Is het mogelijk om plaatselijk vet te verbranden?

Wanneer je in de spiegel kijkt wil je het liefst dat ene laatste beetje buikvet of armvet weg hebben, oftewel plaatselijk vet verbranden. Op social media zie je vaak oefeningen om van de welgezegde “kipfilets” of het laatste buikvetje af te komen. Maar is het wel mogelijk om plaatselijk vet te verbranden? Kun je wel een slankere buik krijgen van buikspieroefeningen? In dit artikel leggen wij het je uit!

Vet verbranden, hoe werkt het?

Afvallen is eigenlijk een ander woord voor vet verbranden. Dit gebeurt als je meer calorieën verbrand dan dat je binnen krijgt en wordt ook wel een negatieve energie balans genoemd. Er gaan dan meer calorieën naar buiten dan naar binnen. Maar als je vet verbrandt, waar gaat het er dan af? Dat is bij ieder persoon anders. De een slaat meer vet op bij zijn benen en de ander meer bij zijn buik of in het gezicht. Het kan dus zijn dat je vriend of vriendin eerst vet verliest bij zijn of haar benen, en jij in het gezicht. Wil je dus het liefst vet verliezen op een bepaald gedeelte, dan is de kans groot dat je ook vet verliest bij je billen of borst. Dit kan dus een nadeel zijn als je vet hebt op bepaalde delen van je lichaam waar je juist blij mee bent. Bij iedereen is de vetverdeling en vetverbranding dus anders.

Plaatselijk vet verbranden

Hoe kom ik aan een strakke buik of strakkere armen?

Door een spiergroep specifiek te trainen kom je spiermassa aan. Dus wanneer je je buikspieren traint, krijg je wel daadwerkelijk meer spieren. Toch heeft dit niets te maken met vet verbranden! Denk dus niet dat je je laatste buikvetje verbrandt wanneer je iedere dag je buikspieren traint. Dit geldt ook voor andere spiergroepen. Om bijvoorbeeld het vet van je arm te verbranden, helpt het ook niet om veel armspieroefeningen te doen. Het zorgt er alleen voor dat je armen strakker worden. Om vet te verliezen op een bepaalde plek zul je dus over je hele lichaam af moeten vallen. En dit is vaak meer dan je denkt. Als je van plan bent om te verlagen in je vetpercentage is het aan te raden om dit stapje voor stapje te doen, en niet direct met een zwaar dieet te starten.

Is plaatselijk vet verbranden nu een feit of een fabel?

Het is een fabel! Ondanks dat je soms op social media leest dat je plaatselijk vet kunt verbranden, is dit niet mogelijk. Bij iedereen is de vetverdeling anders: de een verliest zijn vet eerder bij zijn buik en de ander bij zijn benen. Het is dus niet zo dat bij het uitoefenen van veel buikspieroefeningen het vet rond je buik verdwijnt. Je verbrandt dus wél vet middels een negatieve energie balans. De sleutel tot deze negatieve energie balans is het verliezen van meer calorieën dan dat je calorieën binnenkrijgt. Ben je benieuwd hoeveel calorieën jij nodig hebt? Lees dan hoe je je caloriebehoefte kunt berekenen.

Heb je inspiratie nodig om thuis verschillende spiergroepen te trainen? In dit artikel lees je mijn 7 favoriete oefeningen voor thuis.