Hoe kom ik van mijn spierpijn af?

Pijn in je spieren, we hebben het allemaal wel eens gevoeld. Met name wanneer je net (weer) begint met fitness of sporten, zal je merken dat je de dagen na het sporten flinke spierpijn kunt ervaren. Maar hoe komt dit nou? En wat kun je ertegen doen? In dit artikel geven wij je een paar tips om te zorgen dat je de pijn die je na sporten kunt ervaren, draagbaar wordt.

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn is eigenlijk een signaal dat je pijnreceptoren ontvangen nadat je je spieren te intensief hebt belast. Door (zwaar) te trainen, beschadig je de spieren. Deze schade binnen je spieren zet een ontstekingsproces in werking, waardoor je pijn ervaart. Spierpijn kan zich uiten in echte fysieke pijn, maar ook in stijfheid. Het voordeel is wel dat je afweersysteem spierbelasting en de bijkomende pijn in je spieren na een korte periode al snel herkent, waardoor deze beduidend minder wordt naarmate je meer traint.

Spierpijn in kuit

Hoe voorkom ik spierpijn?

Allereerst is het goed om te weten dat wanneer je net begint met sporten, het volledig kunnen voorkomen van spierpijn een fabeltje is. Wel kun je een aantal dingen doen om de intensiteit van de pijn te verminderen. Zo is het belangrijk om gedurende de hele dag veel water te drinken, om zo je lichaam te helpen met het afbreken van afvalstoffen. Verder is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten over de dag. Wil je weten hoeveel eiwitten je nodig hebt? Lees dan het artikel waarin we dieper ingaan op voeding. Een warming up en cooling down kunnen je ook helpen om het nare gevoel in je spieren te verminderen. Tenslotte werkt een lekker warme douche, bad of sauna om je spieren te ontspannen, wat weer zorgt voor minder pijn en stijfheid in je spieren.

Massage tegen spierpijn

Wat te doen tegen spierpijn?

Wanneer je heftige spierpijn ervaart, ben je eigenlijk al aan de late kant. Bij pijn door sporten geldt namelijk: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je toch spierpijn hebt, zit de beste oplossing hem in voeding, rust en ontspanning. Een goede nachtrust werkt zeer bevorderend. Het is daarnaast belangrijk om te blijven bewegen, dus ga niet de hele dag op de bank liggen. Ook al kan dit prettig voelen, het werkt uiteindelijk averechts. Wanneer je echt op zoek bent naar een hulpmiddel, kun je gebruik maken van Arnica, wat vaak zit verwerkt in speciale zalf en/of olie. Arnica is een kruid dat helpt tegen kneuzingen en spierpijn. Tenslotte kun je een massage nemen, waardoor je in elk geval tijdelijk je stijfheid vermindert!

Heb je nog nooit spierpijn gehad omdat je nog op zoek bent naar een sportschool? In dit artikel geven wij je tips om de beste sportschool te vinden. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor nieuwe oefeningen omdat je weer eens pijn in je spieren wil ervaren? Lees dan ons artikel over de grote drie.