Vier redenen waarom ’s ochtends sporten vanaf nu in jouw dagelijkse ritueel hoort

Je hebt mensen die zweren bij ’s ochtends sporten en je hebt mensen die al afhaken bij de gedachte. De laatste groep verklaart mensen voor gek die om 6 uur opstaan en gelijk de sportkleren aantrekken voor een vroege workout. Terwijl voorstanders lachend zeggen: “Je weet niet wat je mist”. Business coach en tevens sportfanaat John Sportel schaart zich bij de groep voorstanders. Hij is fan van ’s ochtends sporten, omdat het volgens hem veel voordelen heeft en ontzettend gezond is. Deze gedachte wordt ook steeds meer door de wetenschap ondersteund. Samen met John lopen we de voordelen van sporten in de vroege ochtend bij langs.

’s Ochtends sporten voor een dag vol energie

Sporten in de vroege ochtend geeft energie – zo blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Hoe dat kan? Door vroeg op de dag te sporten stimuleer je je bloedsomloop en zorg je ervoor dat je lichaam veel zuurstofrijk bloed door je systeem pompt. Daarnaast maak je tijdens het sporten endorfine aan. Endorfine wordt ook wel een ‘geluksstofje’ genoemd en zorgt ervoor dat je met een lach op je werk verschijnt, terwijl je collega’s de slaap nog uit hun ogen wrijven. John Sportel sport bijna iedere ochtend, meestal rond een uurtje of 6 als de rest van de wereld nog op één ligt. “Ik vind het een heerlijk gevoel om ‘s ochtends te sporten. Het is mijn manier om de motor (mijn lichaam) op te warmen.”

John Sportel 's ochtends sporten

’s Ochtend sporten om af te vallen

Sporten op de vroege ochtend is een goede (en bewezen) manier om af te vallen. John weet er alles van: “Ik ben niet altijd een fanatieke sporter geweest. Sterker nog: vroeger bewoog ik vrij weinig en was ik te zwaar. Door iedere ochtend op lege maag te gaan sporten, vlogen de kilo’s eraf. Inmiddels zit ik letterlijk en figuurlijk heel lekker in mijn vel.”

Maar waarom val je in de ochtend sneller af dan bijvoorbeeld in de middag of in de avond? Dat komt doordat je lichaam in de ochtend (op een nuchtere maag) heel goed in staat is om vet te verbranden. Dit komt onder andere doordat je insuline (bloedsuiker) waarden in de ochtend laag zijn – je hebt immers uren niets gegeten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam tijdens inspanning gelijk overgaat op vetverbranding, omdat er simpelweg nog geen beschikbare glucose uit eten te verbranden valt. Zorg wel dat je genoeg water drinkt als je traint op lege maag en bouw je workout geleidelijk op om bijvoorbeeld duizeligheid te voorkomen.

Beter slapen door ’s ochtends te sporten

’s Ochtends sporten zorgt voor een betere nachtrust. Sporters die laat op de avond trainen, hebben vast weleens gemerkt dat ze lastig in slaap komen. Je maakt tijdens het sporten namelijk stofjes aan zoals endorfine en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat je ‘aan’ staan en kan de reden zijn dat je in plaats van lekker moe, klaarwakker in bed ligt. Dit voorkom je door te trainen in de vroege ochtend. Een bijkomend voordeel van ’s ochtends sporten is dat je ’s avonds lekker vrij bent om relax op de bank neer te ploffen – jij hebt je beweging voor de dag er allang opzitten.

Een oase van rust

Het laatste voordeel van sporten in de ochtend is dat het zo heerlijk rustig is. Of je nu naar de sportschool gaat, thuis traint of een stukje hardloopt in de buitenlucht: overal is het heerlijk rustig. Dit is voor je gemoedstoestand een hele fijne manier om een (drukke) dag te beginnen. John Sportel beaamt dit: “Ik kan er oprecht van genieten om bijvoorbeeld ’s ochtends, voordat iedereen wakker is, een stukje hard te lopen. Vooral in het voorjaar en zomer, wanneer je de zon op ziet komen, is de wereld prachtig. Dat alleen al is genoeg reden voor mij om uit bed te komen.”

Vind je het nog lastig om sporten uberhaubt in je wekelijkse ritme te krijgen? Lees dan hier onze tips. Nog niet uitgelezen? Dan vertelt Jesse hier alles over de invloed van slaap op je spiergroei.