Welke dranken zijn gezond?

We weten inmiddels allemaal dat gezond en voedzaam eten minstens net zo belangrijk is om aan te komen of af te vallen, als sporten. Wat echter nog wel eens wordt vergeten, is het drinken. Want wat drink je nou op een dag? En hoe zorg je dat je jouw vochtconsumptie voor je laat werken, in plaats van tegen je? In dit artikel helpen wij je een handje.

Water drinken

De beste drank die je kunt nuttigen is en blijft water. Maar hoeveel water moet je dan drinken op een dag, om gezond te blijven? Het antwoord hierop verschilt per persoon, maar vaak wordt de formule 0,03 * je lichaamsgewicht gehanteerd. Dit houdt in dat iemand van 75kg, zo’n 2,25L water moet drinken per dag. Dit lijkt misschien veel, maar gelukkig tellen onder andere koffie en thee ook mee!

Koffie of thee?

Ondanks dat koffie & thee ook als vocht tellen, bevatten beiden nog andere stoffen die van invloed kunnen zijn op je dieet. Zo bevat koffie cafeïne, wat er bij overmatige consumptie weer voor zorgt dat je cortisol spiegel verhoogt. Cortisol is een stress hormoon, dat je alertheid verhoogt maar ook vetreserves vrij maakt. Een nadeel hiervan is dat je lichaam meer vet op slaat rond je middel. Thee daarentegen is een drank die bevorderend kan werken bij het afvallen. Vooral groene thee doet zijn werk goed, omdat dit je stofwisseling laat versnellen, waardoor je weer meer calorieën verbrandt!

Sportieve dame drinkt water

Fitness en alcohol

Wil je afvallen of aankomen? Blijf dan uit de buurt van (teveel) alcohol. Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel calorieën, die nog weleens vergeten willen worden. Daarnaast werkt het averechts op je spierherstel en zorgt het er vaak voor dat je motivatie om te gaan sporten de volgende dag beduidend minder is.

Frisdrank bij het afvallen

In principe is het verstandig zo min mogelijk frisdrank te drinken. Mocht je toch wat anders willen dan water, thee of koffie, dan kun je het best voor een vruchtensap zonder toegevoegde suikers gaan. Let wel, ook hier zitten van nature suikers in waardoor een glas vaak aanzienlijk wat calorieën bevat. Indien je voor een caloriearm alternatief wil gaan, kun je het best voor een glas light frisdrank kiezen.

Dame drinkt smoothie

Heb ik eiwitshakes nodig?

Eiwitshakes zijn in de basis niet per se noodzakelijk. Veel sporters kiezen er echter voor om hun voeding aan te vullen met eiwitshakes, omdat het een eenvoudige en verantwoorde manier is om aan je dagelijkse eiwitten te komen. Met name wanneer je fanatiek aan krachttraining doet, kan een eiwitshake je helpen om maximaal resultaat te behalen. Benieuwd welke varianten er allemaal zijn van de eiwitshakes? Neem een kijkje op de site van Body & Fit.

Ben je op zoek naar meer informatie over veelgebruikte fitnesssupplementen? Lees dan dit artikel. Wil je meer weten over voeding? Hier vertellen wij je de basis.