De kracht van een routine uitgelegd

We weten allemaal dat sporten belangrijk is en dat je je er goed bij voelt. Het is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. In december hebben we ons waarschijnlijk allemaal een beetje laten gaan. Lekker eten en drinken… Tussen kerst en oud & nieuw helemaal niks doen. Het is waarschijnlijk herkenbaar voor velen van ons. Toch is het belangrijk om jouw routine (en dan met name je sportroutine) weer op te pakken, anders is al ons harde werk voor niets geweest.

Spieren gaan verslappen zonder routine

Hup terug de sportschool in. Zolang we onze spieren niet blijven aanspreken zullen ze verslappen en zich aanpassen aan het minimale gebruik. En dat willen we natuurlijk absoluut voorkomen. Laten we beginnen met het stellen van nieuwe doelen. Niets motiveert zo goed om weer regelmatig te gaan trainen en het hebben van een doel. Kies een realistisch doel waarvoor je graag wilt gaan trainen.

Plan sport in

Een afspraak met jezelf hoort net zo belangrijk te zijn als een afspraak met een ander. Heb je een vast tijdstip waarop je sport? Plan dit dan in je agenda. Zorg er dan ook echt voor dat er echt niets tussen die afspraak komt. Doordat je het in je agenda zet, creëer je een extra stok achter de deur en moet je wel gaan.

Beloon jezelf voor jouw routine

Ons brein werkt onder andere met beloningssystemen. Als je iemand wilt overhalen om een bepaalde actie uit te voeren, kun je deze lokken met een beloning. Dit kun je natuurlijk ook gewoon bij jezelf gebruiken. Word jij blij van een nieuwe sportoutfit? Dan kun je met jezelf afspreken dat als jij bijvoorbeeld 15 trainingen hebt gedaan deze maand, je een nieuwe outfit mag shoppen.

deadlift in gym

Train op verschillende manieren

Ondanks dat routine belangrijk is, wordt niemand blij van altijd maar dezelfde oefeningen. Neem daarom eens in de zoveel tijd een nieuwe oefening op in je trainingsschema. Of probeer gewoon iets helemaal nieuws. Doe een keer een leuke groepsles bij je gym of kies een andere sportschool. Ben je niet helemaal tevreden of je huidige sportschool? Dan kun je bijvoorbeeld de Fit For Free opzeggen.

Naast het toepassen van nieuwe oefeningen kun je op Social Media ook verschillende fitness influencers volgen. Vaak motiveren zij jou en stimuleren ze je om een nieuwe oefening te proberen. Je krijgt veel inspiratie en peptalks die jou motiveren om te gaan trainen.

Motiverende muziek is belangrijk

Voor veel mensen is muziek een essentieel onderdeel tijdens een lekkere workout. Wist je dat er zelfs speciale sport oortjes en sportkoptelefoons zijn? Het maakt niet uit of je aan cardio of krachttraining doet. De kans is groot dat een lekkere playlist jou door je routine heen sleept. Op Spotify vind je veel workout playlists die je motiveren, maar dan heb je wel de kans op reclames of je moet de betaalde versie aanschaffen. Op Soundcloud kun je gratis verschillende playlists of livesets luisteren. Dit scheelt je ook weer extra kosten, dus je kunt je snel je abonnementen opzeggen bij betaalde streaming platforms. Deze abonnementen kun je tegenwoordig snel opzeggen via online opzegservices zoals Xpendy. Zeg je abonnementen op via een van deze opzegservices en je houdt genoeg tijd over om te gaan sporten!