Een lange hike volhouden? Dat doe je met deze schoenen

Ga je binnenkort hiken? Dan is goede uitrusting heel belangrijk. ‘De grootste last rust op onze voeten, wie dat vergeet, zal daarvoor boeten’, stond eens op een tegeltje. Dat je schoenen eigenlijk de basis zijn, is dus wel duidelijk. Maar welke schoen kun je nu het best kiezen voor een hike?

Lichte wandelschoenen

Wil je een hike maken op een vlak tot licht geaccidenteerd terrein? Kies dan voor lichte wandelschoenen. Deze schoen zorgt ervoor dat je met gemak een dag- of weekendrugzak mee kunt nemen, zonder al te veel druk te zetten op je voeten. Meestal is een dergelijke wandelschoen zo’n 300 tot 450 gram zwaar. Je kunt ook kiezen voor een waterdicht exemplaar. Die is vaak iets zwaarder of zweteriger.

In principe is een lichte wandelschoen meer dan voldoende om in Nederland op pad te kunnen gaan. Wanneer je op zoek bent naar een lichte wandelschoen, kom je al snel uit bij Nike. Dit merk blinkt uit in verschillende soorten wandelschoenen. Veel mensen vinden de prijs een bezwaar. Gelukkig is daar een oplossing voor: een kortingscode voor Nike. Daarmee kun je schoenen vinden voor een zeer acceptabele prijs.

hike schoenen aantrekken

Trekkingschoenen

Trekkingschoenen zijn misschien wel de meest geliefde schoenen onder Nederlandse wandelaars. We noemen het ook weleens ‘de hikingschoen’. Hiermee loop je door het bos, over asfalt – en als het moet – kun je er ook de bergen mee aan. Het is precies de soort schoen waarmee je een lange tocht kunt maken. Deze schoenen worden vaak ook gebruikt tijdens bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse.

Een trekkingschoen heeft een middelhoge tot hoge schacht. Wanneer je kijkt naar de neus en de hak, zie je vaak rubber zitten. Op die manier is je voet beschermd tegen stenen. Dankzij het ademende en waterdichte Gore-Tex membraan krijg je geen last van zweetvoeten.

Lage schoenen

De laatste jaren zijn lage schoenen heel populair geworden. We noemen het ook weleens de ‘approach schoen’: een wandelschoen die in principe ook geschikt is om mee te klimmen. Deze schoen is goed in staat om de druk te verdelen. De zool is wat gladder, en vaak ook zonder noppen. Qua stevigheid varieert dit type schoen. Wil je een goedkoop paar vinden, dan zou je het zelfs bij het Chinese AliExpress kunnen proberen. Met een kortingscode voor AliExpress kun je ook nog eens van een mooie korting profiteren.

Veel lagere schoenen hebben een lichtgewicht zool, terwijl andere modellen een stevigere zool kunnen bieden. Een te stevige schoen klimt niet fijn, dus het is belangrijk dat je daar op let. Pas wel op wanneer je kijkt naar approachschoenen, want er zijn ook veel hippe schoenen op de markt, die eigenlijk de naam ‘approachschoen’ niet mag dragen.

Ga je beginnen met hardlopen? Lees dan deze tips.