Kun je beter samen trainen of alleen?

Laat jij je motiveren door je trainingspartner om net die extra kilo’s te tillen, of sport je liever zo effectief mogelijk met een koptelefoon op volgens je eigen schema? Wanneer je kiest voor fitness als sport, kun je op meerdere manieren te werk gaan. Zo kun je kiezen voor groepslessen, waarbij je (als het goed is) samen met andere mensen sport. Je kunt met een vriend, vriendin, collega of andere kennis de sportschool onveilig maken, of je traint alleen. Maar wat is nou het best voor een goed resultaat? In dit artikel vertellen wij je over de voor- en nadelen van samen en alleen trainen.

Wat zijn de voor- en nadelen van samen trainen?

Wanneer je samen met iemand traint, kun je hier op diverse manieren van profiteren. Maar naast de vele voordelen, kleven er ook een aantal nadelen aan het samen trainen. Hieronder hebben wij deze voor je opgesomd:

Meer motivatie door samen te sporten

Allereerst geven veel mensen aan gemotiveerd te raken door hun trainingspartner. Men voelt vaak meer druk om te gaan sporten en ervaart een kleine competitiestrijd. De resultaten hiervan zijn dat je dus minder vaak een training zal overslaan en zwaarder zult tillen, of langer volhoudt.

Samen trainen biedt veiligheid

Ook biedt samen trainen een voordeel op veiligheidsaspect. Met name bij compound oefeningen als de squat en de benchpress, kan het prettig zijn een spotter te hebben die ingrijpt wanneer jij het niet meer redt. Ben je niet bekend met deze oefeningen? Lees dan het artikel over de grote drie oefeningen die wij eerder schreven.

Samen sporten voor een betere techniek

Door met een trainingspartner te trainen, kun je op elkaars techniek letten. Dit voorkomt enerzijds blessures en zorgt er anderzijds voor dat je meer uit je oefeningen kunt halen. Hiervoor is natuurlijk wel bij beide sporter enige ervaring vereist. Wij adviseren dan ook altijd om je eerste fitness sessie onder begeleiding van een expert uit te voeren.

Samen lunges

Samen sporten duurt vaak langer

Vaak zijn mensen die samen trainen langer bezig in de sportschool. Je kletst wat meer, probeert elkaar tips te geven en moet af en toe gewichten verwisselen vanwege het verschil in niveau. Tenzij je zeeën van tijd hebt, ervaren veel sporters dit als en nadeel van samen trainen.

Te lange pauzes tussen oefeningen

Een ander nadeel is de (te) lange rusttijden. Met name wanneer je samen met twee andere mensen of meer sport, zijn de rusttijden tussen oefeningen vaak te lang. Dit zorgt ervoor dat je je spieren minder prikkelt omdat ze te lang de tijd hebben om tot rust te komen. Hierdoor zal je in veel gevallen minder resultaat boeken dan mogelijk is.

Wat zijn de voor- en nadelen van alleen trainen?

Op zich zijn de voor- en nadelen van samen trainen natuurlijk het tegenovergestelde van de voor- en nadelen van alleen trainen. Toch zijn er nog een aantal extra punten die aan bod komen bij het alleen trainen.

Mogelijkheid om te focussen op één spiergroep

Heb jij een spiergroep of bepaald doel gesteld voor jezelf, waar je meer aan wil werken? Door alleen te trainen is dit goed mogelijk en hoef je dus geen rekening te houden met je trainingspartner, die misschien een ander doel heeft. Stel dat jouw doel is om je benchpress te verhogen, terwijl je partner zich focust op het lopen van een marathon, dan gaat dit niet altijd even lekker samen.

Alleen trainen biedt meer flexibiliteit

Wanneer je alleen traint, kunt je gaan wanneer het jou uitkomt. Heb je net een gaatje tussen je werk en studie, of een andere afspraak? Dan is er geen spoedoverleg mogelijk in de hoop dat jou trainingspartner ook net tijd heeft.

Jonge dame met kettlebell

Conclusie: Kun je beter samen trainen of alleen?

Wat nou beter is om je doelen te behalen? Daar is niet direct één antwoord op. Dit ligt geheel aan jou als persoon. Heb jij geen moeite om jezelf te motiveren en beheers je de oefeningen waar je beter in wil worden goed? Dan zal je waarschijnlijk beter af zijn in je eentje. Is fitness nieuw voor je en wil je zo snel mogelijk progressie boeken? Dan doe je er mogelijk verstandig aan een trainingspartner te zoeken. Kun je geen partner vinden? Overweeg dan eens een personal trainer. In dit artikel vertellen wij je over de voordelen van het trainen onder begeleiding.

Benieuwd wat beter werkt om af te vallen, cardio of krachttraining? Lees dan dit artikel. Een keer wat anders doen dan fitness? Probeer dan eens een van deze soorten Yoga!