Waarom je vandaag nog met Yoga zou moeten beginnen

Yoga. Het wordt almaar populairder, onder zowel vrouwen als mannen. De een doet het thuis, de ander in een studio en weer een ander in de sportschool. Maar wat is yoga nou eigenlijk, welke soorten yoga bestaan er en wat maakt dat het zo goed is voor je? In dit artikel gaan wij iets dieper in op dit de verschillende soorten yoga, zodat je straks antwoord hebt op al deze vragen.

Wat is yoga?

Yoga is van oorsprong een filosofische stroming, die vermoedelijk honderden jaren voor Christus is ontstaan in het Hindoeïstische India. Bij yoga draait het om balans tussen je lichaam en geest, waarbij de focus ligt op je ademhaling, houding en meditatie. Vandaag de dag wordt yoga veel beoefend door mensen die het zien als vorm van beweging, of ontspanning. Yoga biedt enerzijds fysieke voordelen, zoals een soepeler en sterker lichaam. Anderzijds ervaren veel mensen stressvermindering na het beoefenen van yoga. Voordat je ermee begint, is het goed om te kijken welke soort yoga het best aansluit op jouw wensen.

Man beoefent yoga

Welke soorten yoga zijn er?

Wanneer je wil beginnen met yoga, is het raadzaam om je goed te verdiepen in alle soorten die er zijn. Sommige vormen richten zich meer op ontspanning en geest, waarbij andere vormen de focus leggen op beweging en zogeheten asana’s (houdingen). Weer andere vormen richten zich op bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld je periode van zwangerschap. Er zijn inmiddels tientallen soorten, maar in dit artikel gaan wij wat dieper in op vier vormen: Hatha yoga, Vini yoga, Power yoga en Zwangerschapsyoga.

Hatha yoga, wat is dat?

Dit is de traditionele en waarschijnlijk de meest beoefende vorm. Hierbij gaat het om een combinatie van ademhalingsoefeningen en asana’s. Hatha yoga draait voornamelijk om zuivering van het lichaam en de geest. Hatha yoga heeft als een van de weinige vormen van yoga geen duidelijke oprichter. Het kan dan ook per docent verschillen hoe deze les vormgegeven wordt. Kenmerkend is wel dat Hatha yoga meestal weinig vloeiende bewegingen bevat, waarbij je langer in één houding zit. Om kennis te maken met yoga adviseren wij onder andere deze vorm van yoga!

Wat doe je bij Vini yoga?

Bij Yini yoga ligt de focus meer op ademhaling, dan op de beweging. In rustige, vloeiende bewegingen ben je bezig met het beheersen en controleren van je ademhaling. Vini yoga staat erom bekend dat het goed werkt om stress te verminderen. Het versterkt onder andere je immuunsysteem en je hormonale balans. Wil je aan je ademhaling werken? Dan is Vini yoga de vorm van yoga voor jou.

Groepsles yoga in sportschool

Power yoga oefeningen

Daar waar de Vini yoga dieper ingaat op het spirituele en mindfulness gedeelte, kun je bij power yoga verwachten dat de nadruk meer op de sportieve kant ligt. Oefeningen variëren hier snel, waarbij je wordt getest op je uithoudingsvermogen, flexibiliteit, conditie en kracht. Power yoga kan gezien worden als een echte workout, die je dan ook vaak in een sportschool of fitnesscentra zult uitvoeren. Voor hem of haar die yoga wil beoefenen als sport, is Power yoga waarschijnlijk de beste van alle soorten!

Yoga tijdens zwangerschap

Wanneer je een aantal weken zwanger bent, kan het beoefenen van sport lastiger worden. Zwangerschapsyoga kan daarom een mooie uitkomst bieden tijdens je zwangerschap om toch in beweging te blijven. Zwangerschapsyoga beginnen veel vrouwen tussen hun twaalfde en zestiende week mee. Het beoefenen van zwangerschapsyoga heeft een aantal voordelen. Zo kan het ervoor zorgen dat je tijdens je zwangerschap minder last van je rug zult krijgen doordat je jezelf een goede, rechte houding aanleert. Daarnaast versoepel en versterk je de bekken met deze vorm van yoga, ideale voorbereiding op de bevalling dus!

Denk je dat yoga iets voor jou kan zijn? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van sportscholen met yogalessen. Ben je op zoek naar andere inspiratie voor groepslessen? In dit artikel geven wij je een aantal tips!