Populaire voedingssuplementen onder fitness beoefenaars

Voedingssupplementen, er bestaat in de fitnesswereld best wat discussie over. De een zweert erbij, de ander gruwt ervan. Want zijn ze nou echt nodig? Nee. Maar zijn ze gemakkelijk? Ja. In dit artikel geven wij je in het kort advies over een aantal supplementen, die volgens ons, jou erbij kunnen helpen om meer uit je workouts te halen.

1. Pre-workout

Een groeiend aantal sporters gebruiken voorafgaand aan hun training een zogeheten ‘Pre-workout’. Pre-workout zorgt ervoor dat jij tijdens je training net wat energieker bent. Pre-workout bevat diverse stoffen waar je lichaam energie uit haalt. Hierdoor neemt je uithoudingsvermogen toe, waardoor je nog meer uit je workout kunt halen. Elke pre-workout is weer anders samengesteld, maar stoffen die je vrijwel altijd terugvindt in pre-workout zijn: beta-alanine, cafeïne en snelle koolhydraten. Naast deze stoffen bevatten veel pre-workouts NO boosters en een dosis creatine.

2. BCAA Aminozuren

Om het belang van BCAA Aminozuren duidelijk te maken, leggen wij je eerst kort uit wat deze zuren precies doen. Eiwit, de voedingsstof die je lichaam onder andere gebruikt om je spieren te herstellen, bestaat uit aminozuren. Welgeteld bestaat eiwit uit zo’n 22 aminozuren. De meeste van deze zuren kan jouw lichaam zelf aanmaken, maar anderen dien je binnen te krijgen uit voeding of supplementen. BCAA bestaat vaak uit Leucine, Isoleucine en Valine, drie van de stoffen die je lichaam gebruikt om je spieren te herstellen, maar ook om nieuw spierweefsel aan te maken. BCAA Aminozuren mix je in principe met water en drink je voor, tijdens of na je workout rustig op. Benieuwd naar de verschillende soorten? Neem eens een kijkje tussen het aanbod van Body & Fit.

3. Eiwitshakes

Eiwitshakes, de koning onder de voedingssupplementen. De bekendste en waarschijnlijk meest gebruikte variant van de eiwitshake is de whey (melkeiwit) shake. Eiwitten van whey zijn verkrijgbaar in diverse varianten, maar de drie meest gebruikte en verkochte varianten zijn de whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat. Whey concentraat is de goedkoopste variant, die over het algemeen tussen de 30% en 80% eiwit bevat. Dan heb je nog de Whey isolaat. Dit is een geconcentreerdere vorm van whey, die vaak 90% eiwit bevat. Daarnaast is er nog de whey hydrolisaat, een vorm van whey die tevens 90% eiwit bevat, maar daarnaast ook nog eens bijna lactosevrij is. Naast de Whey eiwitshakes, zijn er ook nog diverse varianten gemaakt uit Sojabonen of zelfs Krekels. Wat voor jou de beste keuze is, is natuurlijk enkel door jouzelf te bepalen. Vaak bieden sportscholen bij jou in de buurt ook eiwitshakes aan, al betaal je hier natuurlijk wel iets meer voor dan een zelf geprepareerde eiwitshake. Je kunt ook kijken voor eiwitten bij een partij als bijvoorbeeld Body & Fit.

4. Creatine

Creatine is een stofje dat jouw lichaam in principe zelf al aanmaakt. Inname van extra creatine zorgt voor een verhoging van hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren, wat als resultaat heeft dat je spieren beter in staat zijn explosieve en intensieve bewegingen uit te voeren en vol te houden. Creatine is tegenwoordig verkrijgbaar in diverse vormen, maar de bekendste en voordeligste variant binnen de voedingssupplementen is de Creatine monohydraat. Creatine is verkrijgbaar als pil, maar ook als poedervariant. Je vindt Creatine onder andere bij Body & Fit. Let wel op, creatine is een supplement dat in weze werkt als een kuur, het dient met vaste regelmaat ingenomen te worden voor een effectieve werking. Wij raden je aan goed de gebruiksaanwijzing te lezen van de door jou gekochte creatine.