Een fitnesscentrum zoeken, hoe doe ik dat?
Het besluit is genomen! Vanochtend wilde je staand de sokken aantrekken. Het lukte niet. Je moest op de rand van het bed gaan zitten om je boven- en onderlichaam geforceerd dichter bij elkaar te brengen. Heel even dacht je nog aan te korte armen, maar dat excuus vond je zelf al snel lachwekkend, net zoals al die andere excuses van de laatste jaren om niet te gaan sporten.
Het besluit…
Het was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Het waren in ieder geval geen zweetdruppels die de overstroming veroorzaakte. Tergend langzaam groeide je naar dit besluit toe. Alle andere vormen van sport vielen onderweg al af vanwege de verplichting qua dag en tijd, dus pakte je de laptop en typte de zoektermen ‘fitnesscentrum’ en ‘woonplaats’ in op de Google zoekbalk.
Obstakel 1, de afstand naar het fitnesscentrum
Is er slechts één fitnesscentrum in je omgeving dan heb je geluk…..of pech. Geluk omdat je niet hoeft te kiezen en pech omdat je niet kunt vergelijken. Toch is afstand het belangrijkste onderdeel bij de keuze van een fitnesscentrum. In de praktijk blijkt een grote(re) afstand vaak een reden om een keer over te slaan en daar begint de ellende. Eén keer overslaan maakt de tweede en derde keer eenvoudiger. Dat past niet bij je besluit. Het is dus sterk aan te raden een fitnesscentrum “om de hoek” te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld 90 dagen nodig heeft voor een gedragsverandering, dus afstand mag dan zeker geen obstakel zijn.
De foutieve eerste keuze…
Veel “afhakers” bestaan uit mensen die prijs georiënteerd hun keuze hebben gemaakt. Zo goedkoop mogelijk willen fitnessen. Best vreemd als je bedenkt dat je bij bijvoorbeeld andere keuzes voor lange termijn, de auto en een huis, wel eerst alle opties bekijkt en afweegt. Waarom dan niet met betrekking tot je gezondheid?
De prijs blijkt niet belangrijk bij beslissingen voor lange termijn en duurzaamheid is wel de insteek van je besluit. Kijk na het lezen van dit stuk tekst wat jouw persoonlijke behoeften en wensen zijn. Daar komt uiteindelijk een passend tarief bij en geloof mij, je zal zeker niet teveel betalen. De concurrentie is groot en dat geeft concurrerende tarieven. Daarnaast is een investering in je eigen gezondheid dat zeker waard. “Dit had ik jaren eerder moeten doen”, is dan ook een veelgehoorde opmerking van starters die ik begeleid heb de afgelopen 29 jaar. Na een maand of 3 beginnen zij namelijk de eerste prettige gevolgen te ervaren.
Vergeet de prijs van een sportschool…
Goed, we vergeten dus de prijs en gaan ons wat meer verdiepen in de opties, ofwel faciliteiten, begeleiding, openingstijden, aanbod etc. Wat wil je eigenlijk? Wil je omkleden en douchen, de sauna in, een zwembad, persoonlijke begeleiding, prettige sfeervolle omgeving, overdag of de hele dag, 2 keer per week of onbeperkt, groepslessen, airconditioning etc.
Stel vooraf altijd belangrijke vragen…
Je besluit om te starten heeft een behoorlijke aanloop gehad. Het zou zonde zijn als dat over 3 maanden weer weg is. Daarom is een goed begin van essentieel belang. Maak een afspraak met de trainer. Niet om direct te gaan sporten, maar voor persoonlijke passende informatie. Wat is er allemaal te doen? Wat vind jij leuk en waar word je enthousiast van? Het moet tenslotte hartstikke leuk zijn om te sporten, want alles wat leuk is kun je makkelijk volhouden.
Personal training..
Na afstand komt dus het volgende belangrijke punt, de trainer(s). Stel altijd een aantal vragen, want fitness is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich instructeur of Personal trainer mag noemen, ongeacht opleiding.
Welke opleiding heb je gedaan? Heb je die afgerond? Hoeveel jaren ervaring heb je met dit werk? Doe je ook aan bijscholing? Ben je ergens in gespecialiseerd? Zomaar even wat dingen die je moet weten van je trainer! Het minimale diploma is Fitnesstrainer A van FitVak (tegenwoordig NL actief). Mooier is het als er een meerjarige dagopleiding als CIOS of ALO is afgerond met specialisatie fitness. Een andere prima route is van fitnesstrainer A en B naar Personal trainer.
Kleine toevoeging, laat je niet afschepen met virtuele training en uitleg. Ieder mens heeft te maken met zijn/haar eigen beginsituatie. Daar kun je geen algemeen videootje op loslaten. Daar heb je echt een geschoolde trainer voor nodig met een scherp oog.
Gezellig…
Een zwaar onderschatte reden om te stoppen is de “sfeer” van het fitnesscentrum. Past het bij je? Je telkens ergeren is ook een emmer die vol druppelt. Dat past niet bij je besluit. Ga dus op diverse momenten in de week kijken en vraag om een rondleiding. Het liefst bezoek je het centrum op tijden dat jij straks gaat sporten. Wat voor een mensen zijn er dan? Om een voorbeeld te geven, fitnesscentra hebben moeite hun zalen overdag te vullen. Hierdoor gaan ze samenwerkingen aan met bijvoorbeeld scholen en andere organisaties. Dat betekent dat op jouw rustige tijdstip er ineens 20 schreeuwende scholieren binnenkomen. Wil je dat? Vraag er dus naar!
Accommodatie…
Kun je gratis parkeren? Is het altijd schoon en worden defecte onderdelen snel gerepareerd? Worden openingstijden en groepslessen niet te snel gewijzigd? Zijn ze bijvoorbeeld in de zomer niet minder lang geopend omdat het vakantie is? Sommige van deze vragen kun je het beste aan sporters vragen die er al geruime tijd sporten of zoek online naar een forum waar ervaringen beschreven staan.
Social media van de sportschool…
Een fitnessbedrijf wat serieus bezig is om haar klanten de maximale belevenis te geven besteed ook veel tijd aan social media. Ze houden je op de hoogte van ontwikkelingen, geven tips en informatie en zorgen ervoor dat je als sporter steeds meer kennis krijgt. Daarnaast bieden ze regelmatig extra aanbiedingen, activiteiten en evenementen voor hun leden.
Overige voorwaarden…
Voorwaarden moeten inzichtelijk, kort en makkelijk vindbaar/leesbaar zijn. Denk aan de minimale abonnementsperiode. Meestal is dat 12 maanden. Wettelijk mag dat, maar na die 12 maanden is het altijd maandelijks opzegbaar. Mag dat toch langer? Jazeker! Als de klant een “redelijk” voordeel krijgt bij het aangaan van een langere periode, dan mag dat. De reden dat fitnessbedrijven 12 maanden hanteren is gegarandeerde inkomsten en dus continuïteit, anders zou iedereen sporten tot 1 mei en 1 september weer starten. Scheelt 3 maanden contributie. Een goed fitnesscentrum adviseert je een passend abonnement, niet het meest winstgevende. Daarnaast moet je altijd van abonnement kunnen wisselen zonder opnieuw een 12-maanden periode aan te gaan. Vraag er dus naar.
Een proeftraining moet altijd kunnen. Of je daarvoor wil betalen is aan jou. Als er werkelijk een gediplomeerde instructeur voor je klaarstaat die je minimaal een uur persoonlijk begeleidt, dan kunnen daar kosten aan zitten. Sommige centra verrekenen die kosten weer bij het aangaan van een abonnement.
Inschrijfgeld daarentegen is in mijn beleving onzin. Waarvoor? Een fitnesscentrum wil jou toch graag als klant. Dat kleine beetje administratief werk is de investering van hun kant. Kleine kanttekening, als er inschrijfgeld gevraagd wordt voor de eerste 2-3 persoonlijk begeleidde sessies, dan moet je dat voorstel zeker overwegen. Personal training kost al snel 60-100 euro per uur en daar bespaar je dan flink op.
Investeer in sociale fitnesscontacten…
Na verloop van tijd ga je steeds meer dezelfde gezichten zien in het centrum, zelfs als je qua tijdstip traint als een ongeleid projectiel. Dat heeft meerdere voordelen. Allereerst je “thuisgevoel”. De omgeving begint vertrouwd te raken en rondom je trainingen heb je aanspraak. Ook is het handig als je wat gevorderd raakt en met losse gewichten gaat trainen. Hier heb je soms hulp bij nodig voor de veiligheid en met “fitnessvrienden” is dat eenvoudiger en leuker. Wat ook een mooie bijkomstigheid is, is je netwerk. Die vergoot zich in rap tempo en dat kan handig zijn. Zo heb ik mijn verzekeringskosten flink naar beneden weten te halen en heb ik veel verschillende leuke vakantieadresjes, om maar even wat voorbeelden te noemen.
Doe minimaal 1 groepstraining per week…
Ok, ik weet wel, groepslessen beginnen op vaste tijdstippen, maar het geeft ook een “vast punt” in je sportagenda. Het is een afspraak met jezelf en je gaat erachter komen dat deze lessen erg leuk zijn. Heb je een verjaardag die dag? Dan sla je de koffie met gebak maar over en ga je iets later. Scheelt aardig wat calorieën en je geeft de omgeving het signaal dat je besluit een serieuze zaak is.
Vergeet je doelstelling…
Je bent begonnen! Vergeet de eerste paar maanden je doelstelling om te gaan sporten. Je wordt namelijk ongeduldig en dat kan ook weer een dooddoener worden. Veel klanten willen dat wat ze in 15 jaar verwaarloosd hebben even rechtzetten in 6 weken. Helaas, fitness is geen wondermiddel. Als je meer gaat bewegen verandert er enorm veel in je lichaam wat niet direct zichtbaar is, maar wel bijdraagt aan je doel. Probeer dus te genieten van de inspanning en met name dat heerlijke bevredigende achterafgevoel. Kleine tip: Train je om kilo’s kwijt te raken, gooi dan de weegschaal uit het raam. Een gediplomeerde instructeur kan je exact uitleggen waarom.
Valkuilen…
De meest gemaakte fout is te veel doen en te snel willen. Daarom haakt 75% van de goede voornemens op 1 januari alweer af voor 1 april. Doodzonde! Probeer met je trainer iets te creëren waardoor je het gevoel krijgt van “mogen sporten” in plaats van “moeten sporten”. Jezelf nu al verheugen op morgen omdat je dan mag sporten geeft succes en plezier. Begin eens met 2 keer per week een uurtje bewegen. Je kunt altijd nog uitbreiden.
Een andere valkuil is meteen alles aanpakken, dus ook de voeding. Je lichaam komt in een shocktoestand en je energie daalt. Hierdoor is het moeilijk om de energie te vinden die nodig is om te sporten. Laat simpelweg eerst gewoon de dingen weg waarvan je eigenlijk al weet dat ze slecht zijn en blijf voor de rest in het begin normaal eten en drinken. Laat je lichaam eerst wennen aan het sporten.
Kortom…
Er komt dus best wel wat bij kijken om een goede start te maken en een route te volgen die jou op een leuke en verantwoorde manier bij je doel brengt. Al nagedacht wat je gaat doen na het behalen van het doel? Nog niet? Geen probleem! Voordat je daar bent krijg je door de training energie en tijd genoeg om van alles uit te proberen.
Veel plezier!