Hoe blijf je gemotiveerd voor je fitnesstraining?

Sporten kreeg door de coronacrisis een enorme stroomopwaarts. Ondanks dat de sportscholen dicht waren, besloten veel mensen thuis te werken aan hun fysiek. Hierna was de sportschool dan ook een logische stap. Echter zijn ondertussen veel sporters hun motivatie voor de fitness verloren. Dit heeft veel te maken met de mindset die je jezelf aanleert, maar hoe leer je deze te veranderen? Wat zijn de valkuilen? En wat zijn nu juist concrete tips & tricks voor het doorzetten in jouw fitness journey?

Hoe leer je de juiste mindset aan?

Om gemotiveerd te zijn/ te blijven in de fitness, is het belangrijk om te kijken naar de huidige patronen. Train je bijvoorbeeld met iemand anders die jou negatief beïnvloedt? Ga je op tijdstippen dat de sportschool overvol is? Al deze externe factoren zorgen ervoor hoe jij je voor/tijdens en na het trainen gaat voelen. Het is dan ook belangrijk dat je de externe factoren controleert vooraleer je aan de interne, diepere zaken gaat werken. Het creëren van een ideale sportomgeving is dan ook de utopie voor iedere persoon die gaat fitnessen.

Eens je de externe factoren op orde hebt, is de interne geest aan de beurt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw baan enorm veel stress op mentaal en fysiek gebied vraagt. Of misschien heb je wel last van mentale zaken waar je maar geen grip op krijgt. In deze gevallen is meditatie de sleutel tot innerlijke rust en motivatie om jouw sportgewoontes terug op te pakken. Het grote voordeel van meditatie, is het feit dat het niet persé veel tijd en energie kost. Sommigen kiezen ervoor om thuis te mediteren en halen hiervoor specifieke meditatie artikelen in huis zoals een meditatiekussen en meditatiemat. Terwijl anderen ervoor kiezen om in een meditatieschool, buiten op hun terras of in de bossen te mediteren. Verschillende ademhalingsoefeningen tot mindfulness meditatie zorgen ervoor dat je terugkeert naar de basis van je lichaam, namelijk ‘innerlijke rust en stabiliteit’. Zodra je hierin een houvast krijgt, kan je al jouw energie kwijt in de gym. Zonder dat innerlijke energie of positieve invloeden naar jouw baan of andere zaken gaan. Lees hier ook alles over mindset.

motivatie voor fitness

Neem je trainingen onder de loep

We zouden alle interne en externe factoren mogelijks oplossen, maar zolang jouw trainingen jou niet motiveren om aan de slag te gaan is het belangrijk om dit verder te onderzoeken. Binnen de sportschool zijn er meerdere trainingen mogelijk. We bespreken hieronder dan ook enkele alternatieven, opties die het proberen waard zijn in de gym!

Cardio training

Naast de traditionele krachttraining, is cardio training een ideale manier om enerzijds af te vallen en anderzijds bepaalde spieren te activeren. Als je nu denkt ‘ik ga niet weer lopen’ zit je fout! Uiteraard is lopen een optie, maar er zijn nog zoveel andere cardio apparaten ter beschiking. Denk maar aan een roeimachine, crosstrainer, trappenlopen etc. Uiteraard is deze vorm ook combineerbaar met de traditionele krachttraining.

Crossfit

Voor vele mensen is deze sport niet meer onbekend, echter komen er wel veel vragen over de uitvoering. Crossfit is namelijk krachtoefeningen en gymnastiek door elkaar, hierin werken ze met rondes. Binnen één ronde zijn namelijk meerdere oefeningen verbonden. Ben je op zoek naar een korte, dynamische workout? Dan is crossfit de variatie die jij nodig hebt!

Calisthenics

Deze vorm klinkt misschien onbekend, maar eigenlijk betekent dit simpelweg ’trainingen met je eigen lichaamsgewicht’. Klinkt misschien makkelijk, maar dat is calisthenics allesbehalve. Met oefeningen zoals dips, pull ups, chin ups, enzovoort staat er een hele uitdaging op jou te wachten!

Naast de bovenstaande alternatieven zijn er nog meerdere vormen mogelijk, denk maar aan groepstrainingen, spinning etc. de vraag hangt ook een beetje of je alleen of in groep verkiest. Sommige mensen vinden crossfit alleen beoefenen maar niets, maar zodra ze dit in groep beoefenen, genieten ze ten volle.

Kortom, zoals we hierboven beschreven is het belangrijk dat je een schets maakt van je huidige situatie. Hierin komen zowel interne als externe factoren naar voren. Op intern vlak, is mediatie een ideale manier om jezelf te resetten. Op extern gebied, zijn een stresserende baan, plaats van sporten, trainingspartner etc. bepalend hoe jij presteert in de sportschool. Indien interne en externe factoren volledig in orde zijn, is het toevoegen van de nodige variatie een goed idee. Een nieuwe variant zorgt namelijk voor een nieuwe uitdaging, deze zorgt op zijn beurt dan weer voor de motivatie die jij zoekt!

Ben je sporten in de gym toch een beetje zat? Overweeg dan eens een homegym of gym in jouw tuin te bouwen!