Dit is waarom je een ergonomische werkplek wil hebben

Of je nu vanuit huis werkt of wanneer je je dagen (weer) grotendeels op kantoor doorbrengt; feit is dat we in een samenleving leven en werken waarin zittend werk een groot deel van onze tijd inneemt. Dat betekent dat het des te belangrijker is om een werkplek in te richten waar je comfortabel en volgens de regels van de ARBO aan de slag kunt gaan.

Zo’n werkplek, ook wel een ergonomische werkplek genoemd, is namelijk van groot belang voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld alleen al aan een ergonomische bureaustoel waarin je goed kunt zitten. In dit artikel lees je meer over het belang van zo’n soort werkplek voor je gezondheid en geven we je tips om zelf een ergonomische werkplek te maken – thuis of op kantoor.

Ergonomie is cruciaal in dagelijks leven en dit is waarom

Wanneer je voornamelijk zittend werk doet, is het van groot belang om te investeren in ergonomie. Ergonomie kun je het beste omschrijven als het aanpassen van de omgeving aan de mens, waarbij gekeken wordt naar het welzijn en de algemene gezondheid van de mens. In het kader van zittend werk wordt er dus gekeken naar het optimaliseren van de werkomgeving, waardoor je in alle comfort en gezondheid bezig kunt gaan. Er zijn verschillende redenen om te investeren in ergonomie, zoals een ergonomische bureaustoel of een ergonomisch bureau. Ze hebben vrijwel allemaal te maken met je gezondheid. Zo is een ergonomische werkplek een must om een slechte werkhouding te voorkomen. Zit je niet op de juiste manier, dan kun je last krijgen van rug- en nekklachten.

Daarnaast kun je met enkele maatregelen de stress en druk op gewrichten en spieren verminderen, waardoor je de kans op RSI vermindert. Er zijn namelijk verschillende accessoires te koop, zoals een speciaal toetsenbord of een muis, waarmee je je vingers, handen, schouders en meer ontlast. Wat veel mensen niet weten, is dat je door de toepassing van ergonomie ook nog eens een betere productiviteit stimuleert. Als je lekkerder zit, heb je minder snel last van stramme spieren en kun je efficiënter werken. Je concentratie en energielevel schieten daardoor omhoog. Wat hierbij extra mooi meegenomen is, is dat de kans op ziekteverzuim een stuk kleiner wordt. Onder andere daarom investeren steeds meer bedrijven in ergonomische werkplekken voor hun werknemers.

Hoe creëer je een ergonomische werkplek thuis of op kantoor?

Omdat nog steeds veel mensen (deels) vanuit huis werken, is het handig om te weten hoe je op een ergonomische manier kunt werken. Ook kun je op kantoor zelf bijdragen aan een betere werkomgeving door een ergonomische werkplek te creëren. Met een aantal simpele tips en tricks werk je binnen no time op een fijne en comfortabele manier. Gebruik de onderstaande tips voor een ergonomische werkplek:

  • Investeer in een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel. Dat zijn misschien wel de belangrijkste basiselementen voor een ergonomische werkplek. Ga voor een bureaustoel die de natuurlijke kromming van je rug ondersteunt en die je kunt verstellen. Zorg er ook voor dat het bureau kan worden aangepast en dat de hoogte precies goed is, zodat je onderarmen parallel aan de grond rusten.
  • Schaf daarnaast externe apparaten aan om je werkervaring te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een extra monitor. Deze plaats je op ooghoogte om zo nekklachten te voorkomen. Er zijn tegenwoordig monitors beschikbaar die je kunt verstellen in hoogte, waardoor je ze op comfortabele hoogte kunt instellen die je zelf fijn vindt.
  • Andere externe apparaten of gadgets die je nodig hebt voor een ergonomische werkplek zijn accessoires, zoals een externe muis en een extern toetsenbord. Daarmee verminder je mogelijke arm- en polsklachten en zit je lekkerder achter je bureau.
  • Ook is het een must om goede verlichting aan te schaffen voor je werkplek. Zet de verlichting op zo’n plek dat er geen weerspiegeling op je beeldscherm te zien is. Vergeet ook niet dat natuurlijk daglicht van groot belang is voor je gezondheid. Probeer natuurlijke verlichting dus zoveel mogelijk te combineren met kunstmatige verlichting, zodat je genoeg licht op je werkplek hebt.

werkplek

Dit moet je ook niet vergeten voor een ergonomische werkplek

Met een aantal investeringen heb je dus al een goed begin voor een gezonde en comfortabele werkplek. Toch is er nog een aantal zaken waar je op kunt letten wanneer je volledig ergonomisch wil werken. Zo is een ergonomische bureaustoel natuurlijk een goede aankoop, maar moet je wel weten hoe je de stoel in moet stellen voor de perfecte zithoogte. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond rusten en dat je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn. Lukt dat niet? Maak dan gebruik van een voetensteun om zo de juiste hoogte te bereiken.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen van je zittende werk. Sta even op, strek je uit of loop een beetje rond om zo stijfheid te voorkomen en je bloedsomloop te bevorderen. Die pauzes zijn niet alleen voor je lijf nodig, maar ook voor je hoofd. Daarmee stimuleer je eveneens de concentratie, motivatie en energie. Tot slot is het belangrijk om je werkplek georganiseerd te houden. Een rommelige werkplek zorgt voor een rommelig hoofd, terwijl een opgeruimd bureau juist bijdraagt aan een rustige werkplek waar stress geen kans krijgt. Kortom: een ergonomische werkplek is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.