Afvallen en krachttraining voor senioren?

Voor fitness ben je nooit te oud. Sterker nog, seniorenfitness wordt met de dag populairder. Daar waar in 2001 nog zo’n 30% van de ouderen aan sport deed, blijkt uit onderzoek van de ANBO dat in 2018 van de 5.200 ondervraagden, 61% aangeeft dagelijks in elk geval 30 minuten te bewegen. Hierbij is fitness nog altijd de meest populaire vorm van sport, gevolgd wandelen, fietsen en zwemmen. Maar waar kun je op letten, als je als senior aan de sportschool begint? In dit artikel geven wij je wat tips en informatie.

Krachttraining voor ouderen

Bij ouder worden, hoort helaas ook automatisch spierverlies. Dit spierverlies, zorgt ervoor dat je minder kracht hebt en dus minder sterk bent. Theoretisch gezien ben je op je sterkst op een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar oud. Daarna neemt je kracht geleidelijk af. Daar waar je gewicht op jong volwassen leeftijd nog voor zo’n 50% uit spiermassa bestaat, is dit vaak wanneer je 80 bent nog 25%. Ondanks dat dit misschien wat deprimerend klinkt, is het niet iets waar je niks tegen kunt doen. Eén bezoekje aan de sportschool per week, waarbij je kracht traint, is voldoende voor het in standhouden van je spierkracht. Sterker worden kan al door twee keer per week aan krachttraining te doen. Daarnaast verkleint dit de kans op hart- en vaatziektes en kan het zorgen voor een gezondere bloeddruk en verlaagde stofwisseling.

Seniorenfitness

Groepslessen voor senioren

Steeds meer sportscholen in Nederland bieden groepslessen aan die speciaal gericht zijn op mensen die wat ouder zijn. 50-fit, Seniorfit, Fit en Vitaal, Seniorenfit plus, seniorenfitness, het is een kleine greep uit het grote aanbod dat veel sportscholen hebben. Daarnaast zijn er diverse fitnesscentra in Nederland die speciale tarieven hanteren voor seniorenfitness. Deze sportscholen hebben wij op een rijtje gezet voor je en vind je hier.

Afvallen op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd kan overtollig gewicht verliezen absoluut nog beloond worden. Het is beter voor je gewrichten en verkleint wederom de kans op hart- en vaatziekten, maar ook op suikerziekte, spataderen en trombose. Afvallen als senior draagt echter wel wat meer risico’s met zich mee, dan dat dit op jongere leeftijd het geval is. De calorie inname op latere leeftijd is namelijk lager dan bij een jongvolwassene. (Onbegeleid) afvallen kan ervoor zorgen dat je door nog minder calorieën te nuttigen, te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Met name in combinatie met krachttraining, dat een hogere eiwitinname vereist, kan dit gevaarlijk zijn. Afvallen wanneer je wat ouder bent, kun je dan ook het best doen onder begeleiding van een diëtist.

Ouderen met personal trainer

Verantwoord seniorenfitness beoefenen

Ondanks dat wij seniorenfitness, afvallen en krachttraining stimuleren bij ouderen, raden wij je altijd aan om voordat je begint, professioneel advies in te winnen. Dit kan bij een huisarts, diëtist of bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Zo voorkom je blessures of ondergewicht.

Ben je op zoek naar meer informatie over voeding? In dit artikel vertellen wij je wat meer over de basis. Benieuwd wat je kunt doen om na het sporten minder spierpijn te ervaren? Lees dan onze tips hier.

 

Bronnen: Steeds meer ouderen doen aan fitnessThe benefits of strength training for older adultsEen gezond gewicht voor senioren