Heerlijke recepten voor sporters

Beschouw jij jezelf als een échte sporter? Dan ben jij ongetwijfeld bezig met het aanhouden van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Gezonde voeding heeft immers ontzettend veel invloed op het lichaam. Mis je wel eens de inspiratie voor een gezonde maaltijd? In dit artikel lees je enkele heerlijke recepten voor sporters.

voeding bij fitness

Koolhydraten: wel of niet?

Voordat we de recepten met je delen, willen we eerst iets delen over koolhydraten. Veel sporters laten zich onnodig afschrikken door het woord ‘koolhydraten’, terwijl je ze als (duur)sporter juist hard nodig hebt. Ze geven je immers energie. Hoe meer je beweegt en dus energie verbrandt, hoe meer koolhydraten je nodig hebt om je lichaam in balans te houden en goed te kunnen functioneren.

Een gezond recept bestaat uit een combinatie van belangrijke voedingsstoffen. Dit wil zeggen dat het naast koolhydraten eveneens de nodige eiwitten, vezels en gezonde vetten bevat.

Spaghetti met gamba’s

Dit recept is simpel en zeer eiwitrijk. Om dit recept te maken heb je gamba’s, chilipeper, (semi-)zongedroogde tomaat, olijfolie en limoensap nodig. De gamba’s bak je met de chilipeper, geperste knoflook, limoensap en een scheut olijfolie. Maal vervolgens enkele (semi-)zongedroogde tomaten fijn in de keukenmachine of met een staafmixer en meng dit met de gamba’s. Serveer met (volkoren) spaghetti.

‘Couscous’ van broccoli

Wil je tóch een keer minder koolhydraten eten? Vervang deze dan door vezel- of antioxidantrijke groenten. Ze kun je couscous maken door broccoli kort fijn te hakken in de keukenmachine en vervolgens 1 à 2 minuten in de pan op te bakken. Serveer de groentecouscous met rauwkost, gebakken kipfilet en een yoghurtdressing.

Aardappelsalade met ‘proteïnepesto’

De zelfgemaakte ‘pesto’ in deze aardappelsalade is een ware proteïnebom. Je maakt het door knoflook, een scheut (plantaardige) melk, limoensap, walnoten, spinazie en (verse) groene kruiden naar keuze fijn te malen in een keukenmachine of met een staafmixer. Je kunt de spinazie ook vervangen door rucola of boerenkool. Meng de pesto en een flinke hand spinazie door gekookte (en afgekoelde of lauwwarme) krieltjes. Lekker met gerookte zalm of enkele zongedroogde tomaten.

Benieuwd of je beter dierlijke of plantaardige eiwitten kunt eten? In dit artikel leggen wij je er alles over uit.