Waarom je vandaag nog zou moeten beginnen met insecten eten

Sinds kort liggen ze bij de Lidl in het schap: eetbare insecten! Misschien heb je het wel voorbij zien komen in het nieuws, insecten eten zou namelijk de toekomst van voeding zijn. Maar waarom is dat precies? Er zijn toch genoeg andere gezonde dingen die je kunt eten? En als ik duurzamer wil eten kan ik toch ook overstappen op plantaardige producten?

In dit artikel leer je meer over insecten als voedingsbron en waarom ze zo veelbelovend lijken.

Gezondheidsvoordelen van insecten eten

In de rest van de wereld worden insecten al met regelmaat gegeten: meer dan 2 miljard mensen gaan je al voor. Vooral in Azië en Afrika is insecten eten de normaalste zaak van de wereld. Zo zijn in sommige delen van Azië insecten zelfs een delicatesse en betaal je er de hoofdprijs voor!

En eigenlijk is dat ook helemaal niet zo gek als je kijkt naar de voedingswaarden die insecten kunnen bieden. Er zijn een heleboel verschillende soorten insecten (meer dan 1.000.000!) maar voor de meeste eetbare insecten geldt het volgende:

Voedingswaarden van insecten

  1. Ze zijn rijk aan eiwitten en bevatten alle aminozuren
  2. Ze bevatten geen gluten, lactose of soja
  3. Ze zitten vol ijzer, calcium, vitamine B12 en goede vetten

Als je die voordelen op een rijtje zet voor een ander product zou je waarschijnlijk een gat in de lucht springen, het is namelijk niet een combinatie die je snel zult vinden.

Echter, dat is niet de belangrijkste reden waarom insecten steeds meer in de spotlight komen. Er wordt namelijk voorspeld dat ze een rol kunnen spelen in het oplossen van een ander probleem.

Shake

Duurzame voordelen van insecten eten

Er wordt verwacht dat onze wereldbevolking zal groeien tot bijna 10 miljard mensen in 2050; Een heleboel mensen die een heleboel moeten eten. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen zou onze voedselproductie dan ook met meer dan 50% moeten toenemen! Een bizarre hoeveelheid.

Goede kans dat we dat eigenlijk helemaal niet aankunnen met de voedingssystemen die we nu hebben: ze stoten te veel uit, verbruiken te veel land en te veel water. Er ligt dus een best wel groot probleem op de loer als we niet snel een goed alternatief vinden.

Is insecten eten duurzaam?

Gelukkig zien we een hele goede ontwikkeling naar meer plantaardig eten en veel minder vlees consumeren. Steeds meer mensen passen hun eetgedrag aan om zo een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze maatschappij.

En dat is precies waar insecten ook de hoek om komen kijken. Je kunt ze namelijk vrij makkelijk verbouwen zonder daar veel land, voer of water voor nodig te hebben. Ook stoten ze een stuk minder uit dan bijvoorbeeld de veeteelt. Dit zou betekenen dat je je voeding kunt maken zonder de aarde daarbij te beschadigen. Een super duurzame manier om mensen van eten te voorzien dus. Dat is iets waar we allemaal gelukkig van kunnen worden.

Toch zijn insecten er nog niet helemaal. Hoe komt dat precies?

Ja maar…Insecten eten!?

Je bent niet de enige die geen water in zijn mond krijgt als hij een bord insecten voorgeschoteld krijgt. Ze zijn in onze cultuur namelijk nooit op het bord verschenen. Niet alleen omdat er hier niet zo veel insecten in de natuur aanwezig zijn, maar vooral omdat we heel veel andere producten zelf konden verbouwen die we een stuk appetijtelijker vonden.

Als insecten echt een grotere rol willen gaan spelen in het Westerse dieet, hebben we nog flink wat werk te verzetten. Er moet gezocht worden naar een manier om van de voordelen te kunnen genieten, zonder daar al te veel afweer mee op te roepen.

Eetbare insecten kopen

Geen makkelijke uitdaging, dat kun je wel stellen. Wel zijn er steeds meer partijen die er vertrouwen in hebben dat we met zijn allen over gaan stappen op insecten. Zo kun je op sommige festivals al een insectenburger bestellen bij een foodtruck, ligt het in sommige winkels al in het schap en zijn er webshops die bijvoorbeeld repen aanbieden gemaakt van insecten.

Opties komen er dus steeds meer, maar of mensen ook mee gaan is een tweede. Hoe denk jij er over? Denk je dat we uiteindelijk over gaan stappen op insecten, of is dit een verre droom van een paar gekke wetenschappers?

Mocht je meer informatie willen over het eten van insecten, neem dan eens een kijkje bij GaiaFood! Toch liever een ‘gewoon’ gezond tussendoortje? Onze diëtiste Hinke geeft je hier wat opties.