Zo richt jij je eigen home-gym in!

Hoewel in sportscholen de mogelijkheden beter zijn, kan het ook heerlijk zijn om af en toe eens lekker thuis te sporten. Wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is buiten, gebruiken veel mensen dit als excuus om dan maar niet te gaan sporten. Met een sportruimte thuis kun je altijd sporten wanneer je maar wil, zonder excuus dat het slecht weer is of je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Maar zo’n home-gym inrichten, hoe doe je dat nou het best?? Je kunt het bijvoorbeeld gezellig maken met een foto op doek. In de blogs vind je leuke tips voor het inrichten van jouw sportruimte thuis.

Zorg voor de juiste materialen en apparatuur

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je beschikt over de juiste materialen en apparatuur om te thuis te kunnen sporten. Ga dan ook goed na wat je denkt nodig te hebben. Wil je bijvoorbeeld voornamelijk aan je conditie en uithoudingsvermogen werken? Dan zul je vooral cardio apparaten nodig hebben bij het home-gym inrichten. Je kunt dan bijvoorbeeld een fiets of loopband aanschaffen. Wil je echter juist meer focussen op spieren? Dan zul je wat gewichten aan moeten schaffen. Tot slot is ook nog belangrijk om te kijken of je wellicht een andere vloer aan moet leggen en/of spiegels op moet hangen. Heb je onderburen? Dan zullen die waarschijnlijk niet blij zijn als jij dagelijks een uur gaat springen op een harde vloer. In dat geval kun je beter even zorgen voor een vloer met wat meer geluidsdemping.

homegym muur

Kies de juiste ruimte

Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken in welke ruimte je je home-gym in wil gaan richten. Heb je toevallig een kamer over in huis? Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt om daar je home-gym in te richten. Heb je echter geen ruimte over, dan is het wat moeilijker om plek te maken voor een home-gym. In dat geval moet je even goed nagaan wat de beste manier is. Veel mensen maken bijvoorbeeld een gym in hun garage. Dat kan een goed idee zijn, maar daarbij moet wel rekening gehouden worden dat het in de winter erg koud kan zijn. Een beter idee is dan wellicht de slaapkamer. In deze kamer ben je over het algemeen alleen om te slapen, dus hier staat de apparatuur waarschijnlijk het minst in de weg. Belangrijk is wel dat je een ruimte kies waar een beetje goed geventileerd kan worden. Je zweet veel tijdens het sporten, dus het is wel zo fijn als er wat frisse lucht binnen kan.

Hang motivatie aan de muur

Thuis sporten heeft voordelen, maar helaas ook nadelen. Zo kan het namelijk zijn dat je thuis een stukje motivatie mist. Gelukkig kun je daar wat aan doen, door het home-gym inrichten serieus te nemen! Het kan namelijk helpen om in je home-gym wat aan de muur te hangen wat motiveert. Hang bijvoorbeeld een foto op doek op van het ideaalbeeld waar je naar streeft. Of wellicht een foto op hout van je kinderen, omdat je graag gezonder wil leven voor hen. Hang deze vervolgens op een plek aan de muur waar je altijd naar kijkt als je aan het sporten bent. Zo word je er continu aan herinnerd waar je het allemaal voor doet en dit zal een hoop motivatie opleveren.

Op zoek naar meer tips om je home-gym goedkoop in te richten? Je leest ze hier.