Wat is effectiever: Trainen met machines of gewichten?
Voor de opbouw van spierkracht en spiermassa kun je gebruikmaken van gewichten of machines, maar wat werkt nu beter? Beide manieren hebben zo zijn voordelen, die we hieronder voor je hebben neergezet. Na een gokje gewaagd te hebben bij een casino geen registratie is het tijd om in actie te komen.
Wanneer de beweging niet gefixeerd is, spreken we over training met vrije gewichten. Hierbij moet je denken aan oefeningen met dumbells, barbells en lichaamsgewicht. Is de beweging wel gefixeerd, zoals bij leg press, pec decks bijvoorbeeld dan spreken we over trainen met machines. Voor krachtopbouw zijn zowel machines als gewichten effectief. Train je op een machine, leer je beter te trainen op een machine. Train je met losse gewichten, je wordt daar beter in. We schreven er in dit artikel al eerder over, maar we vertellen je graag nog wat meer!
Voordelen van trainen met losse gewichten
Trainen met losse gewichten leidt ook tot betere prestaties op machines, andersom geldt dit ook. In de praktijk betekent dit dat je van bankdrukken wel sterker wordt op de chest press, maar de chest press niet echt helpt om je bench press beter te maken. Dit is niet gek, want een bench press vraagt veel meer coördinatie.
Maar er zijn meer redenen om te kiezen voor losse gewichten. Losse gewichten lijken effectiever te zijn dan machines voor krachtopbouw. Dit heeft een onderzoek uitgewezen bij ongetrainde personen. Na 16 weken trainen hadden mensen die trainden met losse gewichten een krachttoename van 115% tegenover 57% in de groep die met de machines trainde.
Minder pijnlijke gewrichten
Wat zeer opvallend was tijdens het onderzoek na het gebruik van machines waren pijnlijke gewrichten. Het gebruik ervan leidden tot een toename van 111% in gewrichtspijn scores. Het gebruik van losse gewichten leidde juist tot een vermindering van gewrichtspijn van 30%. De balans van de proefpersonen ging met het gebruik van de gewichten ook vooruit.
Kijk je verder dan alleen spieren, dan is het goed om niet alleen met machines te trainen. Naast de voordelen wat het oplevert kost het je wel meer energie. Naast de kracht is er ook een goede coördinatie bij nodig. Het is verstandig om eerst de oefeningen met losse gewichten te doen voordat je daar te moe voor bent. Maak aan het eind van je training gebruik van de machines om je spieren verder te prikkelen, of doe oefeningen die zonder machine lastig worden.
Voordelen van het trainen op machines
Door machines te gebruiken kun je bewegingen een stuk eenvoudiger uitvoeren dan met losse gewichten. Een hamstring curl heb je binnen enkele minuten op een machine onder controle, een correcte deadlift kun je soms langer als een training mee bezig zijn om deze correct uit te voeren. Machines geven de mogelijkheid om oefeningen te doen, die met losse gewichten moeilijk haalbaar zijn. Je kunt dan denken aan leg extensions en hamstring curls.
Machines tijdens het revalideren
Om te revalideren zijn machines een uitkomst. Vaak mist een patiënt nog de stabiliteit om met losse gewichten te werken. Met een machine kun je de verzwakte spiergroep goed trainen. Trainen met een machine heeft ook als voordeel dat het minder controle vereist. Heb je net squats gedaan en trillen je benen, kun je toch zittend op een machine nog oefeningen doen.
Tijdens het trainen op een machine hoef je je minder te focussen op de correcte positie van de gewichten. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je goed blijft trainen met de juiste techniek. Bij een squat wil je de knieën, heupen en je borst in de goede positie brengen. Bij het trainen op een machine kun je meer met volume trainen in een kortere tijd.
Gelukkig leven we in een wereld waarin onze bewegingen niet gefixeerd zijn. Je kunt op verschillende manieren bewegen. Buiten de sportschool worden je fysieke prestaties ook beter door het trainen. Of je nu met machines traint of met losse gewichten, met beide manieren creëer je voordelen voor je lichaam.