Waarom jij de ‘grote drie’ powerlifting oefeningen als basis voor je workout zou moeten hebben

De grote drie? Nee, we hebben het niet over de drie grote Nederlandse schrijvers bestaande uit Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch en Gerard Reve, maar over de drie powerlifting oefeningen, die eigenlijk niet mogen ontbreken in jouw wekelijkse workout in de sportschool. In dit artikel leggen we je kort uit waarom het belangrijk is om de bench press (bankdrukken), Squat & Deadlift uit te voeren wanneer je traint om sterker te worden.

Bench press

Bench press, in het Nederlands ook wel bankdrukken genoemd, is de oefening voor een grotere en sterkere borstkas. Naast je borst, train je ook je triceps en schouders bij deze oefening. Wij kunnen je natuurlijk vertellen hoe je deze oefening moet uitvoeren, maar op YouTube zijn duizenden video’s te vinden die je helpen de perfecte bench uit te voeren. En zeg nou zelf, een filmpje is toch makkelijker?

Bench Press Preparation

Squat

Squatten, soms ook wel ‘kniebuigen’ genoemd, is een oefening waarbij je met name je benen traint. Je traint met de squat onder andere je quadriceps, hamstrings, bilspieren, kuiten, rug en buikspieren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, niet? De squat kent echter allerlei varianten. De meest uitgevoerde squats zijn de Barbell back, barbell front, overhead squat en pistol squats. Dus wanneer je denkt dat je de squat beheerst, kun je naast het gewicht wat opkrikken ook eens een andere variant proberen!

performing a squat

Deadlift

Volgens velen de ultieme krachtoefening. Vaak is dit namelijk het onderdeel waarbij je het meeste gewicht kunt tillen. Met de deadlift train je met name je rug, beenspieren, schouders en armen. De deadlift is daarentegen een oefening die gemakkelijk verkeerd wordt uitgevoerd. Wij raden je dan ook aan om je goed te verdiepen in de uitvoering en hulp te vragen van een trainer in de sportschool bij jou in de buurt, om te zorgen dat je de deadlift gaat uitvoeren zonder blessures op te lopen.

lady performing deadlift

Je weet nu welke oefeningen in elk geval niet mogen ontbreken wanneer je gaat beginnen met fitnessen. Ben je nog zoekende naar een goede sportschool voor jou? In dit artikel geven we je tips bij het vinden van een fitnesscentra. Wil je eens wat anders dan in je eentje fitnessen? Hier vertellen we je over een paar leuke groepslessen die je ooit gedaan moet hebben.