Met deze tips stel je zelf je homegym samen

Hoewel de sportscholen in Nederland weer geopend zijn, betekent dat niet dat iedereen massaal weer naar de yogaschool of fitness gaat. Een groot deel van de Nederlanders blijft, waarschijnlijk ook na de coronacrisis, gewoon fit vanuit huis. In het afgelopen jaar bleek voor velen dat sporten vanuit huis prima kon, mits je er de ruimte en de nodige spullen voor hebt. Ben jij van plan om thuis een home gym te bouwen en wil je daar niet de hoofdprijs voor betalen? In dit artikel lees je enkele handige tips voor een goedkope home gym.

Waarom kiezen voor een eigen home gym?

Misschien vraag je je af waarom je zou kunnen kiezen voor een eigen home gym. In tijden van corona is en was het voor veel mensen sowieso prettig om op afstand te kunnen sporten. Menig sporter kwam er op dat moment achter dat het eigenlijk wel heel lekker is om helemaal alleen een work-out te doen. Andere redenen om een eigen home gym te maken, zijn onder andere:

  • In je eigen home gym kun je terecht wanneer jij dat wilt: in de ochtend, de middag, de avond of zelfs midden in de nacht. Je eigen gym is immers altijd geopend.
  • Het hebben van een eigen gym is nou eenmaal goedkoper dan wanneer je een abonnement op een sportschool hebt. Natuurlijk moet je hiervoor eerst een aantal investeringen maken, zoals het aanschaffen van gewichten en/of apparaten. Kijk daarvoor altijd naar kortingscodes en aanbiedingen. Er is bijvoorbeeld altijd wel ergens een roeitrainer in de aanbieding te vinden. Dat geldt ook voor andere apparatuur.
  • Door vanuit huis te trainen ga je wellicht ook sneller nieuwe oefeningen en work-outs aan die je in de sportschool niet zo snel zou doen.
  • Is het een keertje slecht weer? No worries – omdat je je eigen gym hebt, hoef je niet door de regen om alsnog te kunnen gaan sporten.
  • Ook fijn: in je eigen home gym draai je de muziek waar jij blij van wordt!
  • Vanuit je eigen home gym kun je langzaam maar zeker weer beginnen met sporten na de lockdown. Dat doe je volledig op je eigen tempo zonder dat je veel hoeft aan te passen aan je dagritme.

yoga matje thuis

Denk vooral niet te moeilijk bij het maken van een home gym

Veel mensen zouden wel graag vanuit huis willen sporten, maar denken dat ze zelf niet handig genoeg zijn om een complete home gym in elkaar te zetten. Gelukkig hoef je geen echte klusman of -vrouw te zijn om een goedkope basisgym te maken. Het ligt er hierbij vooral ook aan wat voor een sport je vanuit huis wilt uitoefenen. Ben je bij de sportschool bijvoorbeeld vooral op de crosstrainer te vinden? Dan is het zaak om een goede crosstrainer aanbieding te scoren en zo’n apparaat op zolder of in de logeer-/fitnesskamer neer te zetten. Wil je echter meerdere apparaten in huis hebben? Zorg dan in ieder geval voor genoeg ruimte.

Wat je niet moet doen, is te moeilijk denken. Met een paar goedkope schroeven, planken en moersleutels kom je echt al een eind. Het is hierbij goed om te weten wat je precies nodig hebt om een soort basis te hebben. Voor iedere sporter is het fijn om een paar basics in de home gym te hebben. Kijk hierbij vooral naar wat voor een sport je wilt uitoefenen. Een yogamatje is bijvoorbeeld heel goed te betalen en gemakkelijk op te bergen. Dat geldt ook voor losse gewichten waarmee je kunt trainen. Gewichten kun je eenvoudig opbergen, zijn vaak niet duur en je kunt er verschillende dingen mee. Kijk altijd of er ergens aanbiedingen te vinden zijn.

Tips bij het inrichten van een sportruimte thuis

Nu je weet hoe je voordelig sportattributen aan kunt schaffen, is het tijd om een home gym in te richten. Wat veel mensen vergeten is om een vloer aan te leggen. Dit moet je met name doen wanneer je met gewichten aan de slag gaat. Er komt namelijk een moment dat een bepaald gewicht of een bepaalde oefening te zwaar is, waardoor er een kans is dat je het gewicht moet laten vallen. Dat wil je absoluut niet op je mooie parketvloer of vloerbedekking doen. Zorg er daarom voor dat je een paar dikke sportmatten op de vloer hebt liggen. Dat gaat je uiteindelijk veel geld schelen, mocht er wat misgaan.

Kijk ook goed naar de attributen en apparaten die je wilt kopen en waar je ze neer gaat zetten. Schaf alleen items aan die je daadwerkelijk gaat gebruiken. Onze tip? Train met losse gewichten, zodat je één stang nodig hebt waaraan je meerdere soorten gewichten kunt hangen. Daarmee kun je gemakkelijk het totale gewicht verhogen wanneer je er klaar voor bent, zonder dat je compleet nieuwe spullen hoeft aan te schaffen. Ook dat scheelt je weer flink wat geld. Extra tip: kijk eens online of je tweedehands sportattributen aan kunt schaffen wanneer je nog meer wilt besparen op je eigen home gym.