Green juice groentesmoothies, heb jij ze al geprobeerd?

Groente- en fruitsappen zijn gezond en hip. Toch is niet iedereen er fan van. Heel smakelijk zien die sappen er namelijk meestal niet uit. Daarbij kost het maken van verse sappen relatief veel tijd. Gelukkig bestaan er ook sappen in poedervorm. Deze zogenoemde green juice producten zitten net als verse sappen vol vitamines, mineralen en vezels. In dit artikel lees je wat green juice producten zijn, wat de gezondheidsvoordelen van green juices zijn en waar je op moet letten als je een green juice product wil kopen.

Wat zijn green juice producten?

Green juice producten vallen onder de voedingssupplementen. De producten bevatten groenten, fruit en superfoods in poedervorm. Ze zijn bedoeld als aanvulling op een gezond eetpatroon. De producten zijn dus geen maaltijdvervangers. Het poeder kan (warm of koud) aangemengd worden met water of melk of kan verwerkt worden in een shake. De shakes bevatten veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Hiermee helpen ze de gezondheid te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van green juices?

Green juices zijn een voedingssupplement en zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Gezondheidseffecten die de producenten van de green juice producten claimen, zijn:

 • Verhogen van het energieniveau: wanneer we te weinig plantaardige producten tot ons nemen, kan dit leiden tot een gebrek aan micronutriënten. Hierdoor kunnen we ons ziek en vermoeid voelen. Green juice producten bevatten de juiste micronutriënten en in de juiste vorm, zodat ze makkelijk opgenomen kunnen worden in het lichaam. Dit geeft energie.
 • Stimulatie van de stofwisseling: meestal is dit te danken aan de toevoeging van kelp (een alg). Kelp is rijk aan jodium en speelt niet alleen een belangrijke rol in de schildklierwerking, maar ook in de stofwisseling.
 • Stimuleren van de vetafbraak: het eten van voldoende groente speelt een grote rol bij het afvallen. Door de juiste micronutriënten in te nemen, wordt ons lichaam juist gevoed. Dit leidt tot verzadiging en voorkomt eetaanvallen.
 • Verlagen van het cholesterolniveau: vaak door de toevoeging van gerstegras. Gerstegras verbetert het vetmetabolisme en verlaagt hiermee het cholesterolniveau.
 • Versterking van het immuunsysteem: meestal komt dit door de toevoeging van chlorella en spirulina (kleine algjes). Chlorella en spirulina hebben een ontgiftende werking en ondersteunen zo het immuunsysteem.
 • Geven van een verzadigd gevoel: vaak speelt de aanwezigheid van spirulina (een klein algje) en tarwegras hierbij een grote rol. Spirulina is zeer eiwitrijk. Tarwegras bevat een stofje dat voor het gevoel van verzadiging zorgt.
 • Het gezond houden van het hart: een nitraatrijk dieet helpt hart en bloedvaten gezond te houden. Bladgroenten bevatten veel nitraat.

Green juice smoothie

Het beste product

Er zijn verschillende green juice producten op de markt. Een belangrijk verschil tussen de producten is de samenstelling ervan. Het is niet eenvoudig het beste green juice product aan te wijzen. Wat het beste is, hangt niet alleen af van het product, maar ook van de eigen behoeften en voorkeuren.

Makkelijk Afvallen vergeleek verschillende topmerken. Lees in hun artikel welke Green Juice het beste uit de test komt.

Let bij de aanschaf van een green juice product op de volgende kenmerken van het product:

 • Standaardisatie op de juiste werkzame stoffen: een gestandaardiseerd product bevat meer voedingsstoffen per gram product dan niet gestandaardiseerd producten.
 • De hoeveelheid vezels: vezels zijn van groot belang voor onze stoelgang en gezondheid in het algemeen. Een green juice moet daarom ruim voorzien zijn van vezels.
 • De toevoeging van algen: algen zijn zogenoemde superfoods en brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Ze mogen niet ontbreken in de green juices.
 • De toevoeging van probiotica: probiotica zijn goede bacteriën die in de darmen leven. Ze helpen ons gezond te houden en horen thuis in een goede green juice.
 • De toevoeging van antioxidanten: antioxidanten beschermen ons tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Ook antioxidanten hebben vele gezondheidsclaims.
 • De toevoeging van adaptogeen: adaptogenen brengen ons in balans en verhogen onze immuniteit tegen stress. Dit verklaart waarom adaptogenen graag geziene toevoegingen aan green juices zijn.
 • Afwezigheid van chemische zoetstoffen en toegevoegde suikers: green juices drinken we om onze gezondheid te ondersteunen. Chemische zoetstoffen en toegevoegde suikers hebben geen positieve effecten op ons lichaam en horen dus ook niet in de juices thuis.

Meer lezen? Niels vertelde in zijn artikel over Vezelrijk eten waarom dit voor jou een must is. Ook schreef hij over de verschillen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.