Koud douchen, waar is dat goed voor?
In deze blog vertellen wij jou alles wat je moet weten over koud douchen. We vertellen je of het nu wel of niet gevaarlijk is en we laten de indrukwekkende lijst zien van alle voordelen. Daarnaast geven wij jou adviezen over hoe je het kan opbouwen en geven wij antwoord op de vraag: Koud douchen hoe lang moet je dat eigenlijk doen?”
Het regelmatig nemen van een koude douche maakt al eeuwenlang onderdeel uit van de manier van mediteren zoals Zenboeddhisten dat doen. De Nederlander Wim Hof, ook bekend als de Iceman, baart wereldwijd opzien en bewondering door de koude temperaturen waaraan hij zijn lichaam blootstelt.
The Iceman stelt dat je lichaam blootstellen aan kou een vaardigheid is die iedereen kan leren en dat het ontzettend goed is voor je gezondheid. Voor wie het nemen van een ijsbad net iets teveel van het goede vindt, hebben wij goed nieuws. Met de minder koude variant van een ijsbad, ervaar jij net zo veel gezondheidsvoordelen.
De voordelen van koud douchen
De temperatuur je douche omlaag brengen, brengt vele voordelen met zich mee. Zo kan het je helpen met afvallen, vermindert het de kans op hart- en vaatziektes, verhoogt het je weerstand en is het goed voor je huid. We zetten hieronder alle voordelen voor jou op een rijtje.
Koud douchen om af te vallen
Om je lichaam op temperatuur te houden tijdens een koude douche, stimuleert je lichaam de vetbranding van vetcellen in je lichaam. Zo zal het je dus helpen met afvallen, zonder dat je er kilometers lang voor hoeft te gaan hardlopen. Uiteraard is met hardlopen ook niets mis en werkt een combinatie het beste voor jouw gezondheid.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziektes
Koud douchen zorgt ervoor dat je bloedvaten gaan vernauwen. Hierdoor verhoogt je lichaam de bloeddoorstroming. De verhoogde bloeddoorstroming is een zeer effectieve remedie ter voorkoming van hart- en vaatziektes.
Je wekt energie op in je lichaam met een koele douche
De sterkste kop koffie kan niet op tegen een koude douche in de ochtend. Van een koude douche word je direct wakker en je voelt je nadat je onder de douche bent uitgestapt een stuk energieker.
Een koude douche verhoogt je weerstand
Als je regelmatig een koude douche neemt, zal je minder vaak verkouden of grieperig zijn. Zo heeft het een positieve invloed op je weerstand.
Door regelmatig koud te douchen, krijg je het minder snel koud
Door regelmatig koud te douchen, hoef je er niet meer tegen op te zien als de donkere maanden hun intrede doen en een barre, koude winter voor de deur staat.
Koud douchen werkt op meerdere vlakken energiebesparend
Allereerst bespaar je op de stookkosten voor het verwarmen van je douchewater. Daarnaast geeft een koude douche een nog veel grotere kostenbesparing op je huishoudelijke lasten. Binnen de kortste keren zal je merken dat je beter tegen kou bent bestand en zal je de verwarmingsthermostaat lager zetten. Op jaarbasis zal de lagere kamertemperatuur jou honderden euros besparen op je energierekening.
De koude douche is goed voor je huid
Warm water versnelt het verouderingsproces van je huid en is bij mensen met een gevoelige huid vaak de oorzaak van jeuk en huidirritatie. Door koud te douchen wordt je huid strakker, frisser en blijft het jonger.
De kou is goed voor je mentale gezondheid
Wanneer je onder een koude douche stapt, maakt je lichaam binnen enkele seconden het mens eigen stofje endorfine aan. Endorfine is de stof in onze hersenen dat ons het prettige gevoel van geluk en blijdschap laat ervaren.
Koud douchen helpt je spieren herstellen na een zware workout
Voor elke sporter is koud douchen na het sporten dan ook een absolute meerwaarde als onderdeel van de training.
Behalve het herstellen van spieren voorkom je na het sporten ook blessures en werkt het ontstekingsremmend.
Is koud douchen gevaarlijk?
Voor het merendeel van de bevolking is koud douchen niet gevaarlijk. Integendeel, het brengt alleen maar gezondheidsvoordelen met zich mee. Hier is echter één maar aan verbonden die het apart vermelden waard is.
Kan ik koud douchen bij hartziektes of hartproblemen?
Mensen die lijden aan hartziektes of anderszins hartproblemen hebben, worden afgeraden om een koude douche te nemen zonder dat eerst te overleggen met de huisarts. Het plotseling in aanraking komen met koud water, zorgt ervoor dat je lichaam een koudwaterklap ervaart. Deze klap komt het hardst binnen in de hersenen. De hersenen reageren hier direct op door je hart aan het werk te zetten om in hoog tempo bloed door het lichaam te gaan pompen.
Deze directe omslag van een kloppend hart in normaal tempo naar het tempo van alle hens aan dek, kan bij mensen die lijden aan hartproblemen in het ergste geval een hartstilstand veroorzaken.
Koud douchen opbouwen
Er bestaat geen strak schema voor koud douchen die voor elk mens hetzelfde is. Geen lichaam is hetzelfde. Het opbouwen is daarom voor iedereen anders. Je mag gelijk beginnen om met koud water te douchen, maar niks moet. Als je de allereerste keer begint met lauw water om langzamerhand het water kouder te maken, is dat helemaal prima.
Beginnen met koud douchen
Begin je wel met koud douchen, richt dan eerst de douchestraal op je polsen en enkels. Op deze plekken van je lichaam bereik je met het koude water de bloeddoorstroming het snelst. Begin vervolgens van onder naar boven je lichaam af te spoelen. De koude waterstraal richt je eerste op je voeten, dan over je benen en vervolgens over je billen.
Na de billen blijf je met de waterstraal op je achterlijf en ga je verder omhoog. Eerst je rug en tenslotte je schouders. Hierna richt je de waterstraal op de voorkant van je lichaam waarbij je begint bij de schaamstreek en omhoog gaat van de buik naar de borst. Als laatste richt je de koude waterstraal op de hartstreek.
Met je hoofd onder de koude douche
Als laatste douche je je hoofd. Je hoofd koud douchen is het huzarenstukje van de koude douche. Op dit moment zullen je hersenen de endorfine gaan aanmaken wat jou dat heerlijke gelukzalige gevoel geeft. Om antwoord te krijgen op de vraag “koud douchen, hoe lang doe je dat?”, is het een kwestie van luisteren naar je eigen lichaam en wat je zelf het prettigst vindt.
Desnoods hou je het de eerste keer bij een paar seconden waarna je rustig opbouwt naar tien minuten lang. Neem de tijd hiervoor. Het is geen wedstrijd die je hoeft te winnen. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de kou.
Hetzelfde geldt voor het beginnen met wel of niet lauw water. Het is aan jezelf om gelijk te beginnen met koud douchen evenals je lichaam stapsgewijs te laten wennen. Als je wat verder bent en je durft het aan…. Zet de koude douche aan en stap er in één keer cold turkey onder. Succes!
Duik jij liever onder de wol, in plaats van zo’n koude douche? Lees in het artikel ‘Wat is de invloed van slaap op je spiergroei‘ van Jesse waarom dit ook hartstikke belangrijk is!