Het belang van gezonde tussendoortjes

Mij werd gevraagd of ik als diëtist eens een blog wilde schrijven? Ja, natuurlijk, leuk! Maar waarover schrijf je dan? Voeding bij sport, voedingssupplementen, eiwitrijke recepten? De keuze is reuze. Vanuit mijn ervaring in de praktijk zie ik vaak dat de meeste ongezonde keuzes worden gemaakt in de tussendoortjes. Dus laten we eens beginnen met gezonde tussendoortjes.

Wanneer neem je een tussendoortje?

Wanneer we drie gezonde, voedzame en verzadigende hoofdmaaltijden eten, zouden we geen tussendoortjes nodig hebben. Maar tussendoortjes zijn juist een mogelijkheid om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk aan de vitamines in groente en fruit, de vezels in een cracker of de eiwitten in noten. En wat denk je van het voorkomen van die middagdip rond 16.00 uur. Die kennen we allemaal. Dan toch handig, zo’n gezónd tussendoortje!

Wat zijn ongezonde tussendoortjes?

Die middagdip blijkt nou juist vaak het probleem, want de keuze voor ongezonde tussendoortjes is zoveel groter dan de gezonde variant. En wat zijn nu eigenlijk gezonde tussendoortjes? Regelmatig kom ik de eierkoek, ontbijtkoek, Sultana en biscuitjes tegen. Die Snelle Jelle toch.. Ze lijken zo gezond, maar niets is minder waar.. Ze bevatten dan weliswaar weinig vet, maar omgerekend al snel drie tot vijf suikerklontjes. Lekkere suikerbommetjes.

Mijn top 7 van gezonde tussendoortjes

  1. Fruit. Van de snacktarine tot de framblij. Lekker uit de hand of door de yoghurt.
  2. Groente. Dat je eigenlijk onbeperkt mag eten. Groente is zo gezond om wat ze juist níét bevatten, namelijk weinig calorieën, vet en zout.
  3. Neem een volkorencracker, een rijstwafel of een plakje roggebrood met healthy beleg.
  4. Nuts about nuts. Een handje ongezouten noten is een gezond tussendoortje.
  5. Gekookt ei, want een ei hoort erbij!
  6. Zuivel. Ook erg handig na het sporten voor de eiwitten! Liever geen dierlijke zuivel? Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de plantaardige variant gemaakt van bijvoorbeeld soja of noten. Wel de ongezoete variant natuurlijk.
  7. En als laatste, duik de keuken in om zelf een gezond tussendoortje te maken zoals bananenbrood of havermoutmuffins!

Granola repen

Voor wie zijn tussendoortjes geschikt?

Voor de één-keer-per-week sporter, de fanatiekeling, de krachtpatser, de snelheidsduivel op de fiets, de fitgirl, de waterrat, voor ieder van jullie is de basis van een gezond eetpatroon belangrijk mét daarbij de gezonde tussendoortjes.

Wil je meer weten over voeding? Lees dan ons eerdere artikel over voeding bij fitness. Overweeg je gebruik te maken van voedingssupplementen? Hier vertellen wij je over de meeste gebruikte supplementen.