Hier moet jij op letten wanneer je een sportschool wilt beginnen

Het beginnen van een sportschool brengt heel wat aandachtspunten met zich mee. Er zijn tal van regels waaraan je zult moeten voldoen als sportschool voor wat betreft de inrichting, het waarborgen van de veiligheid van de bezoeker, maar ook de locatie verdient de nodige aandacht: waar vestig je een sportschool en met welke punten dien je rekening te houden?

Vereisten voor een sportschoolhouder

Het beginnen van een sportschool vraagt een forse investering doorgaans. Het huren van een grote ruimte, de aanschaf van sportapparaten, het hebben van personeel en het bieden van overige faciliteiten. Dergelijke investeringen vragen om een groot budget, waarvoor doorgaans een lening zal moeten worden aangegaan. Om dit te krijgen zul je een businessplan moeten opstellen. In dit businessplan neem je zaken mee als: het ondernemingsplan, je marketingstrategie en marktonderzoek en een financieel plan.

Daarnaast zul je moeten beschikken over de vereiste diploma’s zoals fitness trainer A en B – ook het aanwezige personeel zal over deze diploma’s moeten beschikken.

Welke locatie kies ik voor mijn sportschool?

Onderdeel van je marketingplan is de locatie van jouw nieuwe sportschool. Hier moet een gedegen plan achter schuil gaan, wat gepaard gaat met onderzoek. Woont de doelgroep bijvoorbeeld in de omgeving, welke sportscholen zijn reeds aanwezig, welke niche bied je als sportschool en hoe pak je de branding en marketing aan? En daarnaast, past een sportschool in het bestemmingsplan van de gemeente op de beoogde plek? Belangrijke zaken om rekening mee te houden en voor het verkrijgen van een financiering.

De meeste sportscholen vestigen zich op een goed bereikbare plek aan de rand van een gemeente, maar er zijn ook sportscholen die midden in een centrum gevestigd zijn. Er is dus niet één mal voor de beste locatie van je nieuwe sportschool. Houd ook rekening met de afvalverwerking; als bedrijf krijg je te maken met rolcontainers huren, en de levering van voeding: kunnen diensten makkelijk jouw sportschool bereiken? En hoe zit het met de bereikbaarheid voor de bezoeker? Zijn er voldoende parkeerplekken, is er OV in de buurt?

empty gym

Welke faciliteiten bied je aan?

Sportscholen bieden naast het vrije sporten vaak ook een scala van overige diensten. Bepaal voor jezelf waar jouw passie ligt en wat je absoluut wel en niet wilt aanbieden aan de klant. Houd daarbij voor ogen wie de specifieke doelgroep is en welke wensen zij grotendeels wel of niet hebben. 

Denk bij specifieke faciliteiten aan zaken zoals:

  • Sauna’s 
  • Zwembad
  • Loungeruimte
  • Horeca
  • Personal coaches of trainers (Lees hier waarom deze van waarde zijn)
  • Sportlessen, zoals yoga, aerobics e.d.
  • Sportprogramma’s 

Sportscholen kunnen het zo eenvoudig of uitgebreid mogelijk maken. Belangrijk is het doel voor ogen te houden wat het beste bij jou, de doelgroep en het concept past. Daar past eveneens bij of de sportschool een lokale sportschool moet worden, of dat het concept landelijk of regionaal uitgerold mag worden. Kortom: welke haalbare ambities spelen er? Het is belangrijk om daar vooraf op te anticiperen. Sommige mensen zijn conceptbedenkers, waar anderen het liever klein en overzichtelijk houden.