Alcohol en sport, wat zijn de gevolgen voor je lichaam?

We mogen allemaal op zijn tijd best wel eens genieten van een lekkere alcoholische drank. Maar de een kiest hier net wat vaker voor dan de ander. Waar het voor de een bij een gelegenheidsdrank blijft, vormt voor de ander het nuttigen van alcoholische dranken een gewoonte en een patroon. De gezondheidsraad adviseert echter om helemaal geen alcohol te drinken en doet men dit toch, dan is het advies om niet meer dan één alcoholische drank per dag te drinken. Iedereen weet voor zichzelf hoeveel drankjes er gedronken worden en of dit nu wel werkelijk verstandig is. Maar welk effect heeft alcohol nu globaal genomen op het lichaam?

Het effect van alcohol op je lijf

Iedereen die regelmatig alcohol nuttigt zal het merken; van alcohol kom je in gewicht aan. Gemiddeld bevat een glas alcoholische drank, zoals bier of wijn, zo’n 70 tot 150 calorieën. Vooral bierdrinkers zullen het merken, aangezien bier 45 calorieën per 100 ml. bevat. Dit houdt in dat een flesje bier zo’n 140 calorieën bevat. Het extra gewicht komt vaak om de ingewanden te zitten, waardoor juist de buik extra dik kan worden (de ‘bierbuik’). Het is dus zo dat afvallen en alcohol geen goede combinatie vormen. Daarnaast heeft langdurig regelmatig alcoholgebruik nog verdere nadelige gevolgen voor je gezondheid, maar alles hangt af van de mate waarin je drinkt; dagelijks meerdere alcoholische dranken nuttigen heeft een ongunstig effect op je gezondheid. Weten wat je wel moet drinken als je wil afvallen? Dat lees je hier.

alcoholflessen

Gedragsverandering

Doordat alcohol via je maag in je bloedbaan terechtkomt, vindt de alcohol ook zijn weg naar de hersenen, waar het de hersenen beïnvloedt. Zo verdooft alcohol deels de hersenen en zal de drinker ander gedrag kunnen gaan vertonen; dit kan slaperig gedrag zijn, maar ook juist actiever gedrag en kunnen uiteenlopende emoties de overhand gaan krijgen; van vrolijk naar agressief gedrag, het komt allemaal voor. Niet alleen de hersenen raken verdoofd, ook de motoriek. Dit heeft ook effect op spraak, men gaat lijzig en slomer praten. Daarnaast kunnen mensen die teveel drinken last krijgen van nervositeit en ontwenningsverschijnselen. Veel drinken heeft effect op je gehele lichamelijk en geestelijk welzijn en je functioneren. 

Effect op de organen

Allereerst is alcohol slecht voor de lever. Er kan een leverontsteking optreden en levercirrose. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik voor diverse kankersoorten zorgen en ontstaat er een verhoogde kans op bijvoorbeeld mond- en keelkanker, lever- en darmkanker, tot zelfs borstkanker bij vrouwen. Daarnaast heeft veel alcohol nuttigen een nadelig effect op hart- en bloedvaten. Hartaandoeningen liggen op de loer, waarbij er sprake kan zijn van een verhoogd overlijdensrisico. 

Bij langdurig veel drinken kan er hersenbeschadiging optreden. Een ernstige hersenziekte door drank veroorzaakt is Korsakov, hierdoor raakt het korte termijn geheugen ernstig aangetast, de spraak, maar ook de motoriek. Herstellen is niet mogelijk.

Zoals je kunt lezen heeft het overmatig nuttigen van alcohol nogal wat nadelige effecten op lijf en geest. Heb je het vermoeden dat je zelf teveel drinkt, of één van je dierbaren, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij de huisarts en het bespreekbaar te maken.