Wat is het verschil tussen trainen met apparaten, eigen gewicht en losse gewichten?
Wanneer je gaat fitnessen in de sportschool kun je vaak kiezen tussen diverse soorten trainingen, namelijk: cardiotraining, groepslessen en krachttraining. Op die laatste zoomen we vandaag iets in, want ook daar valt weer in allerlei opzichten onderscheid in te maken. Zo kun je trainen met je eigen gewicht, met losse gewichten, of met apparaten. Maar wat is nou het gemakkelijkst, veiligst of juist het meest effectief? In dit artikel geven wij je een aantal tips, waardoor jij het maximale uit je krachttraining kunt halen.
Wat zijn de voordelen van trainen met je eigen lichaamsgewicht?
Eerder schreven wij al een stukje over waarom je eens met je eigen lichaamsgewicht zou moeten trainen, maar als voorstanders ervan lichten we dit graag nog eens toe. Trainen met je eigen lichaamsgewicht wordt ook wel calisthenics genoemd en is een goede manier om functioneel sterk te worden. Je traint vrijwel altijd meerdere spiergroepen tegelijk met de oefeningen en traint niet snel te zwaar. Daarnaast heb je er weinig voor nodig. Een ander groot voordeel is dat je het ook lekker buiten kunt doen, of zelfs thuis!
Wat zijn de nadelen van trainen met je eigen lichaamsgewicht?
Een van de nadelen die kleeft aan trainen met enkel je eigen lichaamsgewicht, is dat het steeds lastiger wordt je lichaam uit te dagen en de zogeheten ‘Progressive overload’ te creëren. Tenzij je elke week een paar kilo aankomt, is het namelijk lastig om echt zwaarder te gaan trainen. Je kunt natuurlijk wel gaan voor meer herhalingen, of een uitdagendere variant van de basisoefening!
Wat zijn de voordelen van trainen met losse gewichten?
Trainen met losse gewichten heeft diverse voordelen. Allereerst biedt het je de mogelijkheid om specifieke spieren te isoleren, waardoor je gerichter kunt trainen. Een ander voordeel van trainen met gewichten is het kunnen variëren in gewicht, wat met je eigen lichaamsgewicht lastig gaat. Zo kun je sets met veel herhalingen uitvoeren met een wat lichter gewicht, of juist kiezen voor een kortere set met zware gewichten. Beiden stimuleren spiergroei en krachttoename op een andere manier.
Wat zijn de nadelen van trainen met losse gewichten?
Wanneer je de oefeningen goed en gecontroleerd uitvoert, kleven er eigenlijk weinig nadelen aan het trainen met losse gewichten. Beginners raken mogelijk sneller geblesseerd bij het trainen met gewichten, tegenover apparaten of eigen lichaamsgewicht. Het is daarom belangrijk om onder goede begeleiding de oefeningen onder de knie te krijgen.
Wat zijn de voordelen van trainen met apparaten?
Apparaten zijn uitermate geschikt voor de beginnende sporter. Vaak zijn ze voorzien van een instructie en doordat de beweging vak vastligt, is het eenvoudiger de oefening goed uit te voeren dan met een los gewicht. Dit maakt dat apparaten over het algemeen minder snel blessures veroorzaken. Ook kun je met veel apparaten geïsoleerd trainen, zoals dat ook met losse gewichten kan.
Wat zijn de nadelen van trainen met apparaten?
Doordat de beweging en de baan van het gewicht vastligt, train je minder op stabiliteit door de mate van weerstand waar je mee te maken krijgt. Daarnaast train je met apparaten zelden ‘functioneel’, doordat je vrijwel alleen maar geïsoleerde oefeningen doet. Dit kan een voordeel zijn, maar indien ongewenst ook een nadeel.
Conclusie: Eigen gewicht, losse gewichten of toch apparaten?
Voor alle drie de vormen van krachttraining valt wat te zeggen. Trainen met je eigen gewicht is vermoedelijk de beste uitkomst wanneer je fitter wil worden en meer kracht in je hele lichaam wil ervaren. Wil je er gespierder uit zien of juist een bepaalde spiergroep meer aandacht geven, tijdens bijvoorbeeld een revalidatie? Dan zijn apparaten en losse gewichten een verstandigere keuze. Kies voor apparaten wanneer je jezelf in de categorie beginner schaalt, ga voor losse gewichten wanneer je wat meer ervaring hebt of onder begeleiding gaat trainen. Tenslotte is het natuurlijk goed om je te beseffen dat de ene vorm van training de ander niet uit sluit. Je kunt prima in één workout zowel met je eigen lichaamsgewicht, apparaten en losse gewichten trainen!
Ben je al een poosje aan het trainen, maar word je niet sterker? In dit artikel geven wij je tips voor meer krachttoename. Overweeg je gebruik te maken van een personal trainer? Lees dan hier waarom je hier goed aan zult doen.