Minder koolhydraten eten? Wij geven je 7 tips.
Ken je de schijf van vijf nog? Het officiële advies over hoeveel van elke soort voedingsmiddelen je per dag zou moeten eten? Op oude plaatjes zie je nog dat je minstens een halve kilo aardappels of 10 boterhammen per dag naar binnen moest werken. Goedkoop en goed voor de werklust! Van die oude adviezen zijn we inmiddels wel teruggekomen. Je hebt lang niet zo veel aardappels, brood, pasta of rijst nodig als we vroeger dachten. Tegenwoordig werken velen van ons niet meer op het land, maar achter de computer. Maar veel mensen blijven de soorten eten hierboven in grote hoeveelheden eten. En dat is niet nodig: deze bronnen van koolhydraten maken je snel dik, en doen weinig voor je gezondheid. Of te wel: we kunnen best wat minder koolhydraten eten.
Maarus hoe schrap je slim koolhydraten uit je eetpatroon? Volg deze tips en je kan sneller naar een fitter lichaam toewerken!
School jezelf over de effecten van minder koolhydraten eten
Om gewicht te verliezen hoef je echt niet halve dagen aan fitness of sport te gaan doen. Voor een deel is het een omschakeling in je hoofd. Lees je daarom in over wat de meest gezonde keuzes zijn op het gebied van voeding. Zodra je beseft wat een gezond eetpatroon is, zal je daar vanzelf mee aan de slag willen gaan. Duik dus in dit weblog of haal in de bibliotheek boeken over dit onderwerp. Weten is minder eten!
Vervang een deel van je koolhydraten door groenten
Je hebt ze vast al wel in de supermarkten gezien: pompoenspaghetti, rijst van courgette, en pizzabodems van bloemkool. Hiermee vervang je (een deel van) de koolhydraatrijke onderdelen van je maaltijd door een magerder alternatief. Waar ook nog eens meer vezels, vitaminen en antioxidanten in zitten.
Voor de smaakbeleving van je eten maken die pasta, aardappels en rijst weinig uit. Zeg nou eens eerlijk – hoe lekker is kale macaroni nou echt? De echte smaak zit in de toppings van je maaltijd, en die kan je gewoon hetzelfde laten! Maak die stoofgerechten of curry’s, grill die paddenstoelen of biefstukjes, en beleg die bloemkoolpizza met salami of kaas. Je zult zien dat je nauwelijks iets inlevert op smaak – maar wel heel veel op calorieën.
Kleinere porties is minder koolhydraten eten
Wij eten in Nederland nog porties alsof we de hongerwinter hebben meegemaakt. Door je porties aan te passen, kom je dus al een heel eind richting een gezonder leven. Een heel bord vol is gewoon niet nodig! Schep een paar weken achter elkaar steeds minder eten op. En je zult merken dat je geen honger hebt, niet minder productief wordt, en je zelfs beter gaat voelen. Op deze manier pas je het minder koolhydraten eten stapsgewijs toe in je leefstijl.
Kiezen middels een voedingsmiddelentabel
Heb jij voor het laatst een voedingsmiddelentabel gezien op de middelbare school? Zonde, want zo’n overzichtje kan je veel nuttige info geven over wat je eet. Een goede voedingsmiddelentabel laat je voor zo’n beetje alles wat je ooit op je bord zal leggen zien welke stoffen het bevat. Hoeveel van welke vitamines, hoeveel beschermende anti-oxidanten, en hoeveel calorieën het je levert.
Wil je op langere termijn je eetpatroon aanpassen? Zoek online zo’n tabel op. En maak een schema van alles wat je regelmatig eet en hoeveel calorieën die hapjes bevatten. Daarna deel je jouw favoriete eten in een paar categorieën in – van laag tot hoog aantal calorieën. Nu kan je bewust gaan besluiten om eten uit de laagste categorieën vaker te eten. En om de echte dikmakers te laten staan. Kijk meteen in de tabel voor wat voor lekkers je ze in het vervolg kunt vervangen. Weet je niet wat je caloriebehoefte is? Lees dan ons artikel over je caloriebehoefte berekenen.
Download een voedingsapp om minder koolhydraten te eten
Misschien weet je dat er handige apps zijn voor je smartphone om je gezondheid te verbeteren. Er is een ruime keuze aan (gratis) apps die je helpen om je levensstijl onder controle te houden. Sommige apps helpen je om trainingsschema’s voor sport en fitness te maken en vol te houden. Andere houden bij of je wel voldoende slaap krijgt. En er zijn ook apps die je kunnen vertellen hoeveel koolhydraten een bepaald product bevat. Ze geven je een indicatie of een artikel in de supermarkt gezond, twijfelachtig of absoluut not done is. Er zijn zelfs apps waarmee je de streepjescode van een product kan scannen, en meteen een uitgebreid overzicht krijgt van de ingrediënten en calorische waarde. Zo kun je eenvoudig minder koolhydraten eten!
Drink minder alcohol – of drink slimmer
Nederland is een bierland. En als je geen bier lust, dan drink je vast graag een wijntje. Dat moet gewoon kunnen – alcohol helpt je om te gaan met je dagelijkse routine, maakt je los op feestjes en geeft je een extra leuke tijd met je vrienden.
Jammer genoeg worden bier en wijn gemaakt van tarwe en druiven, en ze zitten dan ook vol met energie. Een flesje bier bevat even veel calorieën als een boterham. Dat tikt natuurlijk nog al aan – een bierbuik is geen bangmakerij van geheelonthouders! Daarom zou je er goed aan doen om minder alcohol te drinken. Als alternatief kan je ook kiezen voor bepaalde mixdrankjes op basis van rum of vodka – die bevatten vaak minder calorieën. Zo is ‘Hard seltzer’ een trend uit Amerika, waarbij spuitwater met een smaakje gemixt wordt met sterke drank. Zelf hebben wij recent BOZU geprobeerd, vooral de mango smaak vinden wij een aanrader. Even alcoholisch als bier, maar een stuk beter voor de lijn!
Nul calorieën eten
Zoek je een radicale oplossing? Dan kan je overwegen om mee te doen met de trend van intermittent fasting. Daarbij eet je gemiddeld eens in de twee dagen niet – en krijg je dus totaal geen koolhydraten binnen. Je lichaam wordt na een uur of 12 gedwongen om zijn vetvoorraden aan te spreken, waardoor je afvalt. Mensen die het doen zeggen dat ze prima blijven functioneren en goede resultaten zien.
Je kunt er ook voor kiezen om alleen je lunch over te slaan. Of om de zoete en vette tussendoortjes te laten staan, of te vervangen door snackgroentes en fruit. Diëtiste Hinke geeft je hier tips voor gezonde tussendoortjes. Dan zijn er nog voedingsmiddelen die van zichzelf bijna geen energie bevatten. Selderij, komkommer en paprika zijn klassiekers. En ken je konjac al? Deze Japanse knol wordt verwerkt tot rijst en noedels, en bevat exact nul calorieën. Als dat je niet helpt om gewicht te verliezen, dan weten wij het ook niet meer!