Personal trainer worden, wat verdient dat?

In de overgrote meerderheid van de gevallen werken personal trainers zelfstandig. Zonder vaste arbeidscontracten, en daarom is het voor hen moeilijker om een vast maandelijks bedrag te ontvangen voor de diensten die ze leveren. Daarom is het niet eenvoudig om erachter te komen wat je maandelijkse vergoeding als trainer precies zal zijn.

Er wordt geen vast bedrag gevraagd voor elke sessie. Trainers rekenen verschillende prijzen afhankelijk van hun professionele status, de regio waar ze werken, het profiel van de student en de lesmethoden die ze gebruiken. Je krijgt niet hetzelfde salaris als je in een grote metropool of een plattelandsstad werkt. Op dezelfde manier kun je extra geld vragen voor lessen, afhankelijk van je curriculum en opleiding. Alle cursussen, specialisaties, seminars en oefentrainingen die je volgt, geven een meerwaarde aan je werk en de diensten die je levert. Daarom is het zo dat hoe meer kennis, vaardigheden en ervaring je hebt op het gebied van sport, hoe hoger je uiteindelijke beloning zal zijn. Net als bij elke andere vorm van verdienen, zoals het spelen van kwaliteit online casino volgdevos.

Het salaris van professionals hangt ook af van het aantal klanten en het aantal lessen dat ze per maand geven. Het is duidelijk dat hoe meer klanten en groepen je traint, hoe meer je krijgt. In ieder geval moet er een balans zijn tussen het aantrekken van nieuwe klanten, het maximaliseren van de tijd die je voor elk van hen hebt en het hebben van vrije tijd buiten het werk.

Zodat je precies weet hoeveel je kunt verdienen, hebben we alle informatie verzameld die je moet weten over werken als personal trainer en de factoren die van invloed zijn op het salaris. Veel leesplezier.

Wat zijn de verschillende manieren om als personal trainer in Nederland te werken?

In Nederland kunnen personal trainers hun beroep op verschillende manieren uitoefenen, elk met zijn eigen kenmerken en speciale vereisten. De keuze van het werkmodel hangt af van de persoonlijke voorkeuren van de trainer, het profiel van hun klanten en de mogelijkheden die op dat moment in de markt beschikbaar zijn. Om te weten welke je moet kiezen en welke het beste is voor jouw situatie, nemen we ze allemaal even onder de loep.

Personal trainer in dienst bij sportschool

Een van de meest voorkomende manieren is werken als personal trainer in een sportschool of gezondheidsclub. In dit model is de instructeur een werknemer van de sportschool en ontvangt hij een vast salaris of commissie voor elke les. Het voordeel van deze vorm van werken is de beschikbaarheid van kant-en-klare faciliteiten, een verscheidenheid aan apparatuur en een bestaand klantenbestand. Bovendien kan de personal trainer zich zo alleen richten op het trainen van zijn leerlingen, aangezien het management, de reclame en de marketing tot de verantwoordelijkheden van de sportschool behoren.

Freelance personal trainer

Een andere optie is werken als freelancer of zelfstandig trainer. In dit geval kan een personal trainer tegen betaling zijn klanten op verschillende locaties trainen, zoals parken, stranden, huizen of trainingsstudio’s die het gebruik van hun faciliteiten toestaan. Deze methode biedt veel flexibiliteit en autonomie, waardoor de trainer de volledige vrijheid heeft om zijn eigen schema’s en tarieven te bepalen. Je hebt echter marketing- en managementvaardigheden nodig om klanten aan te trekken en te behouden, en je moet er ook voor zorgen dat je werk legaal is door de belastingwetgeving en regelgeving na te leven.

Online personal trainer

Een ander steeds populairder wordend alternatief is online personal training. Met de vooruitgang in communicatietechnologie kiezen veel coaches ervoor om gepersonaliseerde trainingsprogramma’s aan te bieden via digitale platforms zoals mobiele apps, live of opgenomen video’s en videogesprekken. Met dit model kun je een breder publiek bereiken, ongeacht geografische locatie, en het biedt gemak voor zowel coach als klant. Er zijn echter een goede technologische infrastructuur en gespecialiseerde vaardigheden nodig om de deelname en effectiviteit van afstandsonderwijs op een hoog niveau te houden.

Eigen personal trainer studio

Daarnaast kiezen sommige personal trainers ervoor om hun eigen studio te openen. Deze optie biedt volledige controle over de lesomgeving en de kwaliteit van de klantervaring, en biedt een zeer persoonlijke service. Het brengt echter ook een aanzienlijke initiële investering met zich mee en extra managementverantwoordelijkheden zoals het onderhouden van het pand, het aanschaffen van apparatuur en het handhaven van veiligheids- en hygiënenormen.

Lezingen en workshops

Tot slot kunnen opvoeders ook hun bereik vergroten door middel van workshops, lezingen en trainingsprogramma’s, in samenwerking met onderwijsinstellingen of zelfstandig. Dit model diversifieert niet alleen de inkomstenbronnen, maar positioneert de trainer ook als expert in zijn vakgebied, wat zijn geloofwaardigheid en zichtbaarheid in de markt vergroot.

In wezen heeft elke modaliteit zijn eigen uitdagingen en zijn eigen kansen. Je moet kiezen waar je de voorkeur aan geeft of waarvan je denkt dat het het meest geschikt is voor jouw situatie.

personal trainer benchpress

Hoeveel verdient een personal trainer gemiddeld?

Zoals we al hebben gezegd, varieert het maandelijkse inkomen van een personal trainer afhankelijk van de specialisatie van de professional en het soort lessen dat hij geeft. Het gemiddelde salaris voor dit beroep is echter €2.500 – €3.000 per maand (gemiddeld €33.000 per jaar), wat kan oplopen tot meer dan €4.000-5.000 per maand, waarbij de overgrote meerderheid van de professionals ongeveer €100 per les in rekening brengt. En naarmate de populariteit van sportactiviteiten groeit, neemt de vraag op de markt toe en blijft de beloning stijgen.

Deze cijfers zijn echter niet definitief. Je moet kortingen geven en in sommige gevallen rente betalen die is overeengekomen met de instelling waarvoor je werkt, waardoor je inkomen daalt. Aangezien de overgrote meerderheid van de sportprofessionals in het land zelfstandig ondernemer is, moeten ze op ontvangstbewijzen andere belastingen betalen en controleren hoeveel ze elke maand verdienen. En deze professionals komen ook niet in aanmerking voor betaalde vakantiedagen of voordelen.

Desondanks variëren de prijzen sterk van regio tot regio, rekening houdend met de vraag, de kosten van levensonderhoud en verschillende andere factoren.

Hoeveel verdient een personal trainer op basis van ervaring?

Ervaring is de factor die het salaris van een personal trainer het meest beïnvloedt, dus hoe meer ervaring, hoe hoger het salaris. Alle diploma’s, certificeringen en ervaring die een personal trainer heeft, verhogen de waarde van hun werk. Daarom zal een meer ervaren professional een hogere prijs vragen dan een trainer die net een cursus heeft afgerond en net begint. De kennis die een personal trainer opdoet in de praktijk tijdens zijn professionele carrière of via gespecialiseerde cursussen heeft zijn eigen prijs.

Zo kan een beginnende personal trainer met minder dan 3 jaar werkervaring een gemiddeld salaris tot 2000 euro verwachten. Een mid-level personal trainer (met 4 tot 9 jaar ervaring) heeft een salaris van ongeveer 3500-4000 euro, en een ervaren personal trainer (met 10 tot 20 jaar ervaring) verdient gemiddeld 5000 euro. Aan de andere kant kan een personal trainer aan het einde van zijn carrière (met meer dan 20 jaar ervaring) een salaris van ongeveer 6000-7000 euro verwachten.

Hoe beïnvloedt ervaring het salaris van een personal trainer?

Zoals we al hebben gezegd, heeft de ervaring van een personal trainer invloed op het salaris dat hij of zij ontvangt. Natuurlijk moeten we allemaal ergens beginnen, en een minder ervaren professional is niet per se minder competent of minder geschikt, maar het is niet verrassend dat ze minder betaald krijgen.

Fysiotherapeuten die pas zijn afgestudeerd hebben minder ervaring met het geven van sessies, zelfs als ze de nodige kennis hebben van de nieuwste oefentechnieken die speciaal zijn ontworpen om de fysieke vooruitgang en ontwikkeling van klanten te bevorderen.

Kennis van de meest geschikte theoretische methodes is natuurlijk ook waardevol, maar heeft niet dezelfde “prijs” als meerdere jaren praktijk en ervaring.

Een gediplomeerde personal trainer met jarenlange ervaring gebruikt bewezen methodes en heeft veel ervaring in het uitleggen van de meest gestelde vragen aan klanten en hen te helpen de obstakels waarmee ze geconfronteerd worden te overwinnen.

Bovendien, hoe meer jaren ervaring een personal trainer heeft, hoe meer kennis en toegang tot andere informatie en advies die jongere docenten misschien niet hebben. Dit alles leidt tot een hogere beloning die in verhouding staat tot de kwaliteit van de lessen die ze geven.

Zo verdient een personal trainer aan het begin van zijn carrière 28% minder dan het huidige gemiddelde salaris voor dit beroep, en na een paar jaar ervaring te hebben opgedaan daalt dit met slechts 8%. Aan de andere kant verdient een ervaren personal trainer 31% meer en aan het einde van zijn carrière 15% meer dan het gemiddelde salaris. Je kunt niet anders dan de impact van ervaring zien op de bedragen die trainers aan het einde van elke maand ontvangen.

Waar kan ik banen vinden om naar te solliciteren?

Het maakt niet uit of je de opleiding, ervaring en alle kwaliteiten hebt die je nodig hebt om personal trainer te worden als je geen baan kunt vinden waar je ze in de praktijk kunt brengen. Je professionele succes hangt alleen af van waar je je diensten aanbiedt en het aantal mensen aan wie je ze aanbiedt. Het heeft geen zin om een geweldige professional te zijn als je geen klanten hebt om les te geven.Gelukkig kun je dankzij het internet, moderne middelen en technologie zoeken naar alle mogelijkheden die er zijn voor een professional met jouw vaardigheden, of het nu gaat om sportscholen, gezondheidscentra of privélessen. En tussen websites, platforms en sociale media is er geen tekort aan opties waar je kunt zoeken naar banen of je diensten kunt adverteren bij het publiek.


Je kunt niet anders dan de verschillende actuele vacaturesites bekijken, die een enorm aanbod hebben en waar je veel gemakkelijker en zonder te hoeven reizen kunt solliciteren. Of websites van sportscholen, waar je direct kunt solliciteren zonder contact op te hoeven nemen met een derde partij als je liever voor een van deze bedrijven wilt werken. En het is altijd een goed idee om een bijgewerkt CV op LinkedIn bij te houden om de kans te vergroten dat sportscholen of werkgevers contact met je opnemen als ze je willen aannemen.

Online tools

Er zijn online ook verschillende tools waarmee je zoveel mogelijk mensen kunt bereiken. Mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw diensten als je na je cursus personal training privélessen wilt geven. Je kunt dit doen via sociale media, forums voor lichaamsbeweging of verschillende trainingsplatforms.

Wanneer je een CV of profiel aanmaakt op verschillende zoekbronnen voor werkgevers, vergeet dan niet te vermelden in welke fysieke modaliteiten je gespecialiseerd bent. Maar ook in welk type lichaamsbeweging of fysieke training je gespecialiseerd bent en alle informatie over jezelf waarvan je denkt dat het belangrijk is om studenten of werkgevers die je profiel lezen te overtuigen. Met een authentieke en originele presentatie heb je veel meer kans om nieuwe klanten te vinden die hun reis naar een gezondere levensstijl willen beginnen.

Conclusie

In dit artikel hebben we je verteld over het gemiddelde salaris van een personal trainer in Nederland, hebben we je voorbeelden gegeven van factoren die van invloed zijn op het salaris dat ze ontvangen en hebben we je een aantal tips gegeven over het vinden van een baan als personal trainer. Als je ervaring hebt op dit gebied – en je wilt gaan verdienen als personal trainer – raden we je aan ons advies op te volgen, dan zul je zeker slagen.