Zo maak je van fitness een dagelijkse gewoonte

2020 is begonnen en velen van ons hebben ‘meer sporten’ of ‘beginnen met sporten’ op hun lijstje met goede voornemens voor 2020 staan. Fantastisch natuurlijk, maar hoe zorg je er nou voor dat je het dit keer ook echt volhoudt? Je kunt natuurlijk als een malle elke dag gaan sporten in januari, maar de kans dat je dit voor een langere tijd vol zult houden is klein. De sleutel tot succes is daarom ook niet kwantiteit, maar consistentie.

Sporten dient idealiter een vast onderdeel te worden van je ritme. Of je nou gaat voor 1x per week, of 5x per week, zorgen dat fitness onderdeel van je leefpatroon wordt geeft je de grootste kans om je doel dit jaar te behalen. Om je een handje op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je, om te zorgen dat sporten zo snel mogelijk onderdeel wordt van je dagelijks of wekelijkse planning.

Bepaal een realistisch doel

Voordat je begint met sporten, adviseren wij altijd om een doel te stellen. ‘Meer sporten’ of ‘vaker sporten’ is natuurlijk een begin, maar wel erg lastig meetbaar. De kans dat je jezelf daardoor op gegeven moment teleurstelt is relatief groot. Probeer je doel te stellen in aantal bezoeken per week, hoeveelheid kilo’s die je wil verliezen of afstand die je wil kunnen afleggen. Op deze manier creëer je voor jezelf een doel waar je naar toe kunt werken. Je zult zien dat sporten daarmee meteen een stuk leuker wordt, omdat je al snel progressie boekt.

Vind een trainingsmaatje

Eerder schreven we al over de voor- en nadelen van samen en alleen trainen. Voor beginnende sporters weten wij echter uit ervaring dat samen sporten positief bijdraagt aan het creëren van een gewoonte. Samen sporten vergroot de kans dat je daadwerkelijk gaat, een sportmaatje werkt namelijk als stok achter de deur. Daarnaast kun je elkaar motiveren tijdens het sporten en heb je iemand om jezelf mee te meten. Een beetje gezonde strijd doet wonderen!

Vrouw in krachtstation

Kies een vast moment om te trainen

Onderdeel van consistentie in het sporten te creëren, is zorgen dat je op een vast moment in de week probeert te trainen. Probeer in overleg met je trainingspartner en jezelf een (of meerdere) moment te prikken waarop je gaat trainen. Kies bijvoorbeeld voor elke dinsdag en donderdagavond, of juist zaterdagochtend. Op deze manier voorkom je dat sporten er bij inschiet door een gebrek aan tijd, omdat je om je sportmoment heen kunt plannen.

Houd je sportprogressie bij

Of je kiest voor krachttraining, of juist voor cardio, het is goed om je progressie bij te houden. Probeer elke training op te schrijven welke afstand je hebt afgelegd, of welke gewichten je per onderdeel hebt gebruikt. Merken dat je sterker, sneller of getrainder wordt werkt zeer motiverend, wat de kans dat je het sporten volhoudt weer vergroot!

Door deze zaken toe te passen, zorg je ervoor dat jouw voornemen om meer te gaan sporten in 2020 uit komt. Wil je jezelf na een poosje eens wegen om te kijken of je al resultaat boekt? Gebruik deze tips om te zorgen dat je jezelf optimaal weegt!