Zo kun je jezelf het best wegen

Voor veel mensen is jezelf wegen een eenvoudige manier om te bekijken of je resultaat boekt met je geleverde inspanningen. Of jezelf nou hebt staan uitsloven in de sportschool, of met name op je voeding hebt gelet, een aantal kilo’s aankomen of afvallen is vaak het uiteindelijke doel. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om te kunnen achterhalen of je dichterbij je doelen komt, maar de weegschaal blijkt nog altijd het meest populaire instrument te zijn. Om ervoor te zorgen dat je de weegschaal op de juiste manier gebruikt, beantwoorden wij in dit artikel een paar veel gestelde vragen over jezelf wegen.

Hoe vaak moet ik mijzelf wegen?

Het is niet nodig om jezelf elke dag te wegen. Dit kan namelijk snel teleurstellend werken, omdat de resultaten dan minimaal kunnen lijken. Wij adviseren om jezelf één keer per maand of één keer per week wegen.

Wanneer moet ik mijzelf wegen?

Het best kun je jezelf op een vast moment in de week of dag wegen. Weeg jezelf bijvoorbeeld elke maandag, of eerste maandag van de maand. Ga pas op de weegschaal staan nadat je naar de wc bent geweest en doe dit het liefst zonder kleding aan. Probeer ook niet te ontbijten of te drinken van tevoren. Noteer het gewicht op de teller en herhaal dit principe de volgende maand of week weer!

Mag ik op de weegschaal staan met kleding aan?

Voor een goed resultaat weeg je jezelf zonder kleding aan. Elk kledingstuk en paar schoenen kan een ander gewicht hebben, waardoor dit de meetresultaten beïnvloedt. Een outfit met schoenen en jas maak je namelijk zo 2 á 3 kilo zwaarder!

Kan ik mijzelf wegen zonder weegschaal?

Je exacte gewicht achterhalen zonder weegschaal is erg lastig. Wel zijn er andere methodes om te kijken of je resultaat boekt met je inspanningen. Zo kun je met een huidplooimeter bepalen of en hoeveel vet je bent verloren/aangekomen en met een meetlint je omvang bepalen. Door dit op een later moment weer te doen en de uitkomsten bij te houden, kun je tevens achterhalen of je bent aangekomen of afgevallen.

Wat is een goede weegschaal?

Er zijn allerlei weegschalen op de markt, maar voor het gemak delen wij ze even op in twee varianten: de weegschaal die enkel je gewicht meet en daarin vaak redelijk betrouwbaar is en weegschaal die een volledige lichaamsanalyse maakt. Ondanks dat de techniek steeds beter wordt, kun je naar onze mening voor een volledige lichaamsanalyse het best bij een professional langs. Een redelijk eenvoudige, maar goede weegschaal is de Medisana PS 403. Wil je toch een wat geavanceerdere weegschaal, met geheugen en andere opties? Ga dan voor de Tanita RD-953.

Tanita RD-953 Zwart

Vergeet vooral niet dat je gewicht lang niet altijd bepaalt of je succes boekt tijdens het afvallen. Het kan zijn dat je lichaam meer spiermassa aanmaakt, waardoor je wel vet verliest maar eerst weinig kilo’s verliest in lichaamsgewicht. Gebruik de weegschaal daarom als instrument, niet als doel!

Op zoek naar gezonde tussendoortjes? Onze diëtiste Hinke Meinema schrijft er hier meer over. Benieuwd wat jouw dagelijkse caloriebehoefte is? Bereken dit dan hier!