Zo pak je draad weer op nu de sportscholen weer open zijn

Je was sinds januari zo lekker op weg. De eerste resultaten werden zichtbaar en sporten begon langzaam onderdeel van je leefpatroon te worden. Tot daar abrupt een einde aan werd gemaakt door de corona sluiting. De eerste weken probeerde je fanatiek thuis door te sporten, kocht je misschien een paar dumbbells en elastieken of volgde je online trainingen. Maar langzaam, maar zeker werd je minder enthousiast, schoten de workouts erbij in en begon je weer in je oude gewoontes te vervallen. Wij kennen het, en met jou velen anderen. Maar hoe zorg je dat nu de sportscholen weer geopend zijn, je op een goede en veilige manier het sporten weer oppakt? In dit artikel helpen we jou een beetje op weg.

Sport niet te veel

Hoe verleidelijk het ook is om vanaf dag een weer als een dolle te gaan sporten, adviseren wij je om het sporten geleidelijk weer op te bouwen. Laat je lichaam weer wennen aan de hoeveelheid activiteit. Begin met twee of drie sessies in de week en bouw dit langzaam op naar vier, vijf of misschien wel zes sessies per week. Sport ook niet te lang. Tussen de 45 en 60 minuten is vaak meer dan voldoende.

Full body workout

Wanneer je de draad weer oppakt is het raadzaam te beginnen met full body workouts. Dit wil zeggen dat je jouw gehele lichaam traint in één sessie. Denk hierbij aan je benen, rug, schouders, borst, armen en buik. Op deze manier krijgen al je spieren de kans weer te wennen aan de hoeveelheid beweging, voordat je eventueel overgaat naar een splitschema. Zie het als een vorm van ‘warm worden’.

Loopbanden in sportschool

Matig het gewicht

Kon je voor de sluiting 60 kilo bankdrukken? Dan is het natuurlijk weinig aan om nu weer met 40 kilo te beginnen. Toch is dit wel zo verstandig. Misschien dat het je nog wel lukt om 60 kilo omhoog te krijgen, maar je lichaam is niet meer gewend aan dit gewicht. De kans dat je jezelf in de eerste weken blesseert is daarom groot. Begin in je eerste training met ongeveer de helft of 2/3 van je oude gewicht. Gaat dit te makkelijk? Bouw dan rustig op in je volgende sessies, in kleine stapjes. Je zult zien dat je binnen no-time weer op je oude gewicht zit zonder jezelf te blesseren.

Eet goed en eiwitrijk

Natuurlijk geldt deze regel eigenlijk altijd, maar juist wanneer je net (weer) begint met sporten is het o zo belangrijk om je voeding op orde te hebben. Goede voeding zorgt er namelijk voor dat je lichaam zichzelf kan herstellen en genoeg energie heeft voor je workout. Geef je je lichaam te weinig brandstof? Dan is er een kans dat je spieren zich niet kunnen herstellen, waardoor je weinig tot geen progressie zult boeken. Zonde toch?

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel weer iets wijzer geworden en haal je het maximale uit je eerste gymsessies na de lockdown. Ga je toch nog voor een sixpack deze zomer? Lees dan het artikel van gastblogger Joël: Hoe versterk je je romp?