Hoe kun je op natuurlijke wijze je immuunsysteem versterken?

Je gezondheid boosten kan door geregeld te sporten, maar er is natuurlijk nog veel meer dat je kunt doen om fitter en weerbaarder te worden. Jouw immuunsysteem is ervoor gemaakt om je lichaam tegen allerlei virussen en indringers te beschermen. Maar hoe bescherm jij deze? En hoe kun je jouw immuunsysteem versterken? In dit artikel geven wij je een aantal tips.

Wat kunnen alternatieve geneeswijzen voor je betekenen?

Veel mensen zijn een beetje huiverig voor alternatieve geneeswijzen, terwijl ze ontzettend zinvol kunnen zijn en vaak door je ziektekostenverzekering worden vergoed. Een osteopaat bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat al je organen en weefsels veel soepeler bewegen en dat de communicatie in je lichaam beter verloopt. Hij brengt je als het ware in balans, waarna het lichaam veel beter in staat is zichzelf te herstellen. Een acupuncturist doet in feite hetzelfde, maar dan gericht op de energiestromen die door je hele lichaam lopen. Als daar een blokkade in zit dan kun je ook diverse klachten krijgen. Alternatieve geneeswijzen worden in veel gevallen door je ziektekostenverzekering vergoed, maar meestal alleen als je aanvullend verzekerd bent. Het loont in ieder geval de moeite om het te checken en er gebruik van te maken!

Natuurlijke en onbewerkte voeding

Een van de makkelijkste manieren om je immuunsysteem te versterken en algehele gezondheid te stimuleren is het eten van natuurlijke, onbewerkte voeding. Dit wil zeggen: voeding die in de natuur groeit en waarvan je de ingrediënten direct herkent. Je lichaam functioneert namelijk het beste op natuurlijke voeding, en weet heel goed wat het ermee moet doen. Dit in tegenstelling tot chemische toevoegingen, geraffineerde suikers en smaakversterkers. Deze mogen dan lekker smaken, maar je lichaam kan er in feite niets mee. Je belast er enkel je lever en andere organen mee en verzwakt zo je immuunsysteem. Kies dus voor grote porties verse groenten en fruit, biologisch vlees en koolhydraten van bijvoorbeeld rijst, (volkoren!) tarwe of quinoa. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

man met stress

Immuunsysteem versterken? Zorg ook voor je mentale gezondheid

Je zult niet de eerste zijn die met bepaalde klachten bij de huisarts komt om vervolgens te horen dat het waarschijnlijk door stress komt. De impact van stress op je gezondheid is namelijk enorm en wordt nog steeds onderschat. Wanneer je stress hebt verandert namelijk de samenstelling van hormonen die je aanmaakt. Je spijsvertering krijgt minder aandacht, en alle energie gaat naar het geven van de juiste reactie: vechten, vluchten of verstarren. Alle andere processen in je lichaam haperen, je spieren verkrampen en je ademhaling zit constant te hoog. Daarom is het antwoord op veel vage klachten simpelweg het nemen van rust. Start bijvoorbeeld met mediteren, slaap voldoende, praat met mensen over je problemen en neem het leven vooral niet te serieus. Een lichaam waar een gezonde geest in huist is over het algemeen een stuk gezonder en bovendien in balans. Zo zie je het al: je mentale gezondheid is van groot belang wil je jouw immuunsysteem versterken.