Zo maak je van jouw eerste sportschoolbezoek een succes

Eindelijk heb je de knoop voor jezelf doorgehakt. Je gaat hard aan de slag om jouw lichaam te trainen, conditie op te bouwen, sterker te worden en wellicht zelfs wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Dat doe je niet alleen door gezond te eten. Ook sporten speelt een belangrijke rol. Wanneer je na lang wikken en wegen éindelijk je lidmaatschap op de sportschool in Haarlem hebt bevestigd, overvalt je misschien ook een gevoel van stress en onzekerheid. Want hoe pak je zo’n eerste bezoekje aan de sportschool aan? Wat nou als je jezelf compleet voor schut zet en totaal geen idee hebt wat je komt doen? In andere woorden: hoe overleef je jouw allereerste keer in de sportschool?

Vergelijk jezelf niet met anderen

Als je de sportschool binnenstapt, krijg je misschien het idee dat iedereen weet wat ze doen. Je ziet een paar mensen trainen die er wel héél fit uitzien en waarbij het wel heel moeiteloos verloopt. Al snel druip je met de staart tussen de benen af in de hoop dat niemand naar jou kijkt. Wij geven je één ding mee: niemand kijkt naar je. Iedereen is bezig met zijn of haar eigen ontwikkeling in de sportschool. Ze besteden dan ook weinig aandacht aan anderen. Als ze dat al doen, dan is het meer om hulp te bieden of om een praatje te maken.

Je hoeft dan ook zeker niet onzeker te worden en jezelf onnodig te gaan vergelijken met anderen. Besef goed dat al deze mensen ook een keer op dezelfde plek als jij nu hebben gestaan. Ook zij zijn ooit voor de allereerste keer in de sportschool begonnen. En geloof ons, niemand weet direct hoe alles werkt of hoe je bepaalde oefeningen moet doen. Oefening baart kunst. Over enkele maanden vraag je je af waarom je je zo onzeker voelde. Voor nu is het enkel doorbijten en vaak om hulp vragen.

Man doet pushup

Train de eerste keren samen met een professioneel trainer

In iedere sportschool is er wel een personal trainer of andere vakman te vinden. Het is goed om samen met deze professionals om tafel te gaan zitten, je doelstellingen uit te leggen en op basis daarvan een trainingsschema op te stellen. Je ziet in iedere sportschool wel één iemand die doelloos rondloopt, geen idee heeft wat te doen en vervolgens ook nog oefeningen op de verkeerde manier uitvoert. Dit werkt alleen maar averechts. Daarom is het heel verstandig om een professional in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat je het op de juiste manier aanpakt en krijg je de eerste trainingen hulp om de apparaten op de juiste manier te gebruiken. Zo bouw je tegelijkertijd meer zelfvertrouwen op.

Zorg ook voor voldoende rustmomenten

Er zijn mensen die iedere keer weer naar de sportschool geduwd moeten worden, maar ook genoeg beginners die het over een totaal andere boeg gooien. Zij zijn zó gemotiveerd om het goed te doen en resultaten te boeken, dat ze zichzelf een beetje uit het oog verliezen. Hierdoor zijn ze plotseling iedere dag in de sportschool te vinden en gaan ze iedere training tot het uiterste. Besef goed dat je lichaam dit hoogstwaarschijnlijk niet aan kan. Je spieren hebben rust nodig om te kunnen groeien. Zorg er daarom ook juist die eerste maanden voor dat je voldoende rustmomenten inplant. Train bijvoorbeeld om de dag. Op die manier voorkom je blessures en zie je juist veel sneller resultaat.

Nu weet je hoe je goed begint met fitness. Lees ook het artikel over tips voor je voeding bij fitness, want een gezond lichaam wordt niet alleen in de sportschool, maar ook in de keuken gemaakt!