Optimaliseer je work-out en gezondheid met behulp van een smartwatch

Hoe weet jij dat je iedere dag genoeg beweging krijgt? Juist door middel van je smartphone of smartwatch. Veel smartphones zijn uitgerust met een ingebouwde stappenteller en een app waar je allerlei leuke trainingen in kan bijhouden. Omdat sporten of bewegen met een smartphone niet altijd handig is, is de smartwatch ontworpen. Je draagt het om je pols en het zit daardoor niet in de weg. De smartwatch heeft overigens fitness en gezondheid wel een boost gegeven als het gaat om het monitoren ervan. De Apple Watch Series 9 bijvoorbeeld vormt daar geen uitzondering op. Smartwatches zijn bij uitstek gemaakt om work-outs te personaliseren en zelfs om ons te motiveren om meer te bewegen.

Verzamelen van gezondheidsgegevens

Smartwatches draag je de hele dag en daarom zijn ze zo geschikt om gezondheidsgegevens te verzamelen. Een smartwatch die hier speciaal voor is uitgerust meet allerlei biometrische gegevens. Denk hierbij aan je hartslag, slaappatroon, bloedsuiker, bloeddruk en natuurlijk je stappen. Het ligt helemaal aan het type smartwatch wat het uiteraard meet. De gegevens samen geven je een beter inzicht in je lichaam en kan daardoor helpen om je lichaam beter te leren kennen en weten wat normaal voor jou is. Weet wel dat dit inzicht geen absolute waarheid is. Vermoed je dat er toch iets mis is met je gezondheid dan kun je met deze gegevens uiteraard voor advies naar de huisarts. De smartwatch is vooral bedoeld om inzicht te krijgen in patronen en het optimaliseren van trainingsroutines voor maximale efficiëntie. En je kan op basis van die gegevens je work-out aanpassen en verbeteren.

Personaliseer je work-out

Je smartwatch helpt je overigens ook om je work-out of je fitnessdoelen te personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld in je smartwatch inprogrammeren dat deze na een half uur stilzitten aangeeft dat je even moet bewegen. De work-out app van de Apple Watch is een van de meest populaire apps. De Series 9 heeft een vernieuwde interface welke je nog meer gegevens biedt over je prestaties en het behalen van je doelen. Je krijgt in real-time gegevens over je hartslag en intensiteit van je work-out en deze kun je tijdens de training nog aanpassen en bijstellen. Met de Custom work-outs pas je je trainingsschema helemaal aan, aan je eigen behoeftes. Doe dit eens samen met een personal trainer om alles uit je fitnessroutine te halen.

smartwatch

Motivatie: je bent er bijna

Jezelf motiveren om aan de slag te gaan, is soms het moeilijkste om te doen. Vooral wanneer je al een hele dag hebt gewerkt of op school hebt gezeten. Je bent dan eigenlijk in je hoofd te moe en de bank lonkt, terwijl sporten juist helpt om je hoofd leeg te maken en jezelf weer van nieuwe energie te voorzien. Doordat je je eigen doelen in je smartwatch zet, zal je Apple Watch je helpen om deze doelen te behalen door je zo nu en dan een zetje in de goede richting te geven. Een herinnering of aanmoediging helpen daarbij. Voor dat beetje extra motivatie van anderen kun je samen je prestaties delen. Breng een beetje competitie aan onderling, maar niet te veel. Fit worden en blijven is immers geen wedstrijd, meer bewegen hangt vooral af van het feit dat het bij je past en vooral heel leuk is. Al is het wel leuk om eens te zien hoe hard je over een bepaald stukje kan lopen.

Inzicht in slaappatronen

Fitness en je algehele gezondheid hebben heel veel baat bij een goed slaappatroon. Draag je Apple Watch daarom ook ’s nachts en ontdek waar er nog winst te behalen valt als het gaat om kwalitatief goede slaap. De app kan namelijk zien aan je hartslag hoe diep je slaapt en of je genoeg slaapcycli hebt doorlopen. Beter slapen en uitrusten dankzij een smartwatch ligt echt binnen handbereik.

Modern fitness hulpmiddel

De opkomst van smartwatches heeft de manier waarop we bewegen aanzienlijk veranderd. Dankzij de geavanceerde gezondheidsmonitoring, extra motivatie en het personaliseren van je work-out helpt de smartwatch je zeker om alles uit je work-out te halen. En met ieder nieuw product verbetert dit inzicht via de smartwatch iedere keer weer. De combinatie van technologie en fitness ondersteunt dus onze gezondheid en fitness op een meer persoonlijk en geïndividualiseerd niveau. Let wel dat de smartwatch een hulpmiddel is die gegevens verzamelt. De interpretatie van deze gegevens ligt bij jou, je fitnessprofessional of bij een (sport)arts. Twijfel je over de waardes of wat deze zeggen over je gezondheid? Schakel dan altijd een professional in die je hierbij kan helpen. Zo wordt sporten met een smartwatch nog beter en geniet je optimaal van je work-out.