Zo ondersteun je het sporten met een gezonde lifestyle

Wil je al tijden graag wat kilo’s kwijt en zijn die eerste paar eraf gevlogen? Maar lukt het maar niet die laatste paar kilo’s kwijt te raken, terwijl je wel fanatiek bezig bent in de sportschool? Hoogste tijd om ook eens kritisch naar je voeding te kijken. Sporten is absoluut een onderdeel van een gezonde levensstijl en goed voor je lijf. Het maakt je lichaam strakker en bovendien voel je je er vooral mentaal en fysiek fit door. Maar wil je nog wat kilo’s kwijt, dan speelt je voeding daarbij ook een hele belangrijke rol. Alles draait om balans, dus ook sporten en gezond eten. De juiste combinatie van die twee zorgt ervoor dat je die laatste kilo’s toch gaat verliezen.

Waarom lukt afvallen niet meer?

Afvallen kan lastig zijn. Allereerst is het belangrijk dat je streeft naar een gezond gewicht en niet een slank lichaam omdat je moet voldoen aan een standaard, die bestaat namelijk niet. Ieder lichaam is anders. Maar toch voel je je vaak wel prettig bij een bepaald gewicht. Bijvoorbeeld omdat je weet dat je toen goed in je vel zat en genoeg energie had. Of je hebt echt wat kilo’s te veel en je gezondheid komt daarmee in gevaar. Wat de reden ook is, afvallen is soms een struggle. Zodra je bedenkt dat je veel gaat sporten en op je voeding gaat letten wil je het ineens het liefst alleen maar op de bank liggen met een zak chips. Sporten is belangrijk bij het afvallen. Met alleen sporten kom je er alleen niet. Je moet ook door middel van je voeding gaan zorgen voor vetverbranding. 

Te grote broek na afvallen

Hoe zorg je voor de beste vetverbranding?

Om af te vallen is vetverbranding noodzakelijk. Vetverbranding is het proces van je lichaam waarbij vet wordt omgezet in energie. Koolhydraten zijn noodzakelijk om voldoende energie binnen te krijgen. Koolhydraten moet je dus nooit helemaal schrappen bij een gezonde levensstijl. Maar in koolhydraten zitten ook veel suikers, die ons lichaam lui maken. Door de inname van die suikers te beperken moet het lichaam aan het werk om energie aan te maken, dan begint het proces van vetverbranding. Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je inneemt. Als je sporten met de juiste voeding combineert, dan kun je een optimale manier van vetverbranding creëren. Dan wordt het makkelijk om nog die laatste paar kilo’s kwijt te raken. 

Minder koolhydraten en meer eiwitten 

Eiwitten zijn belangrijk is het proces van opbouw en ondersteuning van de spieren. Daarom zijn eiwitten ook zo belangrijk om in te nemen als je veel sport. Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, waardoor je ook minder behoefte hebt aan eten en vooral ongezond eten. Wil je naast het sporten dus gezond eten en wel voldoende bouwstoffen binnen krijgen, dan kun je het beste kiezen voor een eiwit dieet. Hiermee neem je minder calorieën en koolhydraten tot je, maar meer eiwitten oftewel proteïnen. Eiwitten vind je veel in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Maar eet je vegetarisch of veganistisch dan zijn er zeker ook mogelijkheden om eiwitten binnen te krijgen. 

Waarom je het eigenlijk niet een dieet moet noemen

Aan de term dieet hangen natuurlijk wat aannames. Bij diëten denk je aan een tijdelijke oplossing die vaak werkt, maar na een tijdje ook weer zorgt voor een terugval. Vaak komen de kilo´s er na een tijdje ook weer aan. Daarom moet je het woord dieet meer zien als een nieuwe levensstijl: de voeding die je gaat gebruiken wordt jouw nieuwe dieet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je dit eetpatroon gaat volhouden en het dus een gezonde leefstijl wordt. Door het in fases op te bouwen is het makkelijker vol te houden en bouw je het in, in je dagelijks leven. 

Wees niet te streng voor jezelf

Een gezonde levensstijl krijg je niet binnen een dag. Dit doe je door routines in te bouwen in je dagelijks leven en alles in fases op te bouwen. Hierdoor wordt het dus uiteindelijk onderdeel van je leven en geen crash dieet. Dit gaat met ups en downs en belangrijk hierbij is dat je niet te streng bent voor jezelf. Bij een gezonde levensstijl hoort ook af en toe wat lekkers, zolang je het maar met mate doet. Bovendien kunnen gezonde snacks en dranken ook heel erg lekker zijn. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een eiwit dieet ook prima proteïne rijke zoete snacks eten. Deze bevatten meer eiwitten en minder koolhydraten en suikers. Bouw het langzaam op zodat je gaat voor langdurige resultaten en geen korte successen.