Vijf fouten in het de sportschool die je niet meer mag maken!

Je hebt een sportschool gevonden in de buurt en bent inmiddels fanatiek aan het sporten. Hartstikke goed natuurlijk, maar toch betrappen wij onszelf en vele andere sporters nog met regelmaat op veelgemaakte fouten. Wij hebben de meest voorkomende fouten voor jou op een rijtje gezet, zodat jij deze kunt voorkomen.

1. Sporten zonder concreet doel

Fitnessen kun je doen met diverse doelen voor ogen. Zo wil de een graag afvallen, de ander graag aankomen en weer een ander gewoon graag in beweging blijven. Fitness biedt voor al deze doelen een uitkomst. Wel is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat jij wil bereiken in de sportschool. Iemand die wil aankomen en vooral sterker wil worden zal een ander programma volgen dan iemand die enkel wil afvallen. Vraag daarom een medewerker in jouw sportschool om advies, zodat je zeker weet dat je het juiste schema volgt en het maximale uit je workout haalt.

2. Te vaak sporten

Een veelgemaakte fout door beginnende fitness fanaten, is om te vaak te willen sporten. Zeker wanneer je een sportschool hebt gevonden dichtbij jou in de buurt, is het aantrekkelijk om lekker vaak te gaan in de uurtjes die je over hebt. Wanneer je echter ineens elke dag gaat sporten, zal je lichaam het erg zwaar hebben om te herstellen. Het is tenslotte niet gewend aan deze intensieve vorm van bewegen. Zorg dus dat je voldoende rust neemt en let er hierbij vooral op dat je elke spiergroep in elk geval 48 uur rust geeft, maar het liefst nog wat meer. Vergeet niet: groeien doe je ’s nachts in bed, niet in de sportschool! Zorg dus ook voor voldoende nachtrust.

Te vaak fitnessen

3. Te veel of te weinig rust nemen

De goede hoeveelheid rust tussen je sets is belangrijk en iets wat je moet leren. Ook hier geldt weer: wat wil je bereiken? Als je puur je kracht wil trainen is het belangrijk wat langer te rusten. Neem dan c.a. 2 minuten rust tussen je sets. Wil je massa opbouwen? Dan is het van groot belang je rust korter te houden. Probeer rustmomenten van 30 seconden tot 1 minuut aan te houden. Uiteraard is het hierbij belangrijk met de juiste gewichten te experimenteren.

4. Te licht of te zwaar trainen

Vooral als beginnend sporter is het lastig om te bepalen hoe zwaar je moet trainen. Sport je te zwaar, dan is er een goede kans dat je de oefening niet goed uitvoert. Train je echter te licht, dan kan het maar zo zijn dat je je spieren eigenlijk niet genoeg belast. Het makkelijkst is natuurlijk om een medewerker van de sportschool te vragen wat een geschikt gewicht is. Als je deze mogelijkheid niet hebt, probeer dan eens een oefening 12 keer te doen. De laatste 2 repetities moeten je veel moeite kosten. Is dit niet het geval, probeer de oefening dan met iets meer gewicht uit te voeren.

Gewicht toevoegen halter jongen

5. Te weinig variatie

Je hebt misschien wel een schema gemaakt, of gekregen van jouw sportschool. Belangrijk is het natuurlijk om deze goed te volgen. Zorg er echter voor dat je na een aantal weken wat variatie gaat aanbrengen in dit schema. Wanneer je elke dag dezelfde oefeningen uitvoert gaat dit vervelen. Zowel voor jou, als voor je spieren. Je spieren zullen voorbereid zijn op de oefening, wat voor minimale progressie zorgt.