Hoe een sapkuur je fitter maakt

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Het is geen geheim dat een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, vezels en weinig bewerkt voedsel bevat, kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht, het verminderen van het risico op chronische ziekten en het verbeteren van onze algehele fysieke gezondheid. Maar wat velen zich niet realiseren, is dat een gezond dieet ook van invloed kan zijn op onze mentale gezondheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat er een sterke relatie bestaat tussen onze voeding en ons geestelijke welzijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen die regelmatig gezonde voeding consumeren, zoals groenten, fruit en volkorenproducten, minder kans hebben op depressie en angst. Het is belangrijk om te begrijpen dat voeding niet alleen invloed heeft op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze hersenen en mentale gezondheid. Maar hoe zit dat eigenlijk met een sapkuur? Dit en meer vertellen we je in de rest van het artikel.

De effecten op onze mentale gezondheid

Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze mentale gezondheid. Een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, kan bijdragen aan een betere stemming en een betere mentale gezondheid. Het volgen van bijvoorbeeld een sapkuur zorgt er daarom dus ook niet alleen voor dat je je lichamelijk fit voelt, maar ook geestelijk. Op deze manier verdrijf je als het ware alle giftige stoffen uit het lichaam, waardoor je je een stuk fitter voelt. Kortom, zeker een aanrader dus. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je niet direct na het volgen van een sapkuur weer terugvalt in je oude patroon.

zelf sapkuur maken

Zelf je sappen maken

Een sapkuur kun je op een aantal verschillende manieren volgen. Zo kun je ervoor kiezen om een kant-en-klaar ‘pakket’ te kopen, waarbij je voor gedurende een bepaalde periode verschillende sappen toegestuurd krijgt, maar kun je er ook voor kiezen om zelf de sappen te maken. Iedere ochtend een zelf gemaakte groentesap is bijvoorbeeld een goede manier om ervoor te zorgen dat je de dag met voldoende vitamines begint. Vind je het ook lastig om voldoende fruit te eten, dan kun je er ook kiezen voor een combinatie van beide. Wat bijvoorbeeld erg populair is, is een sapje van bijvoorbeeld; spinazie, kiwi en banaan.

Volg een sapkuur

Het volgen van een sapkuur is een goede manier om je lichaam even helemaal te ontgiften. Deze kuur bestaat vaak uit een x aantal dagen, waarbij je niets anders drinkt dan deze sappen. Ze zijn zorgvuldig samengesteld, zodat je wel alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar dus geen andere voedingsmiddelen. Deze sappen zorgen er niet alleen voor dat je van binnen helemaal wordt gereinigd, maar zorgen ook voor een enorme mentale boost. Dus wil je je niet alleen lichamelijk weer helemaal fit voelen, maar ook mentaal weer sterk zijn zoals voorheen? Dan is het zeker de moeite waard om meermaals per jaar te kiezen voor een detox sapkuur.

Ga je toch liever voor vaste voeding? Hier delen wij een aantal gezonde, eiwitrijke recepten met je.