Jezelf wegen, doe het, maar niet te vaak!

Als je graag wilt afvallen, bepaal je eerst hoeveel gewicht je wilt verliezen. Een weegschaal is daarom een belangrijk meetinstrument om je progressie bij te houden. Toch beïnvloedt een weegschaal vaak je stemming en kun je er gedemotiveerd van raken. Want als het cijfer op de weegschaal niet is wat je hoopt, ben je teleurgesteld of wil je misschien wel weer stoppen met afvallen. Toch zegt het gewicht niet altijd iets. Ben je benieuwd waarom? Lees dan snel verder!

Aankomen in spiermassa

Ben je gefocust op afvallen maar kom je wellicht wat aan, dan kan het zijn dat je spieren op aan het bouwen bent. Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet, dus de kans is groot dat je bij overmatig krachttrainen spiermassa bent aangekomen. Uiteraard is dit niet mogelijk in een week, maar over een langere periode behoort dit wel tot de mogelijkheden.

Invloed vochtgehalte op gewicht

Een belangrijke factor die meespeelt bij gewichtsschommelingen, is het vochtgehalte. Heb je bijvoorbeeld de afgelopen tijd meer zout gegeten dan normaal? Dan is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt, wat gevolgen heeft tot een zwaarder gewicht. Na enkele dagen ben je het zout weer kwijt, dus de kans is groot dat je gewicht dan weer afneemt.

Gewichtsverandering bij warmte

Is het behoorlijk warm geweest de afgelopen dagen? Dan bestaat de kans dat je lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal. Door warmte gaan de bloedvaten in je lichaam meer openstaan, waardoor het doorsturen van vloeistof in je lichaam langzamer gaat. Hierdoor hoopt vocht zich op en kan het zijn dat de teller op de weegschaal wat hoger is. Om vocht te verliezen is het belangrijk om voldoende te drinken, zodat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt.

Weegschaal

Zwaarder tijdens menstruatie

Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie ook gewichtsschommelingen ervaren. Je kunt een aantal dagen voordat je ongesteld wordt namelijk 1 tot 2 kilo zwaarder zijn. Dus wanneer je tijdens je menstruatie een weegmoment inlast, schrik dan niet als je weer wat bent aangekomen. Sla deze menstruatieweek dus even over, zodat het je stemming niet te veel beïnvloedt!

Zwaarder door onregelmatige stoelgang

Een onregelmatige stoelgang kan de oorzaak zijn van een zwaarder gewicht. Is je stoelgang slecht? Dan kan het zijn dat je darmen als het ware ‘gevuld’ zijn, wat resulteert in een hoger cijfer op de weegschaal. Om dit te verhelpen is het belangrijk om veel te drinken en veel vezels te eten, zodat de stoelgang weer op gang komt.

Het belangrijkste is dat je je lekker in je lichaam voelt

Natuurlijk kan een getal op de weegschaal mooi eruitzien, maar als je alsnog niet lekker in je vel voelt dan zegt een cijfer niks. Het belangrijkste is namelijk dat je blij bent met je eigen lichaam. Ben je nog niet zoveel kilo afgevallen als je wilde, maar ben je wel blij met je lichaam op dit moment? Dan is het belangrijk om niet verder af te vallen, maar gewoon blij te zijn met je lichaam en het gewicht.

Weeg je op de juiste momenten

Uiteraard is het fijn om je zo nu en dan te wegen. Maar hoe kun je dit het beste doen? Lees in dit artikel dan een aantal tips hoe je jezelf het beste kunt wegen!

Waarom het getal op de weegschaal niks zegt

Wanneer je jezelf wilt wegen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Het kan dus zijn dat je de ene dag zwaarder weegt dan de andere. De oorzaak hiervan kan zijn dat je meer spiermassa hebt gekregen, terwijl je alsnog vet bent afgevallen. Daarnaast bestaat de kans dat je vocht vasthoudt door het warme weer, of wanneer je veel zout hebt gegeten. Bij vrouwen is het mogelijk dat ze meer wegen tijdens hun menstruatie. Waarom het getal op de weegschaal niet klopt, kan dus aan meerdere factoren liggen.

Raak je vaak gedemotiveerd van de weegschaal, en weet je niet hoe je gemotiveerd moet blijven? In dit artikel geef ik je tips om gemotiveerd te blijven met sporten.