Trainen met je eigen lichaamsgewicht met calisthenics

Pull-ups, push-ups, dips en squats. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Ondanks dat je met deze oefeningen verschillende spieren traint, hebben ze toch één ding in gemeen. Je gebruikt namelijk je eigen lichaamsgewicht in plaats van dumbells, barbells of machines. In de sport calisthenics, wat voor ‘Mooi’ en ‘Kracht’ staat in het Grieks, train je niet alleen op kracht, maar ook op coördinatie en lenigheid. Benieuwd of dit wat voor jou is? In dit artikel gaan we iets dieper in op deze vorm van fitness.

Waarom calisthenics?

De voordelen van calisthenics zijn eindeloos. Je traint eigenlijk nooit te zwaar, omdat je met je eigen lichaamsgewicht traint, je hebt er weinig ruimte en apparatuur voor nodig en wordt er ook nog eens lenig van. Het is daarnaast eenvoudig thuis te doen, voor het geval je sportschool al gesloten is of je geen zin hebt om door de regen of sneeuw te moeten fietsen. Ideaal voor tijdens de kerstdagen dus. Door de vaak hoge intensiteit die wordt gehanteerd bij calisthenics verbrand je meer calorieën dan met enkel fitness op de traditionele manier. Het is dan ook een zeer goede aanvulling op je workout.

Wat kun je doen?

Er zijn eindeloos veel oefeningen die je kunt doen, maar veel beoefende oefeningen zijn bijvoorbeeld dips en push-ups voor je borstspieren, sit-ups en crunches voor je sixpack, squats en lunges voor grotere beenspieren en pull-ups en chin-ups voor je rug. Aan het begin zullen sommige van deze oefeningen nog behoorlijk pittig zijn om slechts één keer uit te voeren, maar wanneer je doorzet zal je merken dat je snel sterker wordt. Wordt het te makkelijk? Er zijn op elke oefeningen vaak weer diverse variaties die het zwaarder kunnen maken, maar je kunt natuurlijk ook met gewichtsvesten, halterschijven of dumbells je oefeningen zwaarder maken.

Probeer eerst alle oefeningen perfect te beheersen, voordat je de repetities op gaat schroeven. Lukt dit? Zet dan een uitdagend aantal herhalingen als doel en probeer dit in zo min mogelijk sets te halen. Heb je je doel behaald zonder rust? Dan is het tijd voor meer herhalingen of een zwaardere variant!

girl training abs

Nu weet je hoe je toch je workout kunt uitvoeren, zonder apparatuur nodig te hebben of überhaupt naar de sportschool te moeten. Benieuwd naar oefeningen waar je echt sterk van wordt? Hier vertellen we je alles over ‘de grote drie’. Tips nodig om de feestdagen fit door te komen? Lees dan dit artikel waarin we je diverse tips geven.