Yoga wiel gebruiken? Dat doe je het best zo.

Voordat we beginnen over het yoga wiel, is het goed om iets meer te weten over yoga. Yoga is in het leven van veel Nederlanders een vanzelfsprekend onderdeel van de week geworden. Yoga is een fijne manier van bewegen, mediteren en ontspannen en er zijn verschillende manieren om yoga niet alleen in een klasje maar ook thuis te beoefenen, bijvoorbeeld met een tutorial op Youtube. De effecten op lichaam en geest zijn zo weldadig, dat yoga populairder is dan ooit, zowel bij jonge als oudere mensen.

Het yoga wiel als hulpmiddel

Daarmee is ook gebruik van een aantal hulpmiddelen steeds meer toegenomen. Want hoewel je je asana’s altijd en overal kunt uitvoeren, zijn er spullen die handig zijn, het comfort verhogen of meer variatie brengen. Behalve de kleding is dat in de eerste plaats natuurlijk de yoga mat, maar ook yoga blokken zijn bijvoorbeeld een veel gebruikt hulpmiddel om een moeilijke asana makkelijker uitvoerbaar te maken. Ook zijn er elastische banden en andere attributen, die het beoefenen van yoga nóg leuker maken. Daaraan kunnen we dit wiel toevoegen.

Dames met yoga wiel

Waar is een yoga wheel goed voor?

Waarschijnlijk vraag je je af: Het ziet er leuk uit maar waar is een yoga wheel goed voor? Het yoga wiel, of in het Engels yoga wheel, is op verschillende manieren inzetbaar. Het helpt onder andere bij het stretchen van je rug, het creëren van ruimte tussen de wervels en het dieper in je houdingen komen.

Je onderrug masseren met een yoga wiel

De basisfunctie van het wiel is dan ook het masseren van de wervelkolom. En dat klinkt niet alleen geweldig, maar voelt ook zo! Na gebruik van het wiel als middel om je rugwervels los te maken voel je je als herboren. De door dagelijkse bezigheden altijd voorovergebogen wervelkolom komt zo weer in een gezondere positie.

Het is wel van belang om het goed te doen en voorzichtig te werk te gaan als je nog niet veel ervaring hebt met achterover buigingen. Vanuit een zittende positie met de voeten plat op de mat en de handen als steun aan weerszijden van het lichaam til je de heupen op. Dan leg je je onderrug op het wiel en leun je achterover. Door zachtjes heen en weer te rollen masseer je elke wervel. Op plaatsen waar dat goed voelt ga je wat langer door. Door het wiel achter het hoofd vast te pakken kom je tot een fijne schouderstretch en kunnen de borstspieren lengte krijgen. Voel vooral zelf wat prettig voelt, want dat is de bedoeling van dit wiel.

Op deze manier buig je je door computer- en telefoongebruik voorover gebogen bovenrug weer in de juiste richting, wat niet alleen je wervelkolom maar ook je spieren, organen én geest een boost geeft. Heb je al een foamroller in huis? Hier kun je een vergelijkbaar effect mee behalen. We vertellen je hier alles over het gebruik van de foamroller.

Voordelen van een yoga wiel

Voordeel van het gebruik van dit wiel: Je houding wordt geperfectioneerd en je onder- en midden- en onderrug op de juiste wijze ondersteund, waardoor je de zwaartekracht zijn werk kunt laten doen. Ook gevorderden kunnen er veel plezier aan beleven. Doordat je nog flexibeler wordt, kun je je bewegingen verder verdiepen en wellicht tot een nog betere samensmelting van lichaam, ziel en geest komen.

Vrouw met yoga wiel

Yoga wheel oefeningen

Het yoga wiel kan naast massages, ook gebruikt worden voor versterkende oefeningen. Ga bijvoorbeeld in plank staan en leg vervolgens de schenen op het wiel. Rol dan van voet (wreef) richting knie over het wiel, waarbij de buikspieren aangespannen worden. Een prima oefening voor een sterke, platte buik!

Ook voor evenwichtsoefeningen kan het wiel een goed hulpmiddel zijn; Je zet je opgetilde voet op het wiel. Met de benen in butterfly positie kun je ook achterover over het wiel gaan liggen en heen en weer rollen (lichtjes afzetten met de zijkant van de voeten). Dit geeft een goede stretch in de liezen.

Yoga wheel oefeningen zijn varianten of uitbreidingen op de bestaande yoga oefeningen. Door je bewegingen te verdiepen of je juist te ondersteunen kun je je ervaringen met yoga naar een next level brengen. Je rug en core varen er wel bij en je kan dagelijks gebruik maken van het wiel, als jij je daar goed bij voelt.

Waar is het yoga wiel van gemaakt?

Het materiaal van het wiel is kurk. Dit materiaal geeft voldoende grip, is anti bacterieel en milieuvriendelijk. Het materiaal is nooit koud en veert een klein beetje mee. Dit maakt het gebruik prettig en comfortabel. Het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Beste yoga wiel kopen

Wat het beste yoga wiel is voor jou, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Zo zijn ze er in verschillende materialen, prijsklassen en kleuren. Zelf hebben wij goede ervaringen met dit Yoga wheel.

Meer lezen over yoga? We vertellen je alles over alle soorten yoga!