Thuis sporten of naar de gym; wat is beter? 

Een aantal jaren geleden moesten door lockdown opeens alle sportscholen dicht. Om toch een beetje fit en gezond te blijven gingen mensen massaal thuissporten. Er werden digitaal lessen gegeven door personal trainers, maar er werden ook zelf schema’s gemaakt en workouts bedacht. Maar toen het eenmaal weer kon, misten velen toch de sfeer van een sportschool en keerden terug. Een andere categorie is thuis blijven sporten. Maar of het fanatisme vanaf het begin er nog steeds zo in zit? Dat is de vraag. Toch kan thuis sporten ook weer bepaalde drempels wegnemen, want je hoeft de deur er niet meer voor uit. Daarom hier alles op een rij; thuis of in de gym sporten, wat is het beste? 

Thuis sporten 

Met een paar simpele apps kun je tegenwoordig thuis al een flinke workout doen. Neem bijvoorbeeld de meest gebruikte app, die van de 7-minute workout. De meeste mensen doen deze HIIT workout drie rondjes achter elkaar, en daarmee biedt het al een goede basis voor het opbouwen van een betere conditie en meer kracht. Maar na een aantal maanden zul je merken dat de progressie stagneert, dan is het slim om eens te kijken naar wat extra gewichten en andere fitnessproducten. De markt hierin is ontzettend toegenomen, kijk alleen al naar de site van NRG Fitness. Een webshop vol producten om thuis flink aan de slag te gaan, van een paar simpele dumbbells tot complete thuisgyms. Dus thuis sporten kan zeer effectief zijn, mits je bereid bent om te gaan investeren. Natuurlijk kun je vanuit huis altijd een cardio workout doen zoals een rondje gaan hardlopen door de wijk of een flinke fietstocht, maar in ons Hollandse klimaat is dit niet altijd mogelijk. Een cardio-apparaat aanschaffen is dan een optie, maar realiseer je wel dat deze redelijk prijzig zijn en veel ruimte innemen. 

homegym

Naar de gym 

Dan de gym, de plek waar de meeste sporters die zichtbaar resultaat willen zich melden. Het voordeel van een sportschool is dat je vaak per maand een bedrag betaalt, en dan gebruik kunt maken van alles wat je hartje begeert op het gebied van sporten. Het voordeel hiervan is dat je je workouts kunt afwisselen en iedere keer meer progressie kunt boeken. Je kunt van de loopband naar de roeitrainer, maar ook het gewicht op de bodypump-stang kent geen grens. Hiermee hoef je zelf geen spullen aan te schaffen, maar kun je gebruikmaken van alle faciliteiten die je wilt inclusief motiverende groepslessen. Dat laatste brengt nog meer met zich mee dan een goede conditie, namelijk een dosis gezelligheid. Sporten in een sportschool is een stuk socialer en daarmee is dat een extra motivatie om door te gaan. Ook bij sporten in de sportschool kun je zelf nog investeringen doen om progressie te garanderen, denk aan de aanschaf van een lifting belt. Maar in principe is alles wat je nodig hebt gewoon aanwezig.  

Kortom, of je nu thuis gaat sporten of in de gym; beide keren ben je super goed bezig. Wel is de motivatie om tot het uiterste te gaan in de gym wellicht net iets groter dan thuis, waar de bank soms toch net iets te verleidelijk is om neer te ploffen. Ken jezelf en kies de vorm van sporten die bij jou past, en realiseer je dat ook een combinatie van beide tot een prachtig resultaat kan leiden. Succes! 

Vind je het lastig om alleen te sporten? Hier vertellen wij je alles over waarom je dan beter met een personal trainer kan sporten