Hoe blijf je in shape in December?

Pepernoten, banketstaven, chocoladeletters, kerstdiners en een grote hoeveelheid aan borrels. Ze komen er weer aan in de aankomende maand. Heerlijk natuurlijk, maar hoe geniet je nu van een van de mooiste maanden van het jaar, zonder tonnetje rond te worden of je huidige shape te verliezen? In dit artikel geven wij je een aantal tips, waardoor je het nieuwe jaar in topconditie begint zonder 7 keer per week de sportschool te bezoeken!

Sinterklaas

Het eerste feest in december is voor velen van ons de verjaardag van de goedheiligman. Vier jij het ook met vrienden, of familie? Vraag hem dan om een pure chocoladeletter en zet proteïnepepernoten op je verlanglijstje. Voor de chocoladeletter geldt over het algemeen hoe puurder, hoe minder ongezond. Zo kun je toch een beetje genieten, maar wel enigszins verantwoord.

Kerstborrels

Of hij nou van je werk is, van je vrienden of bij je familie. De kans dat je een kerstborrel mag bijwonen dit jaar is groot. Het spreekt natuurlijk voor zich, maar probeer de fles eens te laten staan. Consumptie van alcohol is namelijk een grote boosdoener als het gaat om spieropbouw of afvallen. Wil je toch graag een borrel? Ga dan voor een glas rode wijn. Rode wijn bevat in verhouding tot andere dranken relatief veel calorieën, maar kent daarentegen de meeste voordelen vergeleken met een biertje of glas sterke drank.

Kerstdiner

Ook hier gaat de rode wijnregel weer op. Laat daarnaast de stokbroodjes, crackers en toastjes met smeersels eens links liggen. Dit zijn namelijk koolhydraten waar je lichaam weinig aan heeft. Probeer het kerstdiner zelf langzaam te nuttigen, zo verklein je de kans dat je meer eet dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Is het kerstdiner enigszins in de buurt? Ga dan op de fiets of lopend, zo verbrand je alvast wat extra calorieën.christmas dinner

Oud en nieuw

De eerste tip is om je oliebollen zelf te maken, in plaats van deze bij de oliebollenkraam op de hoek te kopen. Wanneer je ze zelf maakt, kun je eens zoeken naar een recept voor ‘gezonde’ oliebollen. Of ze echt gezond zijn valt te betwisten, maar het scheelt ongetwijfeld een slok op de borrel. ’s Avonds kan een glas champagne natuurlijk niet ontbreken. Neem deze dan ook gerust, champagne bevat namelijk hetzelfde stofje als die van rode wijn, die bevorderend werkt voor de kwaliteit van de wanden van je bloedvaten.

Met deze tips in je achterhoofd, maak je van de decembermaand een maand vol genot, waarbij je toch een beetje bewust bezig blijft. Probeer de sportschool in zo af en toe nog wel te bezoeken en eet op de ‘normale’ dagen een beetje gezond. Belangrijk is natuurlijk dat je best af en toe mag genieten, wees dan ook niet al te streng voor jezelf.

Hulp nodig bij je voeding? In dit artikel helpen we je een handje. Wil je een keer gebruik maken van supplementen? Hier vertellen we je wat de meestgebruikte supplementen zijn.