De invloed van drugsgebruik op je sportprestaties

De meeste mensen sporten graag, van recreatief sporten tot trainen op wedstrijdniveau. Op de sportschool zijn vooral sporten als fitness, cardio en krachttraining populair. Want de positieve effecten die men ervaart, zoals meer energie, uithoudingsvermogen en een betere weerstand, vormen een belangrijke motivatie om te sporten. Het stimuleert je ademhaling en bloedcirculatie, terwijl sport ook een positief effect heeft op je gewrichten, spieren en botten. Maar ook het plezier en het behalen van steeds betere resultaten spelen een belangrijke rol. In de overtuiging dat het de sportprestaties verbetert, grijpen sommige mensen naar drugs. Het CBS toont aan dat veel mensen regelmatig wiet roken of xtc gebruiken. En een flinke groep neemt zelfs geregeld cocaïne. Niet alleen als genotsmiddel, maar ook om hun sportprestaties een boost te geven. Niets is echter minder waar! Drugs, met name harddrugs kunnen tot allerlei mentale en lichamelijke klachten leiden, die je inspanningen juist in de weg staan.

Wat zijn harddrugs?

Drugs, ook wel narcotica genoemd, is een verzamelnaam voor geestverruimende middelen die een stimulerende, verdovende of bewustzijnsveranderde werking hebben. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Die laatste categorie is door de Nederlandse overheid verboden volgens de Opiumwet. Dit omdat de effecten van (hard)drugs als onaanvaardbaar voor de gezondheid worden beschouwd, o.a. doordat ze verslavend werken. Onder harddrugs worden o.a. cocaïne, amfetamine of speed, ecstasy, GHB, MDMA, heroïne en opium gerekend. Ook ketamine is een drug die, geïnjecteerd of gesnoven, vooral zichtbaar worden in een verhoogde hartslag en bloeddruk, terwijl ook de spiercoördinatie slechter functioneert.
Maar niet alleen harddrugs, ook sofdrugs kunnen ervoor zorgen dat je prestaties lijden onder het gebruik ervan. Daarom is intensief sporten en drugsgebruik meestal een slechte combinatie.

Wat doen drugs met je?

Het gebruik van drugs heeft een direct effect op je lichamelijke en geestelijke toestand, die niet alleen afhankelijk is van de hoeveelheid drugs, maar ook van de soort die je gebruikt. Want elk middel heeft zijn eigen, specifieke uitwerking op je lichaam en je gemoedstoestand. Stimulerende middelen geven je veel energie, waardoor je superactief bent, terwijl verdovende middelen juist voor ontspanning zorgen; ze brengen je in een slaperige roes. Hallucinogene middelen, zoals XTC en cannabis beïnvloeden je bewustzijn, waardoor je alles anders ziet en je stemming verandert. Bovenstaande indeling kan anders uitpakken; soms overlappen de verschillende effecten elkaar. Maar voor elke soort geldt dat langdurig gebruik vaak ten koste gaat van je gezondheid, door allerlei directe en indirecte gevolgen. Niet alleen fysieke klachten, maar ook een lichamelijke en geestelijke verslaving. Daardoor vraagt je lichaam steeds meer, terwijl de ontwenningsverschijnselen je ziek maken als je ermee wilt stoppen.

cannabis

Is drugs gebruiken slecht voor je sportprestaties?

Het gebruik van cannabis, oftewel wiet, zorgt meestal voor een suf of loom gevoel. Het kan echter ook je geest beïnvloeden, waardoor zowel je concentratie als je motoriek achteruit holt. De effecten van XTC op sportprestaties zijn heftiger: je voelt je weliswaar superactief, maar de resultaten kunnen heel slecht uitpakken. Je hormoonbalans slaat op tilt, met name doordat je cortisol, het zgn. stresshormoon, skyhigh gaat. Door de stimulerende werking van middelen als XTC voel je geen vermoeidheid!

Het lijkt misschien fantastisch om langdurig te kunnen sporten, maar ondertussen staat je lijf onder druk; het jaagt je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur genadeloos omhoog, terwijl jij dat nauwelijks opmerkt. Dat kan tot een torenhoge bloeddruk leiden, die uiteindelijk zelfs een hersenbloeding of hartstilstand kan veroorzaken. Pas als de XTC volledig is uitgewerkt ervaar je de werkelijke gevolgen van de drug voor je lichaam. De ervaring leert dat sport en drugs geen gelukkige combinatie vormen. De voordelen van drugs, zoals meer energie en uithoudingsvermogen, worden bij vrijwel elk middel overschaduwd door de nadelen.

cocaine met geld

 

Is Cocaïne slecht voor je sportprestaties?

In feite geldt hetzelfde voor cocaïne, ook onder straatnamen als coke, sos of snow bekend. Terwijl men lang aannam dat het de sportprestaties zou verbeteren, blijkt het tegendeel waar. Het stimulerend effect van cocaïne zorgt voor een flinke dosis energie, waardoor het lijkt dat je überhaupt niet moe wordt. Onder invloed van die euforische gemoedstoestand ga je (te) lang door, waardoor een verhoogde hartslag en bloeddruk ontstaat, terwijl de bloedtoevoer vermindert. Ondertussen is je beeld van de werkelijkheid veel te rooskleurig, ook wat je prestaties betreft. Zo kan frequent cocaïnegebruik tot ernstige gezondheids- of psychische problemen leiden, zoals verslaving. Want cocaïne kan een gebruiker zelfs bij eenmalig gebruik al verslaafd maken.

De invloed van Partydrugs op sport

De ‘partydrug’ GHB is vooral onder sporters populair, vanwege de claim dat het spieropbouwend werkt door de afgifte van een groeihormoon. Bovendien bevordert het een ontspannen slaap na een intensieve sportsessie. Een hoge dosis kan echter levensgevaarlijke gezondheidsproblemen opleveren zoals een te hoge bloeddruk, bewusteloosheid, een hartstilstand of coma, zeker wanneer er tevens alcohol in het spel is. Daarnaast is de kans op een verslaving groter dan men voorheen aannam.

Lachgas is de laatste jaren razend populair als kortdurend roesmiddel, waarin je soms een onbedwingbare lachbui krijgt. Soms zie je dingen in je omgeving waziger en klinken geluiden anders. Na een paar minuten is het middel uitgewerkt. De effecten van lachgas zijn vaak afhankelijk van je gemoedstoestand van dat moment. Maar er kunnen bijwerkingen optreden zoals misselijkheid en hoofdpijn, duizeligheid, evenwichtsproblemen, gevoelloosheid, tintelingen of flauwvallen. Uit onderzoeken blijkt dat er ernstigere verschijnselen kunnen optreden bij langdurig gebruik, zoals hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk, en hartfalen.

De invloed van 3mmc op sportprestaties

3MMC is een relatief goedkope designerdrug, die makkelijk online te bestellen is, maar ondertussen grote risico’s met zich meebrengt. De populaire drug, ook wel als ‘poes’ aangeduid, heeft een oppeppende, stimulerende en psychedelische werking, die vooral vrolijk en euforische stemt. Over de risico’s is nog niet zo veel bekend, maar hoofdpijn, misselijkheid, verwarring en paranoia zijn enkele van de genoemde bijwerkingen. In de dagen daarna kan de gebruiker zich zwaarmoedig of depressief voelen, terwijl ook hartkloppingen, uitputting en uitdroging voorkomen. Daarnaast dreigt het risico van verslaving, een epileptische aanval of een psychose.

Nog niet uitgelezen? Misschien dat je het artikel ‘Is vet per definitie ongezond?‘ interessant vindt. Krijg je het sporten nog niet in je ritme? Lees dan hier hoe je ervoor zorgt dat je wel elke week in de sportschool bent te vinden.