Wat is spinning en waar is het goed voor?

Een ruimte vol met hypermoderne hometrainers, waar harde opzwepende muziek wordt gedraaid en iedereen dezelfde richting op kijkt, behalve de persoon helemaal vooraan. Je raadt het al, dit artikel gaat over spinning. Spinning, ook wel indoor-cycling, cycling of RPM genoemd, wordt regelmatig aangeboden bij sportscholen. Maar waar is spinning nou eigenlijk goed voor? En waarom zou jij het eens moeten proberen? Wij geven je een aantal redenen om je vandaag nog in te schrijven voor een lesje.

Calorieën verbranden met spinning

Voor veel mensen is de reden om spinnnig te doen vrij eenvoudig: calorieën te verbranden. Want vaak staat calorieën verbranden gelijk aan afvallen. Met spinning verbranden de meeste mensen tussen de 400 en 700 calorieën. Niet gek als je nagaat dat een les vaak 45 á 50 minuten duurt!

Conditie opbouwen  

Spinning is een goede manier om snel conditie op te bouwen. Doordat je de sport op je eigen tempo kunt doen, kun je de voortgang en je persoonlijke progressie eenvoudig meten. Daar waar je met wielrennen in een groepje vaak met z’n allen één tempo probeert vast te houden, is het bij spinning niet erg wanneer jij iets minder hard trapt dan je buurman. Ons advies is dan ook: begin rustig en bouw langzaam het tempo op. Je zult zien dat je snel progressie maakt.

Indoor cycling RPM Spinning

Weinig belasting op gewrichten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, is spinning een stuk beter voor je knieën en voeten. Je gewrichten worden minder belast, terwijl je dezelfde inspanning kunt leveren. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor het gebruiken van een reguliere hometrainer of andere vorm van fiets.

Krijg gespierde benen en billen door spinning

Naast dat je je conditie verbetert, versterk je ook de spieren in je bovenbenen, billen, buik, rug en zelfs armen! De houding die je aanneemt op de spinbike forceert je om al deze spieren te gebruiken, waardoor spinning dus aardig in de buurt komt van een full body workout!

Spinning is goed voor je hart, longen en bloedvaten

Met het fietsen versterk je niet alleen je beenspieren, maar werk je ook aan je hart en bloedvaten. Daarnaast vergroot je de longinhoud, waardoor je zuurstofinname groter zal worden en alsof het nog niet genoeg is verlaag je ook nog eens je cholesterol!

Maak nieuwe (sport)vrienden

Cycling doe je vaak in een zaal met meerdere deelnemers. Het zal zelden voorkomen dat je alleen in de klas zit, tenzij je hier misschien bewust voor hebt gekozen. Doordat je pijn en leed, gecombineerd met plezier deelt met je mede fietsers, ontstaat er al snel een band. Kijk er niet raar van op als je al snel van meerdere mede sporters weet op welke avonden ze er zijn, waar ze werken en wat hun favoriete kroeg is. Daarnaast zal je niet de eerste zijn die zijn of haar liefde vindt in de spinningzaal!

Opgesomd zijn er dus genoeg redenen om eens een klasje spinning te overwegen, ondanks dat je misschien voorkeur hebt voor andere groepslessen. Ben je toch meer benieuwd naar krachttraining? Hier schreven wij er een artikel over. Juist op zoek naar een wat rustigere vorm van sport? Misschien is yoga iets voor jou.