Hoe jij minder kunt zweten tijdens het sporten

Een goede workout in de sportschool voelt hartstikke fijn; je voelt je fit, je hebt de workout goed volbracht en bent dus lekker bezig, alleen dat transpireren tijdens het sporten, dat is net even wat minder. Zweten ontstaat ter verkoeling van je huid. Tijdens het sporten raakt je huid immers goed doorbloed en wordt daarbij steeds warmer – ter verkoeling transpireer je. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander. Hoe kun je dat klotsende zweet, wat uit al je poriën komt, enigszins binnen de perken houden?

Hoe kun je overmatig transpireren aanpakken?

Vrouwen doen het al jaren: onder de oksels scheren, terwijl de heren hun okselharen gewoon weelderig laten groeien. Natuurlijk, moet je lekker zelf weten als man zijnde, maar houd er wel rekening mee dat je extra kunt gaan ruiken onder je oksels tijdens het sporten. Niet bepaald fris natuurlijk. Uiteraard kun je het proberen te verbloemen met een sterke deo, maar ook dat pakt minder fris uit wanneer de zweetlucht zich vermengt met een sterke deo. Lekker scheren dus heren.

Anti-transpiratie deo

Hebben we het okselhaar weten te tackelen, dan kan een anti-transpiratie deo ook zijn duit in het zakje doen. Dergelijke deo’s zijn ontwikkeld om transpiratie terug te dringen, waardoor je daadwerkelijk minder transpireert. Overigens zijn er ook bijzonder goede deo’s verkrijgbaar met talkpoeder. Talkpoeder werkt absorberend, een absolute aanrader dus. Je blijft hierdoor véél langer fris onder je oksels.

Draag uitsluitend katoenen kleding

Sportkleding bevat vaak (al dan niet deels) synthetische stoffen. Want lekker rekbaar, mooi aansluitend en het oogt gewoon lekker sportief. Helaas zijn synthetische stoffen meestal niet ademend en vochtabsorberend; in tegenstelling tot katoen. Draag je uitsluitend katoen, dan krijg je het veel minder snel te warm, zul je minder transpireren én katoen absorbeert zeer goed vocht zonder te gaan stinken. Geen moeilijke keuze dus.

Voedingssupplementen

Om optimaal te kunnen sporten, is optimaal herstel ook nodig. Iedere sporter weet ondertussen dat eiwitrijke voeding eten na het sporten zorgt voor herstel van je spieren. Spieren die sneller herstellen kunnen ook weer sneller presteren. Maar ook voor het toenemen van spieren is eiwitrijke voeding, of eiwitshakes, belangrijk. Benieuwd naar de beste vegetarische en vegan eiwitten? Lees dan dit artikel.

magnesium

Magnesium voor sporters

Naast deze eiwitten vormt ook magnesium een belangrijk element voor herstel van je lijf. Extra magnesium slikken draagt bij aan het verbeteren van je zenuwstelsel en je spieren. Let wel op bij het kopen van magnesium dat deze uit de juiste ingrediënten bestaat, de beste magnesium wordt namelijk wél snel door je lijf opgenomen, in tegenstelling tot veel magnesium supplementen van discount drogisterijen. Kies altijd voor kwaliteit, anders heeft extra magnesium slikken weinig zin. 

Conditie verbeteren

Wie regelmatig sport zal merken dat het uithoudingsvermogen en de lichamelijke kracht stijgt; alles kost minder energie. Op het moment dat sporten minder energie kost, slaat het hart ook minder hard, wordt er minder bloed op hoge snelheid rondgepompt door je lijf en hoeft er minder ‘koeling’ plaats te vinden op de huid: je zweet dus minder hard.