Fit blijven, ook na de feestdagen doe je zo

De feestdagen in december zijn altijd de leukste tijd van het jaar. Het begint met de Sinterklaastijd, gevolgd door de kerstdagen en deze periode wordt afgesloten met oudjaarsavond. De Sinterklaastijd geldt met name voor jonge gezinnen als een gezellige tijd. De periode rond de kerst is voor nagenoeg iedereen een tijd van samenzijn, terugkijken op het afgelopen jaar en natuurlijk plannen maken voor het nieuwe jaar. Wat ging er het afgelopen jaar goed, wat heb je bereikt en wat wil je in het nieuwe jaar echt veranderen? Op het eind van het jaar staan we daar elke keer weer bij stil. Dit jaar natuurlijk wel een tikje anders, door het coronavirus.

De decembermaand kan je sportritme ontregelen

Ondanks de gezelligheid, kan de decembermaand je zorgvuldig opgebouwde discipline om regelmatig te bewegen behoorlijk verstoren. Het begint al met de, in deze tijd voornamelijk virtuele, kerstborrels. Deze vinden vaak aan het eind van de dag plaats, zo rond etenstijd. Na een kerstborrel kun je moeite hebben om de discipline op te brengen om thuis nog te gaan sporten of om je hardloopschoenen aan te trekken. Het is natuurlijk helemaal niet zo erg om een keer een training over te slaan, maar je moet ervoor waken dat het in deze tijd niet te vaak gebeurt. Het zijn meestal niet eens zo zeer de kerstdagen en oud en nieuw zelf die de grootste invloed hebben op je sportritme. Met name op de dagen voor en tussen de feestdagen kan het lastig zijn om regelmatig te blijven bewegen.

De verleidingen in december zijn groter

Een borrel hier, een receptie daar en nog een paar lunches met een aantal belangrijke klanten. De decembermaand leent zich hier traditioneel uitermate goed voor. Natuurlijk zijn dit waardevolle momenten die je niet zomaar aan je voorbij moet laten gaan. Je moet er echter ook voor waken dat je de teugels te ver laat vieren wat betreft je trainingen en lichaamsbeweging. Conditie afbouwen gaat nu eenmaal een stuk sneller dan conditie opbouwen. Daarnaast kost het afbouwen van je conditie geen enkele moeite. Dat gaat gewoon vanzelf en begint meteen zodra je minder sport. Zeker als je in december een aantal weken niet of nauwelijks sport, loop je een groot risico dat je in januari een paar niveaus lager je trainingen weer op moet pakken.

wijn bij kerstdiner

Hoe kom je zo gezond mogelijk richting eind december?

Het is belangrijk om juist voordat het feest echt begint, regelmatig te blijven bewegen. Naast het feit dat je je conditie goed op peil kunt houden, houd je tevens je stofwisseling voldoende op snelheid. Te lang niet trainen zorgt ervoor dat je stofwisseling traag wordt. Bij een trage stofwisseling heb je minder energie en je lichaam maakt ook nog eens extra vetreserves aan. Dat is nu precies waar je niet op zit te wachten!

Alcohol en sporten

Als je een borrel op je werk hebt, bedenk dan van tevoren wanneer je gaat trainen en zet dit in je agenda. Je kunt bijvoorbeeld een keer in de ochtend gaan trainen. Dan heb je ook meteen het gevoel dat je de borrel verdiend hebt. Als je veel discipline hebt, kun je ook na de borrel gaan sporten. Dit is wel een stuk moeilijker, zeker als je collega’s tijdens de borrel een wijntje of biertje nemen. Als je nog gaat trainen, zijn alcoholische drankjes uit den boze. Alcohol en sport gaan niet samen. Als je gedronken hebt, al is het maar een glas, dan kun je beter niet meer gaan sporten. Alcohol is in feite een giftige stof en met een vergiftigd lichaam sporten is niet gezond. Je loopt dan meer risico’s op blessures.

Vergeet de dagen tussen kerst en nieuwjaarsdag niet

We vergeten nog wel eens dat er tussen de kerstdagen en oud en nieuw nog een volle week zit waarin je prima kunt trainen. Vaak hoef je deze dagen al niet te werken en heb je juist meer tijd om een rondje hard te lopen, te fietsen of thuis een workout te doen. Trainen is altijd goed, zowel voor je lichaam als voor je geest. Trainen tijdens deze dagen, kan je echter nog een extra gevoel van voldoening geven. Je hebt dan het idee dat je de ongezonde kerstdagen weer helemaal goed maakt.

Fit het nieuwe jaar in

Het vergt bij de ene persoon misschien iets meer moeite dan bij de andere, maar het is voor iedereen heel goed mogelijk om fit het nieuwe jaar in te gaan. Wat je vooral niet moet doen, is zodra december begint, compleet stoppen met trainen en bewegen. Er zijn in december genoeg gewone dagen waarop je kunt trainen. Soms zul je even uit je normale ritme moeten, maar daar pluk je direct de vruchten van. Door regelmatig te blijven bewegen, houd je je lichaam in vorm en ga je fit het nieuwe jaar in.

Ben je nog op zoek naar een sportief kerstcadeau? Hier geven wij je een aantal suggesties. Of lees onze goede voornemens voor 2021!