Wat is nou eigenlijk de waarde van een voedingsschema? Wat levert het mij op en hoe houd ik dit vol? Ik weet wat ik eet, waarom heb ik dan een voedingsschema nodig? Weinig mensen realiseren zich wat ze eten en kunnen daarom wel wat hulp gebruiken. Met een voedingsschema vergroot je namelijk de kans om je doel te behalen!

Een persoonlijk voedingsschema

Een persoonlijk voedingsschema is een op maat gemaakt schema waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke situatie voor ieder individu. In het schema staat wat je eet en wanneer je dit moet eten. Dit is voor iedere persoon anders en daarom is ook ieder lichaam anders. Wat voor de ene persoon wel werkt kan juist niet werken voor de ander. Dit hangt af van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan de doelstelling, lichaamsbouw, gewicht of lengte. Je wilt bijvoorbeeld spiermassa winnen, afvallen of juist aankomen. Dit kan per persoon verschillend zijn, daarom heeft iedereen een eigen voedingsschema nodig. 

Wat levert het op?

Voeding wordt nog steeds door een groot deel van de sporters- en niet sporters onderschat. Het is de brandstof voor het lichaam en essentieel om de dag door te komen. Doordat je de dag actief bezig bent heb je voeding nodig. Hoeveel voeding- en welk soort voeding je nodig hebt, hangt af van je doel. Maar wat levert het op:

  • Je eet altijd gevarieerd
  • Je eet gezond
  • Je boekt sneller resultaat

Je persoonlijke voedingsschema moet wel bij je doel passen. Wil je dus bijvoorbeeld afvallen dan zul je vaak minder moeten eten. Wil je aankomen dan moet je juist weer meer vetten en vezels eten. Is het je doel om meer spiermassa op te bouwen, dan is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Je voedingsschema wordt dus op je doel afgestemd, waardoor je sneller en verantwoorder je doel bereikt.

Meal prep

Hoe houd ik een voedingsschema vol?

Het is natuurlijk goed om een persoonlijk voedingsschema te volgen, maar hoe houd je dit vol? Om te beginnen kun je het met iemand samen doen. Samen sta je immers sterker. Je vraagt dan beide een persoonlijk voedingsschema aan, alleen zal deze wel verschillend zijn omdat niemand hetzelfde is. Toch kun je het samen doen door elkaar te motiveren en elkaar te steunen. Daarnaast moet je eten lekker zijn. Als je het eten niet lekker vind dan is het moeilijker om vol te houden. Geef dus ook aan wat je lekker vindt, zodat daarmee rekening kan worden gehouden in je schema.

Wees niet te streng voor jezelf

Ook moet je niet te streng zijn voor jezelf. Je wilt je doel in een zo kort mogelijk periode halen, maar je moet het ook tijd geven. Niemand valt kilo’s per dag af of heeft een sixpack binnen een week. Wees niet te streng en gun jezelf de mogelijkheid om fouten te maken. Als laatste moet je je goed voorbereiden. Zorg ervoor dat de boodschappen in huis zijn voor de hele week, zodat je de gezonde maaltijden kunt bereiden. Zo kun je de maaltijden alvast klaarmaken voor de drukke dagen.

Een eerste stap richting een gezond leven

Een gezond leven wil iedereen. Zorg er daarom voor dat je gehydrateerd blijft en dus minimaal 2 liter water drinkt per dag. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Dit houdt in dat je twee of drie keer per week sport met minstens 48 uur tussen de spiergroepen in. Je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen. Als eerste stap richting een gezond leven kun je een persoonlijk voedingsschema volgen. Zorg ervoor dat je dit volhoudt en je doel wordt bereikt!

Inspiratie nodig voor gezonde tussendoortjes? Onze diëtiste Hinke schreef erover. Tips nodig op het gebied van dranken bij afvallen? Lees dan dit artikel.