Langdurig naar de fitness, hoe dan?

Een Column van Carlo Kastermans

Dat wat fitness zo aantrekkelijk maakt is ook meteen de grootste oorzaak van stoppen. Het feit dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe laat en hoelang je gaat. Je “koopt” een stukje vrijheid, maar in de praktijk blijkt het grootste deel van de sportschoolbezoekers hier niet mee om te kunnen gaan op lange termijn…..en dat is logisch.

Kuddedieren

Mensen zijn kuddedieren. De omgeving, ofwel het fitnesscentrum, heb je wel een keer gezien, niets nieuws. Daar ben je na drie weken wel aan gewend. De grote vraag die we ons moeten stellen is: “Wat blijft altijd vernieuwend, verrassend en leuk in deze omgeving?” Groot onderzoek in “Winning the retention battle” liet ons zien dat sporters die in de eerste vier weken trouw zijn aan hun schema qua dag en tijd, veel langer lid blijven dan sporters die in deze periode een steek lieten vallen.
Dat betekent dus dat je als beginnende sporter jezelf kunt helpen door toch wat regels t.o.v. jezelf in acht te nemen. Met name bij de start, want de aanloop om uiteindelijk toch maar het besluit te nemen om lid te worden is bij de meeste mensen groot.

Beginnen met groepslessen

Plan 1-2 groepslessen in voor jezelf. Je hebt een vaste dag en tijd, krijgt sportvrienden en ook de instructeur/trice wordt een bekende. Daarnaast ben je lekker verantwoord bezig! Een aantal lessen is zeer toegankelijk en vraagt geen aanvangsniveau en/of moeilijke choreografieën. Je kunt direct deelnemen en al snel merk je dat het steeds beter gaat. Dat geeft voldoening en plezier, wat niet geheel onbelangrijk is bij een activiteit die je jarenlang wil blijven beoefenen.

Alleen sporten

Ga niet met z’n tweeën! Dat klinkt misschien vreemd, maar je gaat elkaar op lange termijn versterken in het niet gaan. Als de één een verjaardag heeft, dan is dat een excuus voor de ander en eenmaal een training skippen maakt de drempel om niet te gaan lager.

Groepslesrooster

Kies een centrum met een uitgebreid groepslesrooster, want verandering van spijs doet eten. Zodra je wat ingeburgerd bent en qua fysiek niveau alles wat aangeboden wordt aankan, is het goed om eens wat anders te proberen of erbij te gaan doen. Het lichaam krijgt zo ook nieuwe prikkels, wat weer goed is als je fysiologisch hier naar kijkt..

Hier is echter wel een “maar” geboden, want groepslesroosters willen bij de meeste fitnesscentra weleens wijzigen i.v.m. de bezetting. Ben je net lekker bezig, vervalt de les. Dat wil je niet. Op zich ook vreemd, want om 13.38 uur in de middag met slechts 4 sporters in de fitnesszaal sluit men de tent ook niet. Groepslessen zijn een service naar de leden en deze service levert uiteraard wat op, maar kan soms ook een investering zijn in de breedte. Op zich ook vreemd om groepslessen zo te benaderen, aangezien er al jaren wordt aangetoond dat leden die groepslessen volgen veel langer lid blijven. Daarnaast zijn de investeringen in een fitnesszaal met apparatuur per lid en vierkante meter veel duurder. Kortom, wat onderzoek en navraag met betrekking tot continuïteit van groepsactiviteiten is een pré. Ik ben benieuwd welke fitnessondernemer een groepslesrooster durft te garanderen voor bijvoorbeeld minimaal 2 jaar?

De afstand tot het fitnesscentrum

Een andere belangrijke tip is de afstand tot het centrum. Een fitnesscentrum wat tijd en kilometers vereist voordat je kunt gaan sporten blijkt in de praktijk een mooi argument voor afhakers. Zoek daarom iets in de buurt wat je lopend of met de fiets kunt doen.

Maak contact met je medesporters

Neem de tijd om contact te maken. Je zal verbaasd staan van wat er allemaal rondloopt in zo’n fitnesscentrum. Door tijd te steken in een nababbel bijvoorbeeld, ga je heel snel je netwerk vergroten. Zo heb ik klanten in die 30 jaar huizen zien bouwen m.b.v. metselaars en timmerlieden uit het fitnesscentrum. Heb ik relaties zien ontstaan waar nu een gelukkig gezin uit voortgekomen is. Heb ik legio klanten naar dezelfde garagehouder zien gaan om de winterbanden erop te zetten omdat ze samen aan Pump deden. Zo kan ik nog wel even doorgaan…..

Blijf ik u als lezer slecht één antwoord schuldig. Op de vraag wat altijd nieuw, verfrissend en vernieuwend is in dezelfde omgeving……..de mensen! Zij zorgen er uiteindelijk voor dat jij met veel plezier gaat bewegen.

Veel plezier!

Wil je meer lezen van Carlo, of ben je nog op zoek naar een sportschool? Lees dan zijn column: Help, ik zoek een fitnesscentrum!