Ga je naar de gym? Dit eet je het best voor die tijd

Je sporttas is ingepakt en je hebt voldoende drinken bij je. Heb je ook aan eten gedacht? Eten voordat je naar de sportschool gaat, zorgt niet alleen voor de nodige brandstof. Ook houdt het je bloedsuikerspiegel in balans. Zo heb je voldoende energie voor je cardio of krachttraining. Wat je eet, is hierbij wel van belang. Dit is wat je het beste kunt eten voordat je op weg gaat naar de gym:

Eiwitsmoothie

Je kunt een eiwitshake maken, maar nog beter is een eiwitsmoothie. Dan krijg je niet alleen veel verzadigde eiwitten binnen, maar ook gezonde vetten en koolhydraten. De juiste mix van deze nutriënten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, zodat je lekker kunt trainen zonder energiedip. Eiwitten dragen bovendien bij aan de spieropbouw. Een eiwitsmoothie kun je maken met eiwitpoeder, maar je kunt ook andere eiwitbronnen gebruiken. Denk hierbij niet alleen aan eieren, maar ook aan Griekse yoghurt, zaden en pitten. Bijvoorbeeld sesamzaad en chiazaad. Deze kun je als topping over je smoothie strooien.

Zowel Griekse yoghurt als zaden en pitten leveren naast eiwitten ook gezonde vetten, die lange tijd verzadigen. Tenminste, als je Griekse yoghurt met 10 procent vet neemt.  Zuivelproducten staan eveneens bekend om hun calciumgehalte, hoewel je dit vaak in ruime hoeveelheden in zaden vindt. Zo bevatten chiazaad, maanzaad en sesamzaad behoorlijk wat calcium. 

Ook mineralen als magnesium en kalium zijn in zaden en pitten te vinden. Het is belangrijk om deze mineralen voorafgaand aan het sporten binnen te krijgen, want ze gaan verloren als je zweet. Bij een tekort van deze elektrolyten kun je te maken krijgen met spierkramp. Magnesium vind je ook in spinazie en andere groene bladgroenten. Daarnaast leveren deze groenten complexe koolhydraten, die je glycogeenvoorraad aanvullen. Andere bronnen van complexe koolhydraten zijn bijvoorbeeld mango en banaan. Dit zijn dus ook goede keuzes voor je eiwitsmoothie. Andere eiwitrijke recepten vind je in dit artikel.

Havermout met noten en bessen

Havermout bevat complexe koolhydraten en daarnaast relatief veel eiwitten en vetten. Daarom is deze graansoort een goede keuze voordat je gaat trainen. De complexe koolhydraten worden langzaam door je lichaam afgebroken, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Als je je bordje havermout aanvult met noten en bessen, krijg je nog meer gezonde koolhydraten en ook andere gezonde voedingsstoffen binnen. Denk aan eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.

Noten als pistache en amandelen bevatten bijvoorbeeld veel kalium en de laatste ook calcium. Dit zijn mineralen die tijdens het zweten verloren gaan. Om spierkramp door een tekort aan deze elektrolyten te voorkomen, is het belangrijk om deze mineralen aan te vullen. Paranoten vormen een goede bron van magnesium, wat eveneens belangrijk is voor de spieren. Deze noten zijn dus ook een goede keuze voor je smoothie. Het beste kies je voor rauwe noten, want deze bevatten nog alle aminozuren die in deze gezonde producten te vinden zijn. 

Bessen zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, die onze lichaamscellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Bovendien leveren ze veel vezels, die bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Havermout met bessen

Roerei met avocado

Een roerei levert je alle gezonde stoffen die er in eieren te vinden zijn. Dat zijn er heel wat. Niet alleen eiwitten, maar bijvoorbeeld ook vitamine E en B12, selenium en ijzer. Ook choline vind je ruimschoots in eieren. Deze voedingsstof is belangrijk om spierafbraak te voorkomen. Maak roerei met kokosolie, want deze bevat gezonde MCT-vetten. Deze houden je niet alleen lange tijd verzadigd, maar dragen ook bij aan een strakke buik. Combineer je roerei met avocado, dan heb je een waardevolle pre-workout maaltijd. Avocado levert veel gezonde vetten en vezels en daarnaast B-vitamines voor de energie en koper voor de weerstand. Een hele gezonde keuze dus voordat je naar de gym gaat. 

Ook als je wil afvallen, zijn avocado en eieren een goede keuze. Zoek je een gemakkelijke manier om gezond af te vallen? Ga dan voor afvallen met PuurFiguur. Wat je nog meer kunt doen al je snel wat kilootjes kwijt wil, lees je in dit artikel.