Is actief herstel effectief, of niet?

Iedereen die regelmatig de sportschool bezoekt kent het gevoel wel, zeker tijdens de eerste trainingen; het gevoel van intense spierpijn. Geen spierpijn die je een beetje voelt wanneer je uit een lage stoel moet opstaan, maar de spierpijn die je tot in je haarvaten voelt en wat je voelt op plekken waarvan je niet wist dat je er überhaupt spierpijn kon hebben. Tijd is in dit geval je beste vriend, want na een aantal dagen zal de pijn afnemen en je lichaam zichzelf herstellen. Maar wanneer je met ervaren trainers spreekt zullen ze ook zeggen dat je aan actief herstel kan doen. Is dit zinvol of niet? Hier vind je het antwoord op een rij.  

Actief herstel, waarom? 

Actief herstel is het lichaam laten herstellen na een zware training door wél te bewegen. Dit klinkt bij veel mensen als iets tegenstrijdigs, maar toch is het wel iets om eens te verkennen wanneer je regelmatig last hebt van spierpijn. Actief herstel zorgt er namelijk voor dat spierpijn iets vermindert en het herstel ervan sneller gaat. Dit komt doordat je je lichaam weer in beweging zet, en daarmee het bloed weer sneller gaat stromen. Dit geeft je lichaam een signaal dat het aan de slag moet, en spierpijn is gewoon een vorm van herstel na schade. Of het daadwerkelijk héél veel sneller zal verminderen? Dat is altijd even afwachten. Maar je zult zelf merken dat je spieren in ieder geval al snel wat soepeler voelen. 

hardlopen herstel

Actief herstel, hoe? 

Hoe je aan actief herstel doet? In ieder geval níet door (te) intensief te gaan sporten. Kies een vorm van beweging waar je je lichaam niet forceert en wat goed voelt. Denk aan wandelen, zwemmen of yoga. Daarmee ben je in beweging zonder dat je je lichaam wederom aanzet tot herstel. Ga bij actief herstel af op de signalen van je lichaam en probeer niets te forceren. Je kan ook zaken aanschaffen die helpen bij actief herstel, denk aan een foam roller of andere zelf massage artikelen. Kijk eens op de site van NRG fitness voor de nodige inspiratie. Ook een massage stoel kopen kan ontzettend helpen bij spierpijn. Iets minder actief vanuit jezelf, maar wel erg lekker!  

Kortom, wanneer je flinke spierpijn hebt, is actief herstel aan te raden. Verdiep je in de mogelijkheden en luister naar je lichaam. Combineer dit met voldoende water drinken en de inname van veel eiwitten, dan zul je zien dat die spierpijn snel verdwijnt en je grotere spieren op termijn zichtbaar gaan worden! Meer tips nodig om te herstellen? Lees dan dit artikel.