Thuisworkout zonder gewichten of apparaten

Tja, er zit tegenwoordig soms niet veel anders op dan thuis sporten. Zoek je naar thuis sporten oefeningen? Er is gelukkig veel mogelijk, ook zonder fitnessapparaten. Het is wel belangrijk om te blijven bewegen wanneer je gezond en fit wilt worden of blijven. Thuis trainen scheelt je tijd en geld en je doet de oefeningen precies wanneer jij wilt. Ben je thuis sporten beginner of gevorderde? Doe je winst met de handige tips die je hieronder leest.

Thuis sporten voor beginners

Het begin kan best lastig zijn. Je weet misschien niet goed welke oefeningen je het beste kunt doen. Ook kan het lastig zijn om vol te houden. Maar goed, wat maakt het uit? Je kunt gewoon beginnen, toch? Stel dat je het toch niet volhoudt, dan heeft het je in ieder geval geen geld voor een abonnement gekost. Er zijn tal van oefeningen die geschikt zijn voor beginners. Bijna alles kun je wel doen, maar het is belangrijk om de oefeningen op te bouwen. Je wilt natuurlijk niets forceren.

Het is handig om doelen te stellen

Wil je de kans vergroten om het sporten vol te houden, stel dan doelen. Houd de doelen natuurlijk wel realistisch. Je zult zien dat het behalen, van welk klein doel dan ook, enorm motiverend werkt. Begin daarom klein. Wil je graag afvallen? Beloon jezelf dan voor elke 2 kilo die je kwijt bent. Je kunt ook denken aan een doel als: over 3 weken wil ik 2 minuten achter elkaar kunnen planken. Lukt het, dan stel je jezelf een nieuw doel. Dit werkt meestal heel stimulerend om door te gaan met de oefeningen.

Jezelf belonen na het sporten

Heb je een bepaald doel behaald, dan mag je jezelf gerust belonen. Nou nee, het liefst natuurlijk niet met een lekker gebakje van de bakker of een reep chocola. Maak een soort beloningsschema voor jezelf. Jij weet het beste waar je blij van wordt. Misschien is het een idee om bij het behalen van een doel een nieuw sportshirt of een trainingsbroek te kopen. Of je beloont jezelf met een leuk tijdschrift. Zo ga je na verloop van tijd misschien zelfs wel uitkijken naar je trainingen. Lekker aan de slag om weer een volgend doel te behalen.

Kies vaste momenten om thuis te sporten

Ga bij thuis sporten schema uit van wat voor jou realistisch is. Er zijn op internet tal van schema’s te vinden. Een vast tijdstip is handig. Ga je het liefst aan het begin van de dag trainen of juist liever ’s avonds? Veel mensen beginnen de dag graag met hun oefeningen. Maar als jij al op tijd naar je werk moet of je hebt op dat moment kleine kinderen om je heen lopen, dan is het natuurlijk niet handig. Lukt het een keer niet op het met jezelf afgesproken moment, probeer dan wel om het in te halen.

thuis sporten

Zoek een maatje om thuis mee te sporten

Alleen naar de sportschool gaan is niet gezellig. Veel mensen zoeken daarom een trainingsmaatje. Je geniet dan van gezelligheid en je houdt het sporten ook makkelijker vol. Dit geldt ook voor het trainen thuis. Dat is met iemand anders ook veel gezelliger. Je kunt elkaar aanmoedigen en eventueel ook corrigeren als een thuis workout niet helemaal goed wordt uitgevoerd. Je hoeft trouwen niet altijd bij elkaar thuis te komen om te trainen. Online zijn er mogelijkheden te over. Of je spreekt af dat je op dezelfde tijd traint en je gaat samen voor dezelfde doelen.

Variatie in thuis sporten schema

Het kan goed zijn om een aantal schema’s op te zoeken of zelf samen te stellen. Doe je altijd dezelfde oefeningen, dan loop je kans dat het trainen snel gaat vervelen. Kies een aantal oefeningen uit en maak daar een schema van. Doe dit met een aantal schema’s en wissel ze dan per week af.

Thuis sporten oefeningen

Wat zijn aanraders bij een thuis workout? Denk dan vooral aan intensief sporten maar dan niet heel lang achter elkaar. Dit wordt ook wel High Intensity Interval Trainingen genoemd. Je kiest bijvoorbeeld een oefening als knie heffen. Die doe je een halve minuut heel snel achter elkaar. Na verloop van tijd kun je dit wel uitbouwen naar een minuut. Na de oefening stop je een seconde of 10 en dan doe je dezelfde training weer. Kies ongeveer 6 verschillende oefeningen en doe die allemaal een paar keer heel kort, maar zeer intensief. En dan steeds een korte rustpauze tussendoor.

Gebruik de trap als je thuis wil sporten

Ook op de trap kun je heel goed trainen. Gewoon heel wat keren achter elkaar van boven naar beneden en weer terug. Zo train je alle spieren in je billen en je benen. Wil je tegelijkertijd je armspieren trainen, neem dan een zwaar object of dumbell mee.

Oefening voor gevorderden

Je wilt ook als gevorderde thuis trainen? Kies dan voor een kamikaze workout. Je doet jumping lunges, burpees, elbow planks en side elbow planks. Zowel je armen als je benen moeten op deze manier keihard aan het werk.

Nog niet uitgelezen? Lees dan het artikel over spierverlies voorkomen. Wil je weten hoe je fit de decembermaanden doorkomt? Hier schrijven wij er meer over.